Na britských letiskách nastali niekoľkohodinové zdržania, dôvodom je vážny technický problém

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
letisko Heathrow
Ľudia stoja v radoch na letisku Heathrow v Londýne, pretože nastal technický problém, ktorý spôsobil, že elektronické pasové brány na letiskách v celej krajine prestali fungovať. Foto: SITA/AP

Cestujúci prichádzajúci do Spojeného kráľovstva v sobotu čelia niekoľkohodinovým zdržaniam v dôsledku technického problému, ktorý znefunkčnil brány na automatizované hraničné kontroly na letiskách naprieč krajinou počas jedného z najrušnejších víkendov v tomto roku. Pre problém musia ľudia absolvovať manuálne pasové kontroly.

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že pracuje na oprave „problému národného hraničného systému“, ale nešpecifikovalo, čo ho spôsobilo.

Problém vznikol ešte v piatok v noci. Prevádzkovatelia britských letísk, ako napríklad v Manchesteri či londýnskeho Heathrow, žiadajú pasažierov o trpezlivosť a ospravedlnili sa za meškanie, zatiaľ čo sa snažia zmierniť nápor cestujúcich.

Očakáva sa, že tieto dni budú mimoriadne rušné, keďže je v pondelok sviatok a väčšine škôl v Spojenom kráľovstve sa začínajú týždňové prázdniny.

Elektronické pasové brány sú automatizované samoobslužné závory určené na urýchlenie vybavovania cestovných dokladov. Pomocou technológie rozpoznávania tváre systém overuje identitu cestovateľa podľa údajov uložených v čipe v ich pase. Podľa ministerstva vnútra majú v súčasnosti 270 takýchto brán na 15 letiskách a železničných staniciach. Využívať ich môže ktokoľvek, kto má viac ako 12 rokov a je držiteľom pasu zo Spojeného kráľovstva, ktorejkoľvek členskej krajiny Európskej únie, Austrálie, Kanady, Islandu, Japonska, Lichtenštajnska, Nového Zélandu, Nórska, Singapuru, Južnej Kórey, Švajčiarska a Spojených štátov amerických.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať