Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 smrteľných hriechov pri pečení z lístkového cesta. Robíte ich tiež?

lístkové cesto
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
5 smrteľných hriechov pri pečení z lístkového cesta. Robíte ich tiež? Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Listové cesto je obľúbené pre svoju maslovú vôňu, nadýchanosť a krehkosť, ktoré dávajú pokrmom tú správnu chuť. Aby tomu tak bolo, nemali by ste robiť pri jeho výrobe a pečení zbytočné chyby.

Pôvodné lístkové cesto sa k nám dostalo vďaka stredovekým križiakom, ktorí ho do Európy priviezli z ďalekej Strednej Ázie. Jeho podoba a chuť však nebola úplne zhodná s dnešnou podobou. Vylepšil ho až cukrár Glaudo Gelée v roku 1669 v Chateau de Chamague vo Francúzsku. Pochádzal z chudobnej rodiny a pracoval ako tovariš v jeho rodnom meste u istého miestneho cukrára a pekára.

Napriek tomu, že dnes môžete kúpiť lieskové cesto v každom obchode, oproti tomu domácemu neviete, z čoho naozaj je a nikdy nedosiahnete pri pečení prvotriednu nadýchanosť. Dajte preto prednosť domácej výrobe cesta, ktoré si môžete vyrobiť aj do zásoby.

Ako pripraviť kvalitné domáce lístkové cesto? To sa dozviete v nasledujúcom videu:

Vždy len maslo

Pozor na zlý výber tuku do cesta. Keď sa rozhodnete urobiť si domáce lieskové cesto, vždy dbajte na použitie iba kvalitných surovín. Platí to aj o výbere tuku. Do lístkového cesta používajte výhradne maslo, práve vďaka nemu má príjemnú a jemnú chuť.

Vyhnite sa rastlinným tukom, obsahujú totiž čiastočne stužené tuky, ktoré sú zdrojom nezdravých trans-mastných kyselín. Bohužiaľ prispievajú k vniknutiu mnohých chorôb, najčastejšie srdcových a cievnych. Napriek tomu, že čiastočné stužovanie tukov a olejov sa pomaly z potravinárskej výroby vytratilo, stále sú na trhu ťažné margaríny, ktoré sa často objavujú práve v kúpenom lístkovom ceste.

Záleží aj na kvalite múky

Ak chcete mať lístkové cesto kvalitné, používajte na jeho prípravu iba múku, ktorá sa nazýva „dvojnulka“. Na obale má označenie ako 00 Extra. A čím sa od iných druhov múky líšia? Je zhotovená z jadra zrna, a preto obsahuje najväčšie množstvo kvalitného lepku. Vďaka nemu je potom cesto správne pružné a ťažné.

lístkové cesto
5 smrteľných hriechov pri pečení z lístkového cesta. Robíte ich tiež?Foto: www.gettyimages.com

Prekladajte cesto poctivo a výdatne

Pokiaľ si budete chcieť prácu a odbijete mnohonásobné vyvaľovanie a prekladanie cesta, nebude vám nikdy cesto riadne listovať. Pri lístkovom ceste je prekladanie masla a cesta nesmierne dôležité, vďaka nemu jednotlivé vrstvy stále pribúdajú. Zakaždým, pred prekladaním odstráňte múku z doske, ktorým je cesto podsypané. Keby bol v ceste múky nadbytok, bolo nepoddajné, tuhé a tvrdé.

Nepodceňujte chladenie

Na výrobu domáceho lístkového cesta, budete často využívať chladničky. Okrem toho, že budete potrebovať kvalitne vychladené maslo a studenú vychladenú vodu, rovnako budete odkladať cesto medzi prekladaním vkladať do chladu. Akonáhle máte cesto definitívne hotové, je dobré ho nechať v chladničke odležať do ďalšieho dňa, bude sa vám s ním jednoduchšie pracovať.

lístkové cesto
5 smrteľných hriechov pri pečení z lístkového cesta. Robíte ich tiež?Foto: www.gettyimages.com

Pečte vždy na správnu teplotu

Listové cesto nikdy nepečte na nízke teploty! Ide o jednu z najčastejších chýb. Tento druh cesta vyžaduje pečenie sprudka, a to vo vopred vyhriatej rúre na 200 až 220 °C. Ihneď po vložení je možné rúru stiahnuť na 180 °C.

Pokiaľ používate teplovzdušnú rúru, prvých 10 až 15 minút rúru neotvárajte. Napríklad kremrole pečte 20 až 25 minút, záviny 30 až 35 minút a pláty pokojne 40 až 45 minút. A ako spoznáte, že je cesto správne prepečené? Keď ho stlačíte medzi dvoma prstami, malo by sa drobiť a jednotlivé vrstvy od seba odpadať.

Zdroje: www.regiony.rozhlas.cz, www.magazin.recepty.cz, www.mostecky.denik.cz, ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.