Košičania s novými parkovacími miestami rátať nemôžu, so zjednosmernením ulíc áno

Mesto Košice zatiaľ nové parkovacie miesta budovať nechce a koľko ich skutočne chýba povedať nevie.

29.05.2023 20:00
SR Košice súd EEI zmluva Polaček KEX Foto:
V Košiciach s budovaním nových parkovísk rátať nemôžu. Nové parkovacie miesta vzniknú až zjednosmernením vybraných ulíc.
debata

Mesto Košice stavebne nebuduje žiadne nové parkovacie miesta. Pripravuje však projektové dokumentácie napríklad aj na zjednosmernenie ulíc, v rámci ktorých vyznačí nové stojiská. Reagovalo tak na otázky TASR týkajúce sa prípravy mesta na skončenie prechodného obdobia, po ktorom už nebude možné parkovať na chodníku mimo vyznačeného miesta.

Projekty na zjednosmernenie sú podľa Útvaru hlavného architekta mesta Košice časovo aj finančne náročné. „V Košiciach ich budeme potrebovať na desiatkach ulíc, a to zväčša na sídliskách. Problémom je aj nízky počet a pracovná vyťaženosť projektantov, ktorí sa tejto oblasti venujú,“ uviedol.

Z nášho pohľadu nie je prioritou vynakladať rádovo státisíce či milióny eur na budovanie parkovacích miest, ale skôr regulovať statickú dopravu v meste.
Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice

Mesto tiež pripomína, že v mnohých prípadoch je budovanie nových parkovacích stojísk podmienené záberom verejnej zelene, čo je negatívne vnímané zo strany verejnosti a zároveň má v dôsledku prehrievania nepriaznivý vplyv na kvalitu verejných priestorov a mikroklímu okolia. „Z nášho pohľadu nie je prioritou vynakladať rádovo státisíce či milióny eur na budovanie parkovacích miest, ale skôr regulovať statickú dopravu v meste,“ povedal pre TASR hovorca mesta Dušan Tokarčík, podľa ktorého je prioritou mesta pritiahnuť čo najviac ľudí do mestskej hromadnej dopravy a znížiť potrebu premiestňovať sa v meste autami.

Magistrát podľa vlastných slov nevie jednoznačne odpovedať, koľko parkovacích miest v Košiciach chýba. „Až zavedenie regulácie a dôsledné uplatňovanie kontroly vytvára priestor pre posúdenie, do akej miery a či vôbec je naozaj potrebné stavať desiatky či stovky ďalších parkovacích miest, ako po tom volá časť obyvateľov. Vychádzame aj zo súčasných skúseností týkajúcich sa využívania záchytných parkovísk,“ dodal.

Najväčší nedostatok parkovacích miest je podľa magistrátu už dlhodobo na sídliskách. Najhoršia situácia je na sídlisku Ťahanovce a v niektorých lokalitách sídliska Nad jazerom, Dargovských hrdinov, Sever či Západ.

debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #parkovacie miesta #parkovanie v Košiciach
Články podľa značiek