2023-05-29 08:25:00
Škoda Enyaq LaK
Škoda Enyaq LaK
Zdroj: Škoda

Škoda Enyaq prichádza s luxusom verzie Laurin & Klement

Ponuka modelov automobiliek sa často rozširuje. Nie je tomu inak ani v prípade Škody a jej prvého veľkého elektrického modelu Enyaq.

Automobilka stavila na tradičné luxusné vybavenie a prináša aj väčšiu batériu a tiež lepší dojazd. S tým je spojený aj iný výkon pohonnej sústavy a najnovší motor, ktorý vlastne v koncerne je.

V prvom rade si treba povedať, že celé meno novej verzie znie Enyaq 85 Laurin & Klement. To znamená, že automobilka už z názvu vypustila tradičné označenie elektrických vozidiel písmenami iV. Taktiež to znamená, že dojazd sa predĺži až na 570 km vďaka väčšej kapacite batérie, kým verzia 80 mala doteraz 542 km. Veľkým prekvapením ale bude použitie motora s výkonom 210 kW (286 k). Vlastne verzia s pohonom zadnej nápravy a verzia s pohonom všetkých 4 kolies majú zhodný výkon 210 kW (286 k), ktorý zabezpečuje zrýchlenie na stovku za 6,7 sekundy. Tieto parametre sú výborné a z 10 % na 80 % sa toto vozidlo nabije v priebehu 30 minút. To znamená aj zvýšené výkony nabíjania jednosmerným prúdom.

Ale poďme pozrieť na to, čo vlastne ponúkne výbava Laurin & Klement. Na vonkajšku to budú doplnky lakované farbou Platinum Grey a tiež 20-palcové zliatinové disky. Tieto pridávajú modelu Enyaq zatiaľ nevídanú eleganciu. Ku celku sa tiež pripája predná maska s podsvietením a označením Crystal Face, ktorá má až 131 LEDiek. LEDkové maticové svetlomety sú tiež v základnej výbave tohto modelu. Príplatkov naozaj nie je veľa a vlastne si netreba priplácať, okrem farby, vlastne nič. Možno maximálne panoramatickú presklenú strechu.

Zdroj: Škoda

Interiér modelu bude mať čalúnenie kožou a jednotlivé detaily budú na lepšej úrovni. Znamená to aj kožou obšitú prístrojovú dosku. V systéme sa tiež zopár veci zmení a vodič bude môcť zapnúť predhrievanie batérie pred nabíjaním, aby dosiahol čo najväčší výkon na nabíjacej stanici. Toto bude možné klasickým tlačidlom, alebo cez informačno-zábavný systém. Samotný systém príde s vylepšením podporujúcim plánovanie trasy. V preklade to znamená, že ak idete na dlhšiu trasu, tak vám automaticky to predhrievanie nastaví, v prípade, že budete mať v cestou v pláne nabíjanie.

Nová verzia Enyaq 85 Laurin & Klement bude teda vrcholom, nielen kvôli najväčšej využiteľnej kapacite batérie, ale tiež vďaka najvyššej výbave a vysokému výkonu. Realita je taká, že toto auto ponúkne len o kúsok menší výkon ako verzie RS. Je to konkrétne o 11 kW (15 k). Odlišné však bude aj nastavenie viac na komfort. Preto je možné, že toto bude práve najlepšia možnosť v celom ponukovom liste modelu Enyaq.

Toto však zďaleka nie je všetko, čo v ponuke modelu Enyaq pribudne. Určite ste si všimli, že nová možnosť je tak s karosériou kupé, ako s karosériou SUV. Realita je taká, že do ponuky modelu kupé pribudne vlastne väčšina z alternatív, ktoré má klasické SUV. A tiež verzia s označením číslom 85 nahradí všetky alternatívy s označením číslom 80. Táto zmena štruktúry je spojená s postupným vylepšovaním modelu. Nový výkon elektrickej sústavy reflektuje zlepšenia v platforme, ktoré priniesol model ID.7.

Škoda s týmto modelom teda pokračuje vo svojej tradícii ponuky luxusnejších verzii všetkých, teda takmer všetkých modelov. Ďalšie fotografie nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo