Knižné novinky vo výbere Pravdy

O migrácii z pohľadu žien, ktoré zostali doma, o rodinných tajomstvách na sklonku života, záver legendárnej kyberpunkovej sci-fi trilógie aj absurdná fraška s prvkami fantazijnosti.

27.05.2023 12:00
debata

Magdalena Rojo: Ženy, ktoré zostali

Magdalena Rojo: Ženy, ktoré zostali Foto: Absynt
kniha zeny ktore zostali Magdalena Rojo: Ženy, ktoré zostali

Kniha o migrácii z pohľadu žien. O materstve alebo o detstve bez otcov, o živote bez manželov a starnutí bez detí. Od Mexika cez Senegal, Etiópiu, Indiu, až po Rumunsko či Slovensko žijú ženy a deti, ktoré zostali v domovských krajinách, keď odišli ich muži, otcovia či synovia, aby im zabezpečili dôstojné živobytie.

Elizabeth Strout : Ach, William!

Elizabeth Strout : Ach, William! Foto: Inaque
kniha ach william Elizabeth Strout : Ach, William!

Lucy Bartonová je úspešná spisovateľka, vdova a matka dospelých dcér. Nečakane opäť stretne Williama, svojho prvého manžela a priateľa. Spomína na študentské roky, narodenie dcér, bolestivý rozpad manželstva a životy, ktoré si vybudovali s inými ľuďmi. Román o rodinných tajomstvách na sklonku života.

kniha o case a vode Čítajte viac Kniha týždňa: Jeho dedo operoval Warhola aj Oppenheimera, on sa stretol s vedcami aj s Dalajlánom. Jeho hlas hovorí O čase a vode

William Gibson: Mona Lisa na plné gule

William Gibson: Mona Lisa na plné gule Foto: Slovart
kniha Mona Lisa na plne gule William Gibson: Mona Lisa na plné gule

Záver legendárnej kyberpunkovej sci-fi trilógie, ktorej svet inšpiroval tvorcov známej filmovej série Matrix. Kým v úvode autor po prvý raz zadefinoval pojmy ako kyberpriestor, virtuálna realita, matrix a internet, v závere sa osudy hrdinov pretnú v mozaike, ktorá zarámuje trilógiu o budúcnosti z minulosti.

Iulian Ciocan: Klaun

Iulian Ciocan: Klaun Foto: Dybbuk
kniha klaun Iulian Ciocan: Klaun

Satira na spoločnosť pripomína Bulgakovovho Majstra a Margarétu. V meste sa cez noc objaví tajomná filantropická nadácia s názvom Prevod hriechov, kde sa dá za spoveď zo svojich zlých skutkov prísť k peniazom. Nejde o zapredanie vlastnej duše diablovi? Absurdná fraška s prvkami fantazijnosti, chamtivými postavičkami a veľkým oligarchom. (čes.)

Michelle Obamová: Svetlo v nás (Ako prežiť ťažké časy)

Michelle Obamová: Svetlo v nás (Ako prežiť... Foto: Tatran
kniha svetlo v nas Michelle Obamová: Svetlo v nás (Ako prežiť ťažké časy)

Bývalá prvá dáma Spojených štátov sa delí o praktické postrehy a stratégie, ako si udržať nádej a rovnováhu v dnešnom svete neistoty. Aj keď na otázky, ako si vybudovať pevné vzťahy, objaviť silu, ak zápasíme s nedostatkom sebadôvery, o čo sa oprieť v stave bezradnosti, nie sú jednoznačné odpovede.

kniha dost bolo o laske Čítajte viac Kniha týždňa: Dosť bolo o láske

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy