Tesla vyhrala v USA súd. Jej autopilot bol pri nehode nevinný

Kalifornský súd rozhodol, že autopilot automobilky Tesla pri nehode z roku 2019 nezlyhal. O zrejme prvom procese, v ktorom autopilot Tesly figuroval, informovala agentúra Reuters.

29.05.2023 12:00
Tesla - autopilot Foto:
V jednej z mnohých nehôd, pri ktorých sa predpokladá súvislosť so systémami autonómneho riadenia Tesly, je automobilka nevinná. Na krku má však vyšetrovanie ďalších 38 prípadov.
debata

Justine Hsuová zažalovala Teslu v roku 2020. Obyvateľka Los Angeles uviedla, že jej vozidlo Tesla Model S v režime autopilota nabehlo na obrubník a následne sa spustil airbag „tak prudko, že jej zlomil čeľusť, vyrazil zuby a spôsobil poškodenie nervov na tvári“. Tvrdí, že systém autopilota a airbag sú chybne konštruované, a požadovala odškodnenie vyše troch miliónov dolárov.

0813b4c8-9945-4153-b8dd-02b74972d9d0 Čítajte viac Video: Ďalšia nebrzdiaca Tesla v Číne zabila svoju posádku

Tesla zodpovednosť za nehodu z roku 2019 odmietla. V súdnom podaní uviedla, že Hsuová používala autopilot v uliciach mesta, hoci užívateľská príručka spoločnosti Tesla pred tým varuje. Podľa poroty airbag fungoval, ako mal, a Tesla žene úmyselne nezamlčala žiadne skutočnosti. Súd žene preto nepriznal žiadne odškodné.

Tesla - Gigafactory Berlín Čítajte viac Elon Musk otáča. Tesla vyskúša reklamu aj zľavy

Verdikt by podľa viacerých expertov mohol byť pre Teslu dôležitým víťazstvom pri testovaní a zavádzaní autopilota a jeho pokročilejšej úrovne Full Self-Driving (FSD), ktorá sa stala predmetom právnej kontroly. Pripomeňme, že Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA začal od roku 2016 už 38 vyšetrovaní nehôd Tesly, pri ktorých sa predpokladá súvislosť s jej autonómnym riadením. Pri týchto nehodách bolo hlásených devätnásť úmrtí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Tesla #autonómne riadenie #autopilot
Články podľa značiek