Alkohol ako diskutovaná téma

Isto nie je nič nové, že nie všetci účastníci cestnej premávky majú rovnaké práva a povinnosti. Prejavuje sa to aj pri téme alkoholu na cestách. Tá sa pritom v poslednej dobe dostala na pretras pod vplyvom série nehôd, kde nešťastne zohrala hlavnú úlohu práve „metla ľudstva“.

Asi najexponovanejšou – a zároveň najsmutnejšou – dopravnou nehodou sa v tomto smere stala tá, ktorú v októbri 2022 spôsobil exšportový funkcionár Dušan Dedeček. Vodič sa prirýchlo valil cez Bratislavu a potúžený alkoholom nezvládol jeho riadenie. Vrazil do zastávky MHD a spôsobil nehodu, pri ktorej tragicky zomreli mladí študenti vracujúci sa na internáty. Dedečkovi teraz hrozí doživotie, s alkoholom to napokon poriadne prepískol.

Kolobežkári a cyklisti bez trestu. Niekedy

Zaujímavou (a pre niekoho stále i nepoznanou) informáciou však je, že aj keď u vás policajti na Slovensku zistia pod 0,5 promile alkoholu, môžete vyviaznuť bez akékohokoľvek trestu. Stane sa tak vtedy, keď sa namiesto auta pohybujete na bicykli či elektrickej kolobežke, a to v prostredí cestičky pre cyklistov, resp. mesta, nie mimo neho, kde je zavedená prísna nulová tolerancia.

Toľko teória, no keďže alkohol ovplyvňuje schopnosť ovládať a riadiť akýkoľvek dopravný prostriedok, úplne najlepšie je pred cestou ho jednoducho nekonzumovať vôbec.

Zdroj: FB - Polícia SR