Dano Heriban v pripravovanej snímke Muž, ktorý stál v ceste SNÍMKA: Reprofoto, Youtube/continental FilmSNÍMKA: Reprofoto, Youtube/continental Film
StoryEditor

Dano Heriban stvárnil Alexandra Dubčeka v doteraz neodvysielanej dráme, diváci si nový film pozrú na jeseň

24.05.2023, 13:42
  • Zosnulého Dana Heribana budú mať možnosť diváci vidieť v plánovanej dráme, ktorá mieri do kín na jeseň tohto roku.
  • Dráma Muž, ktorý stál v ceste odhaľuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na hrdinu Pražskej jari a najvyhrotenejší úsek jeho života i novodobých dejín Československa.
  • Ide o strhujúci príbeh lekára a politika Františka Kriegla, ktorý je hlavnou postavou filmu.

Dano Heriban, herec a hudobník nás dnes navždy opustil na následky zlyhania srdca, vo veku 43 rokov. Odkaz, ktorý zanechal nielen vo filme, televíznej tvorbe, ale aj v hudobnej sfére, však ostáva stále živý.

Televízie menia program

RTVS si dnes výraznú osobnosť Dana Heribana pripomenie vo filme Únos o 22:10 na Jednotke a v televíznom zázname inscenácie Činohry SND Polnočná omša zajtra vo štvrtok 25. mája večer o 22:15 na Dvojke.

Jedným z príkladov, kde si herecké umenie obľúbeného herca diváci môžu vychutnať, je ešte neodvysielaná snímka Muž, ktorý stál v ceste.

Dráma má premiéru na jeseň tohto roku, konkrétne 12. októbra a Dano Heriban v nej stvárnil Alexandra Dubčeka, ústrednú postavu zlomových okamihov slovenských a českých dejín. Film zachytáva dramatické udalosti 21. augusta 1968, kedy bol v noci spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Jozef Smrkovský, Jozef Špaček, Bohumil Šimon) zatknutý a unesený. 

Trailer k očakávanému filmu si pozrite vo videu: 

Muž, ktorý stál v ceste je film, ktorý rozpráva skutočný príbeh človeka bojujúceho s viacerými dilemami. Ako by sme sa zachovali v jeho situácii? Zvolili by sme osobný prospech a komfort, alebo morálne pevný postoj, hoci nás môže stáť život?

V galérii si pozrite fotografie z drámy Muž, ktorý stál v ceste:

František Kriegel bol jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol – dokument, ktorý znamenal súhlas s okupáciou Československa.

O filme

  • Dráma/Historický
  • Česko/Ukrajina/Litva, 2023, 120 min
  • Réžia: Petr Nikolaev
  • Scenár: Ivan Fíla
  • Kamera: Ramūnas Greičius
  • Hrajú: Tomáš Töpfer, Zuzana Mauréry, Adrian Jastraban, Alois Švehlík, Jiří Ployhar ml., Dano Heriban, Přemysl Bureš, Jaroslav Mendel (viac)
  • Produkcia: Miloslav Šmídmajer, Pavel Šmídmajer
  • Scénografia: Jan Vlček
  • Masky: Eva Ungrová-Malíková
  • Kostýmy: Andrea Králová

„Film popisuje historickú drámu, kde sú nádeje a sny jedného malého štátu rozdrvené agresívnou veľmocou. Posolstvo snímky je navyše kruto aktualizované správaním putinovského Kremľa na Ukrajine. Každý divák tak dostane vďaka hlavnému hrdinovi filmu Františkovi Kriegelovi lekciu osobnej odvahy,“ popisuje svoju novinku režisér Petr Nikolaev, ktorý má na svojom konte historické snímky Báječná léta pod psa, Kousek nebe či Lidice.

V hlavnej úlohe filmu sa predstaví herec Tomáš Töpfer, ktorého vzhľad maskéri mimoriadne verne priblížili skutočnej podobe Františka Kriegla. Okrem zosnulého Dana Heribana sa vo filme zahrali aj ďalšie slovenské hviezdy ako Zuzana Mauréry či Adrian Jastraban​

Snímku, ktorá vznikla v česko-ukrajinsko-litovskej koprodukcii do slovenských kín, prinesie 12. októbra 2023 distribučná spoločnosť Continental film.

Tvorba a ocenenia

  • Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine.
  • Od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.
  • Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici.
  • Divadelná tvorba: Inscenácie Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu, www.narodnycintorin.sk a Nevesta hôľ a mnohé iné. 
  • Filmová tvorba: Únos (2017), Sviňa (2020) a naposledy spomínaná dráma Muž, ktorý stál v ceste (2023).
  • Seriály: Hniezdo, Druhá šanca, Pumpa, ale televíznym divákom vari najviac utkvel v pamäti ako Ďuro Brmbalík zo seriálu Horná Dolná.
  • Hudba: Heriban bol úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby.
  • V roku 2018 vydal tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na Jeden Dych, v roku 2012.
  • Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším.
  • Heriban získal za svoju tvorbu viacero ocenení - trikrát si prevzal divadelné ocenenie Dosky a v roku 2015 ocenenie OTO (Osobnosť televíznej obrazovky).
01 - Modified: 2023-05-30 08:45:21 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s legendárnym spevákom Petrom Lipom: Cez deň spievam, len keď sa učím texty 02 - Modified: 2023-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychologička a disidentka Dana Němcová: Zvládla väzenie aj milostný vzťah manžela 03 - Modified: 2023-05-12 10:44:14 - Feat.: 0 - Title: Robte si so mnou, čo chcete. Psychologický experiment odhalil v ľuďoch to najhoršie. A zapísal sa do dejín 04 - Modified: 2023-05-08 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotografia, ktorá pohla dejinami: Snímka ohoreného dieťaťa prebudila Ameriku. Bola však skutočná?
01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 13:06