Úvod Zariadenia POZOR: Toto vám vybíja batériu a znižuje výkon. Ohrozené sú milióny telefónov!

POZOR: Toto vám vybíja batériu a znižuje výkon. Ohrozené sú milióny telefónov!

Najviac postihnuté sú oblasti Ázie a Severnej Ameriky.

0

Milióny smartfónov so systémom Android mali byť infikované škodlivým softvérom. Údajne môže ohrozovať súkromie používateľa, ako aj poškodzovať používateľský zážitok tým, že znižuje výkon a výdrž smartfónu. Tento malvér nesie názov Guerrilla, píše server Gadgets 360.

Guerrilla je skutočne zákerný softvér. Podľa odborníkov na bezpečnosť sa dokáže sám aktualizovať, ale aj implantovať do telefónu obete ďalší škodlivý softvér. Ten môže napríklad nekalo zhromažďovať súkromné údaje používateľa a vkladať reklamy do aplikácií, kde sa bežne inzercia nezobrazuje.

správe od bezpečnostnej firmy Trend Micro stojí, že malvérom Guerrilla bolo infikovaných približne 8,9 milióna smartfónov s operačným systémom Android, a to od viac ako 50 rôznych výrobcov. Konkrétne mená, či už smartfónov alebo výrobcov, správa neprezrádza. Tvrdí však, že prvýkrát bol malvér Guerrilla na smartfónoch zistený ešte v roku 2018, pričom príčinou nákazy mali byť infikované aplikácie stiahnuté cez obchod Google Play Store.

Malvér
Ilustr. foto | Zdroj: Getty Images Signature

Malvér znižuje výkon aj výdrž zariadenia, okrem iného

Ako už bolo spomenuté vyššie, malvér Guerrilla ohrozuje súkromie používateľa, znižuje výkon zariadenia a oslabuje jeho výdrž. Okrem toho dokáže do zariadenia inštalovať ďalší softvér zhromažďujúci používateľské dáta, ktoré ďalej posúva (predáva) inzerentom. Pod jeho kompetencie má dokonca spadať aj zneužitie komunikačnej služby WhatsApp za účelom odosielania textových správ na „zahraničný marketing“.

Správa od Trend Micro tvrdí, že najviac zasiahnuté mali byť smartfóny predávané na území Ázie (55,26 %) a Severnej Ameriky (16,93 %). Malvér sa však v nemalom množstve vyskytol aj u nás v Európe. Do skupiny najviac zasiahnutých krajín patria Angola, Argentína, Indonézia, Mexiko, Rusko, Južná Afrika, Thajsko, Filipíny a USA.

Nielen smartfóny

Za škodlivým softvérom má stáť organizácia s názvom Lemon Group. Trend Micro uvádza, že v rámci vyšetrovania za účelom vytvorenia predmetnej správy boli zistené aj iné infikované zariadenia. Guerrilla sa mal objaviť aj na inteligentných hodinkách či smart televízoroch.