2023-05-26 23:50:00
Volkswagen Touareg 2023 facelift
Volkswagen Touareg 2023 facelift
Zdroj: VW

FOTO: Volkswagen posunul Touareg o krok ďalej

Nemecká automobilka Volkswagen vyrába model Touareg na Slovensku.

A súčasnú, tretiu generáciu tu vyrába už 5 rokov, čo je celkom nezvyklé na pôvodnú verziu bez modernizácie. Vylepšenie modelu museli zákazníci čakať dlhšie ako je zvykom, lebo Volkswagen natiahol životný cyklus tohto modelu o pár rokov. Je to celkom logické, lebo v prípade podobných áut už pomaly klope na dvere ukončenie výroby spaľovacích verzií.

Modernizácia modelu Touareg však prináša niekoľko vylepšení a niekoľko otáznikov. Tým najzásadnejším vylepšením, či skôr najväčšou zmenou, je aktualizácia prednej časti s prepojením masky so svetlami ešte vo väčšej forme ako tomu bolo doteraz. Možno sa tým stratí trocha exkluzivity, ale pribudne sviežosť. Pribudne však aj niečo ďalšie, teda okrem vylepšeného nárazníka. Vozidlo prinesie IQ.Light HD, čo znamená svetlá s ešte lepším rozlíšením ako mali doteraz. Môže to byť teda konkurencia svetlám Pixel Light od Mercedesu. Už doteraz boli svetlá veľmi príjemné a použiteľné v akejkoľvek situácii bez zásadnejších problémov. Nové svetlá tiež prídu s inovovaným denným svietením. To bude pozostávať z tvaru písmena L, ale obráteného po troch kusoch v každom svetle, ale prinesie aj prepájací svetelný pás medzi jednotlivými stranami vozidla. Touareg teda naskočí na rovnakú vlnu ako majú elektromobily a tiež menšie modely. Jediným rozdeľujúcim prvkom svetelného pásu bude prechod zo svetiel do masky a v maske samotnej znak. Veľmi podobne sa zlepšil aj vzhľad zadnej časti, kde Touareg prináša znova prepojené svetlomety, ktoré prepojene aj svietia. V zadnej časti svetlo znak nedelí, znak svieti tiež, čo je prvok, ktorý sa dostáva prvýkrát do ponuky modelov VW. V zadnej časti ešte môžeme vidieť iné detaily nárazníka a zboku prichádzajú nové zliatinové disky s priemerom 18 až 21 palcov. Touareg R a výbava R-line prídu aj s verziou s priemerom 22 palcov.

Zdroj: VW

Interiér inovovaného modelu Touareg prináša úplne zhodné tvary ako mal ten pôvodný. Veľkou novinkou však bude použitie Innovaision Cockpit v základnej výbave. Prvok výbavy prináša dva displeje. Jeden pred vodičom s uhlopriečkou 12 palcov, ktorý zobrazuje štandardné ukazovatele rýchlosti, otáčok a palubného počítača, prípadne doplnkových údajov z navigácie, či audio systému. Druhý displej v strede prístrojovej dosky má uhlopriečku až 15 palcov a predvádza vylepšenú verziu informačno-zábavného systému. Zmena musela prísť kvôli využitiu máp s vysokým rozlíšením. Predpokladám teda, že v útrobách je schovaný výkonnejší procesor a viac pamäte RAM. Toto sa pozitívne od zrkadlilo aj na lepšej stabilite bezdrôtového pripojenia Apple CarPlay a Android Auto. Volkswagen tiež hovorí, že vylepšením prešlo aj hlasové ovládanie. Umelú inteligenciu ako v MBUX asi čakať nemôžeme, ale aj tak by to mal byť krok vpred.

Krokom vpred nebudú pohonné jednotky. Budú stále rovnaké a na výber bude buď trojlitrový šesťvalec, alebo trojlitrový šesťvalec. Celkovo bude však až 5 verzií. Ako benzínový základ a ako výkonná alternatíva prichádza teda trojliter V6 s výkonom 250 kW (340 k). Všetky motory štandardne spolupracujú s osemstupňovou automatickou prevodovkou na princípe hydrodynamického meniča a s pohonom všetkých 4 kolies 4Motion. Na naftu budú autá označené legendárnym spojením písmen TDI a predvedú nielen základný výkon 170 kW (231 k), ale aj zvýšený výkon s hodnotou 210 kW (286 k). To však bolo dostupné aj v alternatívne pred modernizáciou. Takisto ako doteraz bude v ponuke aj eHybrid. Plug-in hybrid kombinuje benzínový šesťvalec s elektromotorom a celkovo dokáže ponúknuť až 280 kW (381 k) v štandardnej verzii. Prečo v štandardnej? Lebo v ponuke bude aj možnosť označená ako Touareg R, ktorá bude stáť na vrchole ponuky modelu. Táto alternatíva prevalcuje všetko ostatné v cenníku výkonom až 340 kW (462 k).

Inovovaný Touareg už bude možné objednať onedlho, lebo ten predchádzajúci, čiže pôvodný z tretej generácie nie je možné ani len konfigurovať. Na našich cestách sa teda modernizovaná verzia začne preháňať už o pár mesiacov. Základná cena by pritom mala byť relatívne rozumných 70 000 €. V nej bude úplne základná výbava bez ďalšieho označenia a trojlitrový šesťvalec s výkonom 170 kW (231 k). Ďalšími verziami z pohľadu vybav budú alternatívy nazvané Elegance, R-line a samozrejme Touareg R. Pozrite si nový Touareg v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo