Vo veku 75 rokov zomrel v stredu 24. mája v ranných hodinách slovenský huslista, dirigent a vedúci významných orchestrov vo viacerých európskych krajinách Jack Martin Händler. O úmrtí umelca informovala agentúra TASR s odvolaním sa na Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku.

Jack Martin Händler sa narodil 30. augusta 1947 v Bratislave. Hru na husle študoval v Bratislave a v Moskve, kde bol jedným z posledných žiakov Davida Oistracha. Koncertoval v Československu aj zahraničí, najznámejšie je jeho predstavenie Chačaturjanovho husľového koncertu so Slovenskou filharmóniu z leta 1975, kde vystupoval v roli sólistu i dirigenta.

V roku 1978 emigroval do Nemecka, kde účinkoval s viacerými hudobnými telesami. V roku 1989 stál pri vzniku orchestra, z ktorého sa neskôr vyvinul komorný orchester mesta Bratislavy Cappella Istropolitana.

Skúsenosť svojej rodiny s holokaustom spracúval najmä prostredníctvom stredoeurópskeho festivalu a orchestra pomenovaných po nemeckom rodákovi, skladateľovi Brunovi Walterovi.

Spolupodieľal sa na vzniku hudobnej akadémie na podporu mladých talentov, a založil tiež orchester Solistes Européens Luxembourg, s ktorým v roku 2004 odohral koncert pre Valné zhromaždenie OSN na počesť rozšírenia Európskej únie.

V roku 2008 ho Európska komisia vymenovala za ambasádora pre interkultúrny dialóg a o rok neskôr za ambasádora pre inováciu a kreativitu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová mu začiatkom tohto roka udelila štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Štátne vyznamenania mu udelili tiež Nemecko, Rakúsko, Fínsko i Luxembursko.

Česť jeho pamiatke.

Zdroj: TASR

Foto: TASR

Posledná aktualizácia: 30. mája 2023 / Komunikácia Protokol

Zdieľať