Dátum spotreby. V týchto prípadoch by ste ho mali brať smrteľne vážne! Neriskujte

Zdieľať
dátum spotreby
Dátum spotreby. V týchto prípadoch by ste ho mali brať smrteľne vážne! Neriskujte Foto: www.gettyimages.com

Jogurty aj po týždni, šampón s výhradami a dezinfekciu alebo sirup na kašeľ radšej vôbec. Zatiaľ čo niekedy sú dáta spotreby skôr odporúčania, inokedy by ste ich mali brať smrteľne vážne. A my vieme kedy.

Niekto berie dátum spotreby ako odporúčanie, iný ho bezmyšlienkovite dodržiava. Mnoho ľudí vyhodí neotvorený jogurt deň pred dátumom uvedeným na viečku, niekto aj po rokoch používa riasenku a rúž zastrčený v útrobách kozmetickej taštičky. Takmer všetky veci, ktoré vás obklopujú, sú označené nejakým dátumom, do kedy ich môžete používať. Niekedy sa ním príliš riadiť nemusíte a inokedy zasa môže jeho prekročenie ohroziť zdravie a niekedy dokonca aj život, ako napr. v prípade pneumatík automobilu.

Vedeli ste, že aj pneumatiky majú svoj dátum spotreby? Kde ho nájdete? Pozrite sa vo videu:

Sledované potraviny

Všeobecne sa totiž rozlišujú dve značenia potravín. Termín „spotrebujte do“ označuje takzvaný dátum použiteľnosti. Používa sa predovšetkým pre potraviny podliehajúce rýchlejšej skaze, ako je mäso, mliečne výrobky alebo pečivo. Dátum sa uvádza na deň a znamená, že počas tejto doby výrobca garantuje bezpečnosť produktu. Po tomto dátume ich tiež nesmú predávať obchody.

Na druhú stranu to ale neznamená, že keď napríklad tvaroh alebo balenie paradajok zabudnete do daného dátumu spotrebovať, už sa ich nesmiete dotknúť. Veľmi často sa totiž nepokazí a je lepšie ich najskôr prezrieť, „očuchať“ a až potom prípadne vyhadzovať.  Trvanlivé potraviny, ako sú cestoviny, ryža, múka, cukrovinky a ďalšie, sa označujú dátumom minimálnej trvanlivosti. Uvádza sa niekedy na deň, ale častejšie len v rozsahu mesiaca a po uplynutí tejto doby môžu obchody potravinu ešte predávať, ale iba s výrazným upozornením na prešlú trvanlivosť. Minimálna trvanlivosť má potom skôr informatívny charakter – zjednodušene povedané, pokiaľ nevidíme alebo necítime, že by potravine niečo bolo, veľmi pravdepodobne ju môžeme bezpečne zjesť.

Kozmetika na mesiace aj roky

Podobne zložitá je situácia s kozmetikou. Niektorá je menej odolná, iná viac a v niektorých prípadoch ešte záleží na tom, ako danú vec používame. Rozlišuje sa kozmetika s trvanlivosťou do 30 mesiacov, čo je väčšinou bežná pleťová kozmetika, šampóny a sprchové gély, a kozmetika trvanlivejšia, ako je dekoratívna kozmetika. Všetky produkty ale môžu podľa zloženia spadať do oboch kategórií, a tak je lepšie riadiť sa údajom na obale. Menej trvanlivá kozmetika býva označená konkrétnym dátumom spotreby, väčšinou údaj obsahuje mesiac a rok. Na tej trvanlivejšej potom nenájdete dátum, ale obrázok otvoreného téglika alebo tuby s číslom. To udáva počet mesiacov od otvorenia produktu, po uplynutí ktorého by ste mali výrobok zlikvidovať.

Podstatný je aj spomínaný spôsob používania. Pokiaľ uplynie dátum spotreby šampónu alebo krému a nijako sa nemení ich štruktúra ani vôňa, väčšinou ich môžete bez problémov dopotrebovať za predpokladu, že vám nezačnú spôsobovať kožné problémy. Iná je situácia tam, kde prichádza celý obsah balenia do častého kontaktu s telom. To sú väčšinou pleťové krémy alebo balzamy na pery v tégliku, rovnako ako rúže, riasenky a očné linky alebo ceruzky. Do nich sa totiž každý deň dostávajú baktérie aj plesne a vo chvíli, keď sa príliš rozmnožia, môže byť produkt nebezpečný. Preto by sme u nich mali skutočne starostlivo dodržiavať odporúčanú spotrebu a napríklad riasenky a linky, teda to, čo sa dotýka očí, meniť najneskôr po pár mesiacoch.

nakupovanie
Dátum spotreby. V týchto prípadoch by ste ho mali brať smrteľne vážne! Neriskujte Foto: www.gettyimages.com

Odolná drogéria

Najrôznejšie čistiace prostriedky bývajú tak plné chémie, že je ľahké si myslieť, že ani prejsť dátumom trvanlivosti nemôžu. Tak celkom to ale neplatí, a pokiaľ sa pozriete na obal, dátum spotreby určite nájdete. Pokiaľ je prostriedok nový, dátum spotreby bude vzdialený možno pár rokov. Pokiaľ vec však nebudete používať často – to sa týka napríklad čističov na koberce alebo kožené sedačky, ktoré vyťahujete raz za rok, môžete sa postupne k dátumu spotreby prepracovať. Čo potom? U bežných čističov sa nič nedeje, pokiaľ nijako nemení konzistenciu alebo farbu. Potom by totiž mohli čistený povrch skôr poničiť ako vyčistiť. Musíte tiež počítať s tým, že po dátume spotreby môžu stratiť účinnosť a čistenie bude o niečo ťažšie.

Iné pravidlá platia pre akékoľvek dezinfekčné prostriedky. Pre nich sa starostlivo počíta doba, počas ktorej skutočne spoľahlivo zabíjajú dané vírusy a baktérie, a akonáhle dátum spotreby ubehne, nemôže už výrobca zaručiť sľubovaný efekt. Pokiaľ teda chcete dezinfekciou skutočne účinne dezinfikovať, je potom potrebné ju vymeniť za novú.

S liekmi ani deň

U liekov sa totiž dátum spotreby, v tomto prípade označovaný ako exspirácia, stanovuje veľmi starostlivo a má svoj dobrý dôvod. A aj keď môžete mať niekedy pocit, že predsa o moc nejde, je lepšie neriskovať.

Najmenej náchylné sú tabletky a dražé, pokiaľ ich teda skladujeme v suchu, najlepšie tme a primeranej teplote. Najľahšie sa naopak pokazia „vodičky“ vrátane sirupov a obsahov jednorazových injekcií. Nepoužívajte tiež nič, čo síce ešte neprešlo dátumom expirácie, ale nejakým spôsobom to zmenilo vzhľad. Opatrnosť je namieste tiež v prípade, že sa poškodil ochranný obal. Vo všetkých týchto prípadoch sa mohol liek pokaziť, rozložiť, mohli sa v ňom rozmnožiť baktérie alebo mohol tiež znížiť alebo stratiť účinnosť.

Všeobecne platí, že by ste nemali používať žiadne predchádzajúce lieky – preto je dobré každých pár mesiacov, alebo aspoň raz za rok, prejsť domácu lekárničku a to, čo je po dátume exspirácie odniesť do lekárne. Na druhú stranu posledná kríza s dodávkami liekov ukázala, že niekedy sa oplatí mať lieky, ktorým na pohľad nič nie je, predsa len uchovať. Je však dôležité presne dodržiavať pokyny na uskladnenie, nepúšťať sa do užívania bez konzultácie s lekárom, a to len v skutočne výnimočných prípadoch.

Zdroj: ireceptar.cz, časopis Receptář, bezpecnostpotravin.czpravoprovsechny.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané