Ochrana rajčín pred škodcami
Zdroj: Shutterstock

Ako ochrániť a zvýšiť nutričné hodnoty rajčín pre zdravú výživu

Paradajky sú dobrým zdrojom draslíka a betakaroténu, užitočným zdrojom vitamínu C a E . Podľa najnovších výskumov sa ukazuje, že zabraňuje vzniku niektorých typov rakoviny. Skrátka, to, čo konzumujete, bezprostredne ovplyvňuje nielen vaše zdravie, ale aj kvalitu a dĺžku vášho života. Ako si vypestovať rajčiny a chrániť zdravie?

Tak ako všetko, aj pestovanie rajčín sa začína od semena, pritom vhodná ochrana môže pomôcť v boji proti škodcom a chorobám rastlín a nepoškodiť zdravie konzumentov. Častým problémom po vzídení semenáčikov je napadnutie hubovými chorobami.

Užitočné huby Trichoderma asperellum

Na ochranu plánt sa používajú užitočné huby Trichoderma asperellum. Táto huba pod obchodným menom Trifender stimuluje rast rastlín spustením zvýšenej produkcie stimulačnej látky kyseliny indolyloctovej a zvyšovaním obsahu fosforu, cukrov urýchli rast až o 10 – 12 dní, pritom parazituje na škodlivých hubách. Tým chráni porasty dlhodobo pred hubovými chorobami, ako napr.: padanie klíčnych rastlín alebo pleseň zemiaková.

Trifender aplikujeme už pri sadení, môžeme osivo moriť, po vzídení zálievkou aspoň 2-3 krát v intervaloch 10 až 14 dní vyrieši otázku hubových chorôb. Pri vysádzaní zdravých rastlín do skleníka a fóliovníka musíte dbať na to, aby ste včas vyvesili žlté lepové dosky približne 10 cm nad mladé rastliny. Dosky chránia rastliny pred prvými náletmi molíc, lietajúcich vošiek, smútiviek a míneriek. Prakticky na konštrukciu sa pripevní povraz, na ktorý sa pomocou háčku vyrobeného z drôtu zavesí žltá lepiaca doska.

Pri sledovaní žltých lepových dosiek veľmi rýchlo viete zistiť, kedy aký škodca ohrozuje vaše rastliny. Na žltých lepiacich doskách je špeciálne lepidlo, na ktorý sa prilepí škodlivý hmyz.

Žlté lepiace dosky
Zdroj: Shutterstock

Moličiar skleníkový (Encarsia formosa)

Po prvom výskyte molíc na lepových doskách musíte objednať moličiara. Samozrejme, namiesto chemikálií určených na vyhubenie škodcov môžete používať prostriedky biologickej ochrany, ktoré znižujú počet škodcov na únosnú mieru. Pritom nenarušujú prírodnú rovnováhu a chránia váš život. Pretože bioagens použité na biologickú ochranu nemôže prežiť bez škodcov, ktorými sa živí, nehrozí nebezpečenstvo, že z dnešných predátorov budú zajtra škodce.

Takže pri objavení molice skleníkovej sa používa dravá osička – moličiar skleníkový (Encarsia formosa). Moličiara nasadíte hneď pri prvých výskytoch molíc a opakujete nasadenie minimálne 3-4x týždenne za sebou. Keď je výskyt molíc silný tak opakovať nasadenie 5-7x. Moličiar kladie svoje vajíčka do lariev molíc, preto asi za 14 dní môžete sledovať zmenu bielych pupárií molíc na čierne. Keďže vývoj moličiara trvá kratšie, spoľahlivo kontroluje výskyt pomalšie sa vyvíjajúcich molíc.

Parazitické osičky

Keď signalizujú žlté lepiace dosky výskyt vošiek, ktoré dokážu znečistiť paradajky a spomaliť rast, zároveň roznášajú vírusové ochorenia, môžete siahnuť po bioagens. V tomto prípade pri objavení vošiek nasaďte parazitické osičky (Aphidius ervi) alebo (Aphidius colemani). Obidve voškáriky kladú svoje vajíčka do vošiek, kde prebehne celý vývoj voškárika. Parazitované vošky menia svoju farbu na béžovú až sivú, nepohybujú sa, sú totiž prilepené na list. Keď sa za 12 – 14 dní vyliahnu dospelé voškáriky, parazitujú 200 až 300 vošiek za svoj život, ktorý trvá 2 mesiace.

Voškáriky sú veľmi spoľahlivým pomocníkom, len im treba dať šancu a trošku času. Opäť pri sledovaní žltých lepových dosiek môžete zistiť výskyt pomerne málo známej mínerky. Mínerka robí míny, tunely do listov, dôsledkom toho listy odumierajú, rastliny sa skrpatia, výnosy sa zmenšia. Čím menšie sú rastliny alebo väčšie je napadnutie, môže dôjsť k zničeniu rastlín. Podporujú tiež šírenie bakteriálnych ochorení.

Tohto škodcu môžete doniesť na kvetoch alebo na plantách. Donesené mínerky majú veľký stupeň rezistencie proti chemickým postrekom. Práve preto najúčinnejším riešením proti mínerkám sú parazitujúce osičky (Diglyphus isaea a Dacnusa sibirica). Geniálnou rýchlosťou nájdu mínerku a parazitujú ich larvy v listoch rajčín. Za svoj život zlikvidujú vyše 300 míneriek.

Pestovanie paradajok v skleníku
Zdroj: Shutterstock

Čmeľ zemný

Opeľovanie je jeden z vážnych problémov pestovateľa rajčín. Ak je studené vlhké počasie alebo veľmi horúco a sucho, kvety rajčín sa nedokážu opeliť žiadnou technikou.

Najspoľahlivejší pomocník opeľovania je opäť z prírody – čmeľ zemný. V úľoch ho dodávajú práve na opeľovanie skleníkových kultúr. Opeľovanie prebehne tak dokonale, že úroda na paradajkách sa zvýši až o 30 %, a zároveň dosiahnete aj rovnomernosť plodov. Čmeľ zemný sa využíva na opeľovanie v skleníkových kultúrach nasadením úľov každý druhý týždeň, aby prebehlo dokonalé a úžitkové opelenie.

Zelený systém v záhrade

Pripomenuli sme si tie najpálčivejšie problémy, ktoré môžu ohroziť vaše rajčiny. Ochranu rajčín sme boli zvyknutí riešiť zdanlivo jednoduchým postrekovaním s chemickými látkami. Dnes vieme, že svet na ochranu rastlín používa biologické riešenia.

Ak chcete mať úspech, „zelený systém“ musíte prijať v celej záhrade. Keď chemické prípravky vylúčite len zo zeleninovej záhradky, získate síce zeleninu, ktorá neobsahuje zvyšky chemikálií, ale nepodarí sa vám obnoviť prírodnú rovnováhu, ktorá má pre obmedzenie škodcov a chorôb zásadný význam. Ak budete napríklad ruže stále striekať insekticídmi, riskujete, že zabijete nielen vošky, ale aj užitočný hmyz, ktorý prichádza, aby opelil rastliny vo vašej záhrade.

Veľa šťastia do pestovania zdravých rajčín.

Viac informácií nájdete na www.biotomal.sk.

Zdroj: PR článok bioTomal, s.r.o.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.