OBRAZOM: V Čunovskom kaštieli vzniká environmentálne a vzdelávacie centrum

2023-05-28 12:00:00 |   |    | 

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) stavia unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum. To vznikne v kaštieli v Čunove. Nakoľko bol celý objekt schátraný, musel prejsť komplexnou rekonštrukciou.



 

Rekonštrukčné práce pokročili a aktuálne sa presunuli najmä do interiéru. Komplexná rekonštrukcia pozostáva z troch častí - obnovy čunovského kaštieľa, obnovy sýpky a revitalizácie priľahlej záhrady. Na budove kaštieľa bola zrealizovaná kompletná výmena strešnej krytiny vrátane opravy podstrešnej rímsy.

Tomu predchádzala výmena pôvodného krovu za oceľovú konštrukciu, doplnenú dreveným krovom. Strecha bola tepelne zaizolovaná a osadili sa okná. Pôvodné komíny boli zrekonštruované, rovnako aj podkrovie, kde boli namontované sadrokartónové priečky a pokladá sa podlaha, rozvody elektroinštalácie, vody a kúrenia.

Vytvorí sa tu tak administratívna a ubytovacia časť. Vyčistené boli pivničné priestory, kde sa vytvorí miesto pre tvorivé dielne. V ďalšej etape budú osadené okná na prízemí a v pivnici. Realizovať sa budú reštauračné práce, fasády a omietky.

Ekocentrum bude určené nielen pre obyvateľov Bratislavského kraja, ale aj celého Slovenska, s presahom na rakúske a maďarské územie. Slúžiť bude na workshopy, vzdelávacie programy pre žiakov a študentov, exkurzie, dobrovoľnícke dni, letné tábory, cezhraničné konferencie, nové turistické atrakcie, či prezentáciu prírodných zaujímavostí, a to všetko v spolupráci s domácimi i zahraničnými partnermi.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa