Úvod Zariadenia Samsung sa nezastavuje: Ďalším krokom sú rolovacie displeje. Dosahujeme až 25 cm,...

Samsung sa nezastavuje: Ďalším krokom sú rolovacie displeje. Dosahujeme až 25 cm, odkazuje výrobca

Využiť ho bude možné v tabletoch aj notebookoch.

0
Samsung
Zdroj: Samsung

Budúcnosť smartfónov môže mať rôzne podoby. Nie je to tak dávno, čo sme sa smiali na koncepte smartfónov so skladacím displejom, a dnes máme na trhu nejeden takýto kúsok. Čo ďalšie nás čaká? Jednou z možných odpovedí na túto otázku je rolovací displej. Po novom s týmto typom panelu prichádza dokonca aj juhokórejský Samsung, píše server Neowin. A čo navyše, k slovám prihodil aj vizuálnu podobu.

Samsung Display, divízia spoločnosti zameraná na vývoj displejov, predstavila novú technológiu s názvom Rollable Flex. Uvádza, že táto technológia môže byť použitá nielen na smartfóny, resp. tablety, ale aj notebooky.

Inteligentný zvitok

Divízia v sprievodnej tlačovej správe uvádza, že obrazovka Rollable Flex sa dokáže rozvinúť z len 0,49 cm na až 25 cm. „Zatiaľ čo bežné skladacie alebo posuvné displeje ponúkajú trojnásobnú škálovateľnosť, Rollable Flex prekonáva tieto hranice tým, že umožňuje zrolovať a rozvinúť displej na osi v tvare písmena „O“, podobne ako zvitok. Najdôležitejšou črtou je, že sme dokázali premeniť ťažko prenosný displej veľkých rozmerov na prenosný formát tým, že sme ho spravili rolovateľným,“ vysvetľuje Samsung Display.

Samsung Rollable Flex
Rollable Flex | Zdroj: Samsung

Technologickí nadšenci si môžu displej obhliadnuť na podujatí SID Display Week, ktoré sa koná tento týždeň v americkom Los Angeles. Žiaľ, divízia neuvádza, v akom štádiu vývoja sa rolovací displej momentálne nachádza, ani kedy by mohol byť dostupný v komerčných produktoch.

Samsung sa tak zrejme len snaží držať krok s konkurenciou. Motorola ukázala svoj prototyp smartfónu s rolovacím displejom pred pár mesiacmi. V rovnakom období pritom predstavilo rolovací displej aj Lenovo, avšak na notebooku.

Von aj dnu

Samsung okrem rolovacieho displeja predstavil aj technológiu s názvom Flex In & Out, čo je displej s možnosťou sklopenia zvonka i zvnútra. „Sklápací displej, ktorý sa dá zložiť len dovnútra, si vyžaduje samostatný externý panel na zobrazovanie informácií, keď je zariadenie zložené. Flex In & Out umožňuje túto prekážku prekonať, čím sa otvára možnosť ľahších a tenších skladacích smartfónov,“ vysvetľuje Samsung. Ani v tomto prípade však nie je známe, kedy presne sa technológia dopracuje ku spotrebiteľom.

Samsung Flex In & Out
Flex In & Out | Zdroj: Samsung