Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

26. mája 2023

Dubčeka v podaní Dana Heribana vo filme Muž, ktorý stál v ceste uvidia diváci v kinách na jeseň (video)



Filmová novinka rozpráva skutočný príbeh človeka bojujúceho s viacerými dilemami.



Zdieľať
Dubčeka v podaní Dana Heribana vo filme Muž, ktorý stál v ceste uvidia diváci v kinách na jeseň

V Českej republike má v stredu slávnostnú premiéru film Muž, ktorý stál v ceste. V historickej snímke z produkcie Česka, Ukrajiny a Litvy, ktorá rozpráva príbeh lekára a politika Františka Kriegla na pozadí udalostí 21. augusta 1968, si zahral aj slovenský herec Daniel Heriban. "S veľkým zármutkom oznamujeme, že predstaviteľ Alexandra Dubčeka sa dnešnej slávnostnej premiéry nedožil," informujú tvorcovia filmu na sociálnej sieti o úmrtí herca a hudobníka, ktorý zomrel vo veku 43 rokov.


Filmová novinka rozpráva skutočný príbeh človeka bojujúceho s viacerými dilemami. Príbeh lekára a politika Františka Kriegla zachytáva dramatické udalosti 21. augusta 1968, keď bol v noci spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon) zatknutý a unesený. "Bol jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol – dokument, ktorý znamenal súhlas s okupáciou Československa," približuje distribučná spoločnosť Continental film drámu, ktorá "odhaľuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na hrdinu Pražskej jari a najvyhrotenejší úsek jeho života i novodobých dejín Československa".

"Film popisuje historickú drámu, kde sú nádeje a sny jedného malého štátu rozdrvené agresívnou veľmocou. Posolstvo snímky je navyše kruto aktualizované správaním putinovského Kremľa na Ukrajine. Každý divák tak dostane vďaka hlavnému hrdinovi filmu Františkovi Kriegelovi lekciu osobnej odvahy," popisuje svoju novinku režisér Petr Nikolaev, ktorý má na svojom konte historické snímky Báječná léta pod psa, Kousek nebe či Lidice.

V hlavnej úlohe Muža, ktorý stál v ceste sa predstaví herec Tomáš Töpfer, ktorého vzhľad maskéri verne priblížili skutočnej podobe Františka Kriegla. V snímke hrajú aj slovenské hviezdy, medzi nimi Zuzana Mauréry, Adrian Jastraban či zosnulý Dano Heriban.

Film vstupuje do českých kín 25. mája, premiéra v slovenských kinách je naplánovaná na 12. októbra.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vo Zvolene padol rekord, do živej reťaze okolo mestských hradieb sa zapojilo vyše 2-tisíc ľudí (video)
<< predchádzajúci článok
Festival nového cirkusu Cirkul'art 2023 v Stupave zabaví rodiny s deťmi aj dospelých