• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

V kaštieli Betliar chystajú novinky. Oplatí sa ho navštíviť aj tým, ktorí tu už kedysi boli

  • 14:39 27.05.2023
  • Betliar
V kaštieli Betliar chystajú novinky. Oplatí sa ho navštíviť aj tým, ktorí tu už kedysi boli

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Betliar aj v tomto roku pripravuje sezónnu výstavu. Návštevníkom opäť ponúka i špeciálne prehliadky.

Ako pre TASR uviedla jeho riaditeľka Tímea Mátéová, kaštieľ sa oplatí navštíviť aj tým, ktorí tu už kedysi boli. Expozícia totiž v posledných rokoch prešla zmenami.

Reinštalačné práce sa začali v polovici roka 2014, kedy oficiálne zanikla expozícia z 90. rokov s názvom Bytová kultúra šľachty v 18. a 19. storočí. Našou snahou je odprezentovať kaštieľ v Betliari tak, ako ho používali posledné tri generácie Andrássyovcov,“ povedala.

Podľa jej slov sú reinštalačné práce časovo náročné. Naposledy ich úspešne realizovali počas obmedzení spojených s pandémiou nového koronavírusu. „Otvorili sme tak aj ďalšiu kúpeľňu v kaštieli, ktorá patrila Emanuelovi Andrássymu. Reinštaláciou prešli aj apartmány Eleonóry Andrássyovej,“ spresnila Mátéová.

Vo výstavných priestoroch na prízemí kaštieľa sa v uplynulých rokoch osvedčili letné sezónne výstavy. Tohtoročná bude venovaná grófovi Júliusovi Andrássymu staršiemu, a to pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Verejnosti v rámci nej predstavia aj 11 listov, ktoré sa podarilo objaviť vo fonde múzea. Písal ich gróf Július svojmu bratovi Emanuelovi a synovcovi Gejzovi.

Tieto listy sú písané v nemeckom, francúzskom a maďarskom jazyku. Podľa Mátéovej ešte nikdy neboli zverejnené. Píše sa v nich napríklad aj o financiách, pričom najmenej jeden z listov poslal z exilu. „Je napísaný veľmi tajomným spôsobom, aby sa nedalo vystopovať, odkiaľ prišiel,“ dodala s tým, že v súvislosti s týmito listami pracujú aj na publikácii. Na výstave predstavia i ďalšie zaujímavé zbierkové predmety. Vernisáž je naplánovaná na 15. júna.

Okrem klasických prehliadok kaštieľa a sezónnej výstavy opäť vo vybraných termínoch ponúkajú aj večerné komentované prehliadky či obľúbené špeciálne prehliadky s názvom Pohľad zblízka. Záujemcovia si tak môžu pozrieť vytypované priestory alebo zbierkové predmety, ktoré bežne nie sú sprístupnené verejnosti. „Zvyčajne sú napríklad umiestnené v depozitári alebo z nejakých dôvodov nemôžu byť dlhodobo vystavené, alebo sa už jednoducho z kapacitných dôvodov nezmestia do kaštieľa,“ dodala riaditeľka.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.