Aktuality

Situácia sa zlepšuje, rušíme 3. stupeň povodňovej aktivity

Mestský mládežnícky štadión Radvaň-Kráľová

Včerajší prívalový dážď v Banskej Bystrici síce netrval dlho, ale na území mesta spôsobil viaceré problémy. Zatopené boli cesty najmä na Námestí Ľ. Štúra, Štadlerovom nábreží, Sládkovičovej či Moskovskej ulici. Taktiež vytopilo pivnicu paneláku na Jilemnického i šatňu Mestského mládežníckeho štadióna Radvaň-Kráľová. Vďaka rýchlemu zásahu dobrovoľných hasičov, Hasičského a záchranného zboru, Banskobystrickej regionálnej správy ciest, zmluvných partnerov mesta i  zamestnancom mestského úradu, sa bezprostredne po skončení dažďa úspešne darilo postupne odstraňovať následky. Dnes je voda na väčšine miest odčerpaná a momentálne sa realizujú upratovacie práce. Škody budú vyčíslené v najbližších dňoch.

Vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu, koniec ohrozenia po prudkom prívalovom daždi, žiadne hydrometeorologické výstrahy, ako aj pokles hladín vodných tokov v intraviláne mesta, primátor Ján Nosko dnešným dňom k 15:00 h. odvoláva 3. stupeň povodňovej aktivity. Vyhlásený bol včera, 24. mája 2023 s účinnosťou od 16:00 h. na zasadnutí krízového štábu.

„Množstvo zrážok bolo tak obrovské, že kanalizácia nedokázala odvádzať dažďovú vodu, aj napriek jej pravidelnej údržbe. Situácia bola najkritickejšia v Radvani a na Fončorde. Na Jilemnického bol poškodený asfaltový povrch okolo vpusti, a taktiež bola zaplavená šatňa mestského mládežníckeho štadióna. Dobrá správa je, že vodu sa podarilo odčerpať a sanačné práce, ktoré začali už včera, dnes pokračujú. Ďakujem všetkým zložkám, ktoré boli od začiatku priamo v teréne za ich maximálne úsilie, promptnosť a snahu,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Prílohy na stiahnutie