2023-05-22 14:10:00
Hyundai i20
Hyundai i20
Zdroj: hyundai

FOTO: Hyundai i20 ukázal novú tvár a viac technológií

Kórejská automobilka Hyundai ukázala ako bude vyzerať modernizovaná verzia modelu Hyundai i20.

Tento zástupca segmentu B je jedným z najobľúbenejších malých vozidiel na našom trhu. Rok spustenia tejto generácie, 2020, tiež znamená, že vozidlo sa predáva už dostatočne dlho na to, aby prišla polovica životného cyklu. Veď je na trhu už 3 roky. A to logicky znamená, že si zaslúži facelift.

Facelift v prvom rade prináša jemne zmenenú tvár auta. Okrem nárazníka s inými otvormi po stranách, či skôr s imitáciami otvorov, prichádza aj zmenená maska chladiča. Tá už neposkytne priestor pre logo výrobcu, to sa presťahuje na plast nadväzujúci na samotnú kapotu. Vpredu budeme svedkami použitia LEDkových svetiel. Takisto LEDkové budú aj zadné svetla, ale tie sa zásadne nezmenili. Omnoho zásadnejšie sa zmenil zadný nárazník, ktorý prinesie výraznejšie čierne lakovanie a výraznejší náznak difúzora v spodnej časti. Okrem týchto nárazníkových nuáns sa do ponuky modernizovanej verzie Hyundaiu i20 dostanú trochu inak tvarované zliatinové disky, ale tiež 3 nové farby. Pribudne žltá Lucid Lime, sivá Lumen a modrá Meta.

Interiérové zmeny budú hlavne v znamení použitia nových poťahov s vyrazenými líniami. Vyrazenými, nie výraznými. Aj do interiéru sa môže nasťahovať farba Lucid Lime v rámci príplatkového balíka a presvetlí ho, prípadne trochu ozvláštni. Pred vodičom bude štandardne menší digitálny panel, ale v lepšie vybavených verziách bude tento panel s uhlopriečkou 10,25 palca. Veľkosť teda môže byť zhodná s veľkosťou stredového displeja so systémom schopným zrkadliť telefóny nielen cez Apple CarPlay, ale aj cez Android Auto.

Zdroj: hyundai

Hyundai modernizáciou rozšíri technologickou výbavu malého modelu i20. V balíku bezpečnostných prvkov Smart Sense pribudne detekcia cyklistov v prípade vyhýbania sa nárazom, ale tiež pribudne systém udržiavania v pruhoch. V príplatkovej výbave bude varovanie pred vozidlom prechádzajúcim vzadu pri vyparkovaní, prípadne varovanie pred vozidlom v mŕtvom uhle, alebo, jednou z možností príplatku, bude taktiež inteligentný adaptívny tempomat. To by mohlo znamenať, že bude prispôsobovať svoju aktuálnu rýchlosť limitom v danej oblasti na základe satelitných údajov, či prečítaných značiek.

Hyundai i20 bude už štandardne vybavený litrovým trojvalcom, ktorý ponúkne výkon buď 74 kW (100 k), alebo výkon 88 kW (120 k). Tento motor bude štandardne spojený s mild hybridným ústrojenstvom, ktoré bude pracovať so 48 Voltami. Štandardom bude síce spojenie s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou, ale za príplatok môžete zvoliť sedemstupňový dvojspojkový automat. Automobilka začne vyrábať modernizovanú verziu tohto modelu už v treťom kvartáli tohto roka v tureckej fabrike v meste Izmit. Pozitívnou správou je, že Hyundai potvrdil príchod ďalších verzií modelu. Môžeme sa teda s veľkou pravdepodobnosťou tešiť na modernizovanú alternatívu pre Hyundai i20 N.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo