Úvod Novinky Ako vybrať najlepší mobilný telefón

Ako vybrať najlepší mobilný telefón

0

Na trhu je veľké množstvo smartfónov, ohybných alebo klasických tlačidlových telefónov. Ako sa však zorientovať v takej širokej ponuke zariadení a vybrať si to najlepšie? Čítajte ďalej a dozviete sa užitočné tipy, ako vybrať mobilný telefón.

Bez mobilného telefónu si už väčšina z nás nevie predstaviť život a používame ho každý deň. A práve preto sa oplatí venovať čas výberu vášho nového mobilného telefónu. Výber je veľmi individuálna záležitosť. Najlepší telefón pre vás nutne neznamená, že bude najlepšie pre niekoho iného. Dôležité je vybrať telefón, ktorý najviac vyhovuje všetkým vašim potrebám.

Dáte prednosť smartfónu, ohybnému alebo tlačidlovému telefónu?

Úplne prvá vec, ktorú si treba ujasniť pri výbere nového mobilného telefónu je jeho typ.

Dotykové inteligentné smartfóny ovládli trh a postupne sa rozširuje ponuka aj ohybných telefónov. V segmente skladacích chytrých telefónov dominujú telefóny Samsung s modelovými radmi Z Fold a Z Flip. Ohybný smartfón je možné rozložiť do režimu tabletu a späť zložiť do režimu telefónu.

Výrobcovia mysleli aj na hráčov hier a ponúkajú herné mobily, pri ktorých sa kladie dôraz na dlhú výdrž, výkon, chladenie, špičkový zvuk a displej. Typickými predstaviteľmi tejto kategórie sú ASUS ROG Phone, Xiaomi Black Shark alebo Lenovo Legion Phone.

Klasické tlačidlové telefóny sú vhodné pre všetkých, ktorým nevyhovuje dotyková obrazovka a nepotrebujú moderné funkcie smartfónov. Pre milovníkov retra sa vracajú do módy „véčka“, čo sú rozkladacie telefóny s malým displejom vo vnútri.

Na trhu nájdete aj mobily určené primárne pre seniorov, ktoré sú jednoduché na ovládanie a majú veľké tlačidlá.

Špeciálnou kategóriou sú odolné mobilné telefóny, ktoré vynikajú svojou odolnosťou pri pádoch a môžete ich používať bez problémov aj v náročných pracovných podmienkach.

Tip: Ak chcete používať dve sim karty naraz, tak zvoľte DUAL SIM variant telefónu. Existujú ale aj elektronické SIM karty, ktoré nahrádzajú plastovú kartu.

Cena mobilného telefónu

Mobilné telefóny sa pohybujú v rôznych cenových triedach. Medzi najlacnejšie mobilné telefóny patria tlačidlové telefóny a low-end smartfóny, ktoré sú určené pre nenáročných užívateľov.

Smartfóny strednej triedy sú dobre vybavené telefóny pre bežných užívateľov s minimálnym množstvom kompromisov, ktoré zakúpite za niekoľko stoviek eur. Môžete tu nájsť aj minuloročné generácie top modelov.

Medzi najdrahšie a najlepšie vybavené patria telefóny vyššej triedy a ohybné telefóny, ktoré atakujú hranicu 1000 eur a viac. Dostanete tie najlepšie parametre, čo súčasný trh ponúka so špičkovými foťákmi.

TIP: Ak chcete využívať mobilný telefón iba na telefonovanie a písanie správ, počúvanie hudby či prezeranie sociálnych sietí, tak nemusíte kupovať vlajkovú loď. Zvládne to aj telefón nižšej alebo strednej triedy.

Operačný systém chytrých telefónov: Boj Androidu a iOS

Najpoužívanejšie operačné systémy pre mobilné telefóny sú Android od spoločnosti Google a iOS od Applu. Každý z nich je trochu odlišný a záleží len na užívateľovi, ktorý mu viac vyhovuje. Android je dostupný na zariadeniach od rôznych výrobcov a iOS nájdete iba v iPhonoch.

Pokiaľ by ste chceli vyskúšať alternatívu, tak telefóny Huawei ponúkajú systém HarmonyOS.

Na aké špecifikácie sa zamerať pri výbere mobilu?

Pri hľadaní najlepšieho telefónu pre vás sa zamerajte na:

Displej a jeho veľkosť:

Niektorí ľudia uprednostňujú väčšie telefóny s veľkými displejmi, zatiaľ čo iní uprednostňujú menšie a kompaktnejšie modely. Pri výbere najlepšieho telefónu pre vás je dôležité zvážiť, ako sa telefón zmestí do vašej ruky a vrecka nohavíc. Obľúbený je typ displeja AMOLED, ktorý ponúka lepšie farby ako bežné LCD alebo IPS a štandardom je rozlíšenie displeja Full HD.

Fotoaparát:

Najlepšie fotomobily ponúkajú špičkový hlavný a širokouhlý fotoaparát a tiež teleobjektív s optickým zoomom. Rozdiel medzi lacnejšími modelmi a vlajkovými loďami zistíte najmä pri zhoršených svetelných podmienkach, kedy top modely vytvoria veľmi kvalitné fotky a lacné modely len priemerné.

Výkon a pamäť telefónu:

Použitý procesor a veľkosť RAM je tiež dôležitý parameter pri výbere. Pokiaľ plánujete používať mobil niekoľko rokov, tak lacnejšie zariadenia poskytujú menej výkonu a môže sa vám po čase stať, že bude váš mobil spomalený.

Veľkosť aplikácií a aktualizácií sa stále zvyšuje, preto je lepšie zvoliť väčšie úložisko 128 GB a viac.

Batéria a nabíjanie:

Skontrolujte si v špecifikáciách, koľko mobilný telefón vydrží na jedno nabitie. Odporúčame vyberať modely s funkciou rýchlonabíjania, ktoré vám zariadenie nabijú za pár desiatok minút.

Najlepšie zariadenia podporujú bezdrôtové nabíjanie, kedy nemusíte hľadať a zapájať káble.

Pred kúpou si prečítajte recenzie a porovnania

Predtým, než si kúpite nový mobil, prečítajte si recenzie a porovnania, ktoré vám môžu poskytnúť množstvo cenných informácií a pomôcť tak s výberom zariadenia.