pred 10 mesiacmi

Dohoda o dlhu je neistá

Shutterstock_2231049369 (3)

Investori požadujú prémiu za dlh USA, ktorému najviac hrozí zlyhanie. Francúzske akcie luxusných spoločností zaznamenali prepad.

Absolútna správa:

Futures na americké akcie klesli a štátne dlhopisy klesli po tom, čo sa ďalšie kolo rokovaní o limite dlhu skončilo bez dohody. Investori požadovali vyššie prémie za držbu amerických dlhopisov, najmä tých s najvyšším rizikom nesplatenia, pričom politikom zostávalo málo času na dosiahnutie dohody. Dvojročné výnosy vzrástli o 5 bázických bodov na 4,38 %. Štvortýždňové pokladničné poukážky sa pohybovali na úrovni 5,46 %, čím ich nárast od začiatku mája dosiahol viac ako 60 bázických bodov. Spoločnosť Lowe's Cos. sa v predburzovom obchodovaní prepadla o 1,5 % po tom, ako znížila svoj výhľad tržieb s odvolaním sa na spomalenie spotrebiteľských výdavkov. V Európe sa prepadli akcie výrobcov luxusného tovaru vrátane spoločností Hermes International, Christian Dior SE a LVMH, čo stiahlo index Stoxx 600 nižšie, keďže analytici Deutsche Bank AG varovali, že sektor je preplnený a ocenenie je vysoké. Prezident Joe Biden a predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy označili svoje pondelňajšie rokovania za produktívne, ale dohoda je stále v nedohľadne. Obchodníci tak zostali v napätí, keďže do 1. júna, keď podľa ministerky financií môže rezortu dôjsť hotovosť, zostáva už len niekoľko dní. Akúkoľvek dohodu by dovtedy musel schváliť Kongres. PacWest Bancorp, jeden z amerických veriteľov, ktorých zachvátili regionálne bankové turbulencie, predĺžil rally, ktorú vyvolalo jeho rozhodnutie predať portfólio stavebných úverov na nehnuteľnosti v hodnote 2,6 mld. dolárov a posilniť svoje financie. Akcie v úvode utorkového obchodovania poskočili o 16 %. Európske trhy boli slabšie po tom, čo údaje ukázali, že výrobná aktivita v regióne sa zmenšila najrýchlejším tempom od pandémie pred tromi rokmi. Euro voči doláru stratilo 0,3 %. Tokijský index Topix klesol prvýkrát po ôsmich dňoch, pričom akcie súvisiace s polovodičmi sa znížili v dôsledku správy, že prísnejšie kontroly vývozu v Japonsku nadobudnú účinnosť 23. júla. Toyota Motor Corp. sa v poslednej minúte obchodovania prepadla.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Japonský výrobný PMI banky Au Jibun sa v máji 2023 zvýšil na osemmesačné maximum 50,8 bodu z konečných 49,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci, ako ukázali rýchle údaje. Išlo o prvé rozšírenie aktivity v továrňach od októbra minulého roka, keďže oživenie po skončení COVID nabralo na sile, pričom nové objednávky aj produkcia sa prvýkrát od júna minulého roka vrátili do oblasti expanzie a dosiahli najrýchlejšie tempo za posledných 13 mesiacov. Rast zamestnanosti sa zmiernil, pričom objem nevybavených prác rástol pomalším tempom. Na cenovom fronte sa inflácia vstupných nákladov spomalila na najnižšiu úroveň od februára 2021, zatiaľ čo inflácia výrobných nákladov sa zmiernila na štvormesačné minimum. A napokon, podnikateľský sentiment zostal napriek zmierneniu oproti aprílu pozitívny, a to v dôsledku všeobecného zlepšenia vyplývajúceho zo zníženia počtu porúch súvisiacich s COVID a rastúcich stávok, že inflačné tlaky čoskoro dosiahnu vrchol a počas zvyšku roka sa zmiernia.

Podľa predbežného odhadu HCOB Flash PMI v službách eurozóny sa v máji 2023 znížil na 55,9 bodu z dvanásťmesačného maxima 56,2 bodu v apríli, pričom trh predpovedal 55,6 bodu. Napriek miernemu poklesu čítanie naďalej poukazovalo na silný rast v sektore služieb, keďže nové objednávky rástli piaty mesiac po sebe, objem nevybavených objednávok sa mierne zvýšil a rast počtu pracovných miest bol druhý najsilnejší zaznamenaný za posledný rok. Priemerné ceny účtované za služby pritom zostali zvýšené najmä v dôsledku mzdových nákladov. Napokon, optimizmus v súvislosti s budúcim rokom sa ďalej znížil.

Podľa predbežného odhadu S&P Global/CIPS UK Services PMI v máji 2023 klesol na 55,1 bodu z 55,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci a pod trhový konsenzus 55,5 bodu. Medzi dôvodmi, ktoré sa uvádzali ako prekážky rastu, boli rozpočtové tlaky medzi podnikovými klientmi, rastúca ekonomická neistota a vyššie náklady na úvery. Podniky pôsobiace v oblasti cestovného ruchu, rekreácie a hotelierstva však vo veľkej miere komentovali odolný spotrebiteľský dopyt. Rast nových podnikov v celom sektore služieb bol silný a nové objednávky zo zahraničia sa zvýšili. Nábor zamestnancov medzitým odrážal rastúce požiadavky podnikov. Pokiaľ ide o ceny, poskytovatelia služieb zaznamenali najrýchlejší nárast nákladového zaťaženia za posledné tri mesiace. Čo sa týka ďalšieho vývoja, podnikateľský optimizmus sa v máji oslabil.

Prečítané: 683x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
FP
pred 4 hodinami

Ekonomický prehľad: Apple rozširuje svoje investície v Ázii, zatiaľ čo napätie medzi USA a Čínou stúpa

Shutterstock_2321155147
pred dňom

Adidas a Alcoa posilnili a zlato je stále na svojich maximách

FX pro
pred 2 dňami

Trhy v červenom: Hlavné indexy klesajú, zlato sa blíži k maximám

Shutterstock_2268092903
pred 3 dňami

Geopolitické napätie formuje trhy: Ceny ropy a zlata reagujú, dolár si udržuje stabilitu

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.