24.5.2023 12:04 | Operátori

Vypínanie 3G v Orangei a Telekome: Ako sa pripravujú a na čo využijú uvoľnené pásmo

Zdroj: redakcia

Obaja poskytovatelia k tomuto kroku pristúpia približne v rovnakom období.

Aj slovenskí operátori Orange a Telekom ukončia prevádzku staršej 3G siete a po novom budú prevádzkovať len 2G, 4G a 5G siete. Táto zmena sa spája u časti klientov s obavami, operátori ale tvrdia, že nie sú na mieste. Pokrytie novšími sieťami je totiž vyššie a k zhoršeniu kvality nemá prísť ani pri hlasových hovoroch.

Orange ešte v decembri oznámil, že svoju 3G sieť kompletne vypne na konci tohto roka. Telekom tento mesiac rovnako vyhlásil, že s touto sieťou už nepočíta a vypne ju v priebehu štvrtého štvrťroka tohto roka. Celkom s ňou skončí pred Vianocami.

O2 nateraz tvrdí, že čaká, kým príde správny čas na to, aby 3G sieť vypla. Príklady zo zahraničia ale ukazujú, že operátori rýchlo nasledujú zvyšných konkurentov, ktorí k takémuto kroku pristúpia. 4ka vlastnú sieť nemá, využíva prístup od Orangeu a stále rokujú o 4G prístupe.

Čo sa dočítate v článku:

  • Aké je pokrytie 3G a 4G sietí,
  • Či hrozí, že niekde bude len 2G,
  • Koľko zariadení využíva 3G v Orangei,
  • Či hrozí, že sa zhorší kvalita hovorov,
  • Čo bude s 2G sieťou,
  • Ako využijú operátori uvoľnené pásmo.

Autor tohto článku Filip Maxa pripravil pre Živé.sk už vyše 8 tisíc článkov zo sveta operátorov a televíznych služieb. Aj tento článok mohol vzniknúť vďaka predplatnému Aktuality Navyše. Ak použijete zľavový kód MAXA8000 alebo kliknete na niektorý z nasledovných odkazov, môžete si zakúpiť trojmesačnépolročné alebo ročné predplatné Aktuality Navyše so zľavou 50 %.

Sú v inej pozícii

Je dôležité uviesť, že Orange a Telekom nie sú v rovnakej pozícii, čo sa týka dostupnosti 3G a 4G sietí. Prvý z nich má dostupnosť oboch sietí výrazne vyššiu.