Alex Lasker - Príbeh slona: Rodinu mu vyvraždili pytliaci... A prišiel o všetko

Viem, že sa blíži koniec mojich dní. Bolesť v tele mi nedovolí kráčať rýchlejšie, som hladný, no nedarí sa mi zohnať nič pod zub, a zrak mi každým dňom slabne. Videl som to u mnohých a viem, čo to znamená. Musím sa vrátiť do svojho rodiska, k tým, ktorí sa o mňa starali, ak tam ešte žijú. Vzdialenosť ani smer nepoznám, no nepochybujem, že zmysly ma spoľahlivo povedú. Len dúfam, že to stihnem...

29.05.2023 07:00
debata
Alex Lasker - Príbeh slona Foto: IKAR
Alex Lasker, Príbeh slona Alex Lasker - Príbeh slona

Príbeh slona je nádherný a dojímavý príbeh, ktorý rozpráva starnúci africký slon. Vydal sa na svoju poslednú, nebezpečnú cestu, aby našiel ľudí, ktorí ho pred päťdesiatimi rokmi zachránili ako sirotu. Je to rozprávanie, ktoré vám vženie do očí slzy, dojme vás, ale tiež naplní vaše srdce láskou. Je to príbeh o rodine, ktorá ho vychovala a potom stratila. Úžasný príbeh, ktorý vás zavedie do východnej Afriky, Veľkej Británie aj New Yorku v rokoch 1962 až 2015.

Ishi ako mláďa prišiel o všetko.

Rodinu mu vyvraždili pytliaci a nebyť chlapca menom Kamau a manželov Hathawayovcov, ktorí sa ho ujali, skončil by rovnako. Rozprávanie Ishiho o dospievaní u láskavých „dvojnožcov“, o putovaní so sloními stádami naprieč Afrikou, ale aj o živote v zajatí je jedinečne pretkané osudmi jeho záchrancov. Keď sa ich cesty na desiatky rokov rozdelia, nie je isté, či sa niekedy opäť stretnú.

Od horúceho afrického kontinentu cez daždivú Britániu až po vzdialenú Ameriku, Ishiho slonia odysea má jediný cieľ. Dostať sa domov.

„Pamätám si každý pohľad, každý zvuk, každú vôňu od narodenia až doteraz. Nepoznám dátumy, ktorými by som meral čas, nepoznám hranice dvojnožcov, no viem, že život ma zavial ďaleko od domova. Odviedli ma do vzdialených krajín, do iného podnebia, cez nekonečné vody na miesta, kde sa týčili hniezda plné hluku a neznesiteľne žiarivých svetiel, kde uháňa nespočetné množstvo falošných beštií.“

Alex Lasker Foto: IKAR
Alex Lasker Alex Lasker

Alex Lasker je vyštudovaný scenárista, ktorý vo filmovom priemysle pôsobil viac než 30 rokov. Pracoval na filmoch, v ktorých hrali známi herci ako Bruce Willis, Patricia Arquette, Monica Bellucci a Clint Eastwood. Príbeh slona je jeho knižná prvotina inšpirovaná článkom v National Geogrpahic o sirotinci pre slonie mláďatá v Keni. Alex žije s rodinou v Marina del Ray v okrese Los Angeles v Kalifornii.

Knihu Príbeh slona vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar