pred 10 mesiacmi

Eufória umelej inteligencie valcuje dlhové riziká

Shutterstock_1053218069 (2)

Nvidia vedie rally technologických akcií po prognóze prepadu.

Americké akcie vo štvrtok vzrástli, keď rast spoločností spojených s ošialom v oblasti umelej inteligencie prevážil nad širšími obavami trhu vrátane neschopnosti splácať dlh USA. Index S&P 500 si pripísal 0,7 %, zatiaľ čo technologický Nasdaq 100 pridal 2,3 % po tom, ako býčia prognóza predaja spoločnosti Nvidia Corp. podnietila rast v technologickom sektore. Akcie spoločnosti Nvidia vzrástli o 27 % po tom, čo prognóza spoločnosti týkajúca sa dopytu po umelej inteligencii prekvapila aj tých najoptimistickejších analytikov na Wall Street a posunula spoločnosť na hranicu trhovej hodnoty 1 bilióna USD. Je to ďalší znak toho, že investori sú ochotní investovať do sľubných technologických akcií, a to aj napriek rastúcim obavám o čínsku ekonomiku a potenciálne katastrofickému zlyhaniu dlhu USA. Agentúra Fitch Ratings varovala, že rating USA na úrovni AAA je ohrozený, hoci stále očakáva, že politici dosiahnu dohodu skôr, ako uplynie čas. Hoci si uvedomujeme eufóriu v súvislosti s umelou inteligenciou, je dôležité, aby investori zostali pri zemi a nevkladali peniaze do nadhodnotených akcií v tejto oblasti, aj keď ide o silné spoločnosti. Výnosy štátnych pokladničných dlhopisov, ktorých splatnosť je naplánovaná na začiatok budúceho mesiaca, sa všetky zvýšili, keďže investori naďalej požadovali prémiu za cenné papiere, ktoré sa považujú za najviac ohrozené nesplatením v prípade, že vláda vyčerpá svoju úverovú kapacitu. Spory vo Washingtone zvyšujú riziká, ktoré hodnotia predstavitelia Federálneho rezervného systému, keď zvažujú pozastavenie zvyšovania úrokových sadzieb. Po zmiešaných údajoch zo štvrtka, vrátane vyššieho revidovaného HDP za prvý štvrťrok a menšieho počtu žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ako

sa očakávalo, obchodníci v súčasnosti plne počítajú s ďalším zvýšením sadzieb o štvrť bodu v rámci nasledujúcich dvoch zasadnutí.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

ASIA: Kórejská centrálna banka počas májového zasadnutia podľa všeobecných očakávaní ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 3,5 % a tretíkrát za sebou ju udržala na rovnakej úrovni, keďže sa zdá, že inflácia sa v dôsledku spomalenia hospodárskeho rastu spomaľuje. Štvrtkový krok prišiel po tom, ako centrálna banka od apríla 2022 priniesla sedem zvýšení sadzieb za sebou. Politici uviedli, že domáca ekonomika sa naďalej spomaľuje, pričom pokračuje pomalý rast vývozu a investícií. Napriek tomu sa od druhého polroka 2023 očakáva postupné zlepšovanie ekonomiky v dôsledku oživenia v Číne a v IT priemysle. Na tento rok sa predpokladá rast HDP na úrovni 1,4 %, čo je menej ako februárová prognóza 1,6 %. Celková inflácia na rok 2023 by pritom mala podľa projekcií dosiahnuť 3,5 %. Jadrová inflácia sa odhaduje na úrovni 3,3 %, čo je viac ako predchádzajúca prognóza 3,0 %. Banková rada zopakovala, že bude posudzovať, či je potrebné ďalej zvyšovať základnú úrokovú sadzbu, pričom bude hodnotiť tempo spomaľovania inflácie, riziká poklesu a riziká finančnej stability, účinky sprísňovania a zmeny politík v hlavných krajinách.

EU: Nemecký indikátor spotrebiteľskej klímy GfK sa v júni 2023 zvýšil ôsmy mesiac po sebe na -24,2, čo je najvyššia hodnota od apríla minulého roka a v porovnaní s prognózami -24. K zlepšeniu nálady spotrebiteľov prispel najmä pokles sklonu k úsporám, keďže očakávaný rast miezd pomáha zmierniť obavy z poklesu kúpnej sily v dôsledku inflácie. Príjmové očakávania sa zlepšili aj v dôsledku očakávaného rastu miezd. Podľa Rolfa Bürkla, experta na spotrebiteľskú politiku spoločnosti GfK, však spotrebiteľská nálada nevykazuje jasný trend rastu a stále sa nachádza pod nízkou úrovňou z jari 2020 počas prvého kovid lockdown.

US: Počet Američanov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti, sa v týždni končiacom sa 20. mája zvýšil na 229 tisíc, čo je mierne viac ako dvojmesačné minimum 225 tisíc v predchádzajúcom týždni, ale výrazne pod trhovými očakávaniami 245 tisíc. Najnovšie údaje naznačili, že trh práce v Spojených štátoch zostáva relatívne silný a obmedzený, čo by potenciálne mohlo viesť k tlaku na rast miezd a predstavovať príležitosť pre Federálny rezervný systém, aby v rámci svojich opatrení na riešenie inflácie zvážil ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Štvortýždňový kĺzavý priemer, ktorý odstraňuje medzitýždňovú volatilitu, sa nezmenil a dosiahol 231,75 tisíc, čo je tiež pod úrovňou prognóz 258,97 tisíc. Na sezónne neupravenej báze sa počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšil o 1,3 tis. na 202,0 tis., keďže výrazný nárast zaznamenaný v Texase a Connecticute bol čiastočne kompenzovaný poklesom v Massachusetts a Michigane.

Prečítané: 741x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
FX pro
pred 17 hodinami

Ekonomický prehľad: Zlato a ropa klesajú, kým Bitcoin zaznamenáva návrat

FX pro
pred 3 dňami

Zmeny na trhoch: Hodnotenie po izraelskom útoku

FP
pred 4 dňami

Ekonomický prehľad: Apple rozširuje svoje investície v Ázii, zatiaľ čo napätie medzi USA a Čínou stúpa

Shutterstock_2321155147
pred 5 dňami

Adidas a Alcoa posilnili a zlato je stále na svojich maximách

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.