Pablo Escobar: 30 faktov a zaujímavostí z jeho života
11 min. čítania
21.5.2023 15:00
11 min. čítania

Pablo Escobar: 30 faktov a zaujímavostí z jeho života

Uložiť článok
Meno krutého kolumbijského drogového pašeráka sa zapísalo do dejín a počul ho už snáď každý. Kto bol Pablo Escobar a čo ste o ňom (možno) nevedeli?

Pablo Escobar – jeden z najväčších bossov podsvetia – sa narodil v roku 1949 v Kolumbii. Jeho mama Hermilda Gaviria de Escobar bola učiteľka a jeho otec Abel de Jesus Escobar Echeverri bol farmár. Rodina bola chudobná a Pablo bol tretím zo siedmich detí.

Budúci Kráľ kokaínu vyrastal v meste Medellín, ktoré mu prirástlo k srdcu. Bolo to mesto, podľa ktorého bol neskôr pomenovaný aj jeho kartel a kde aj zomrel. Pablo Escobar krátko študoval na univerzite Universidad Autónoma Latinoamericana, ale štúdium predčasne ukončil a začal s trestnou činnosťou.

Počas jeho života mu okrem kumpánov robila spoločnosť oddaná manželka Maria. Spolu mali dve deti, no je možné, že Escobar má deti aj s inými ženami. Mariu totiž podvádzal, no nikdy sa nepotvrdilo, že by mu iné ženy porodili deti.

Pablo Escobar žil nebezpečný aj luxusný život. Nelegálnou činnosťou zarábal veľké sumy peňazí a užíval si ich plnými dúškami. Spáchal však aj mnoho hrôzostrašných činov, za ktoré bol napokon v roku 1993 navždy potrestaný.

10 základných informácií a faktov o Pablovi Escobarovi

Celé meno: Pablo Emilio Escobar Gaviria

Dátum narodenia: 1. 12. 1949

Miesto narodenia: Rionegro, Kolumbia

Dátum úmrtia: 2. 12. 1993 (44 rokov)

Miesto úmrtia: Medellín, Kolumbia

Príčina úmrtia: strelné poranenie hlavy

Trestné činy: nelegálny obchod s drogami, vydieranie, vraždy, atentáty, úplatkárstvo, bombové útoky

Organizácia: Medellínský kartel

Prezývky:Don Pablo („Pán Pablo“), El Padrino („Krstný otec“), El Rey de la Cocaina („Kráľ kokaínu“), El Patrón („Šéf“), El Señor („Pán“), El Zar de la Cocaina („Kokaínový cár“), a ďalšie

Manželka a deti: Maria Victoria Henao (manželka od roku 1976), syn Sebastián Marroquín (rodený Juan Pablo Escobar Henao) a dcéra Juana Manuela Marroquín Santos

6fotiek v galérii Medellín – mesto, kde Pablo Escobar vyrastal, a kde aj zomrel Zdroj: iStockphoto

Ako zomrel Pablo Escobar?

Hoci je známym faktom, že drogový boss Pablo Escobar bol smrteľne postrelený políciou, niektorí sa domnievajú, že si svoj život zobral sám. Prvého decembra 1993 Pablo Escobar oslavoval svoje 44. narodeniny a na druhý deň bol objavený jeho úkryt v kolumbijskom meste Medellín. Kolumbijské ozbrojené sily vtrhli do budovy a začala sa naháňačka.

Pablo Escobar sa spolu so svojou ochrankou dostal na strechu. Polícia sa ho snažila zatknúť, ale situácia sa vymkla spod kontroly. Keď sa Escobar pokúšal dostať zo strechy a utiecť, dostal sa do prestrelky, ktorá mu bola osudná.

Guľky ho zasiahli do trupu a nôh. Tá, ktorá ho zasiahla do ucha, ho nakoniec aj zabila. Objavili sa teórie o tom, že sa zabil sám. Syn drogového bossa, ktorý dnes vystupuje pod menom Sebastián Marroquín, tvrdí, že jeho otec bol zahnaný do úzkych, a tak sa rozhodol svoj život ukončiť sám. K teórii sa prikláňa aj brat Pabla Escobara Roberto.

Existujú vyhlásenia, že podiel na smrti Pabla Escobara mali Los PepesPerseguidos por Pablo Escobar, teda „Ľudia prenasledovaní Pablom Escobarom“. Bola to polovojenská skupina zložená z nepriateľov Pabla Escobara, ktorá mala údajne pomôcť polícii a doviesť ich až k Escobarovi. Jeden z členov Kráľa kokaínu údajne smrteľne postrelil. Táto teória je však najmenej pravdepodobná, a to najmä preto, že ju jeden zo zakladateľov Los Pepes – Fidel Castaño – vyslovene odmietol.

Pablo Escobar je pochovaný na cintoríne Cemetario Jardins Montesacro v kolumbijskom meste Itagüí.

6fotiek v galérii Kokaín, peniaze a zbrane – to bol život Pabla Escobara Zdroj: iStockphoto

20 zaujímavostí zo života Pabla Escobara

1. So zločinom začal už ako tínedžer

Pablo Escobar sa narodil do chudobnej rodiny a svoje školské roky ukončil predčasne, pretože jeho rodičia nemali peniaze na jeho vzdelanie. V tom čase začal so zločinom – najprv to bolo falšovanie vysvedčení, potom kradnutie náhrobných kameňov z cintorínov a brúsenie mien, aby ich mohol predať ako nové. Začal sa pridávať ku gangom a kradnúť autá, zamestnával ľudí, ktorí preňho unášali nevinných ľudí pre výkupné.

Kradnutie áut viedlo k jeho prvému zatknutiu v roku 1974. V tom čase sa v Kolumbii začal rozrastať obchod s kokaínom a Pablo Escobar sa zapojil do pašovania drog. Netrvalo dlho, kým spoluzaložil zločineckú organizáciu neskôr známu ako Medellínský kartel.

2. Jeho kartel vládol obchodu s kokaínom

Medellínsky kartel bol založený Pablom Escobarom a štyrmi ďalšími drogovými dílermi v roku 1976. Kartel sa rozšíril do viacerých krajín Južnej Ameriky, USA, Kanade, a dokonca aj do Európy, Afriky, Ázie a Oceánie. Escobarov kartel na vrchole svojej činnosti vládol obchodu s kokaínom – dovážal zhruba 80 % všetkého kokaínu do USA a z celého sveta získaval profit vo výške stoviek miliónov dolárov denne. Pablo Escobar sa vďaka Medellínskemu kartelu stal neuveriteľne bohatým a mocným.

Okrem obchodu s kokaínom sa Medellínsky kartel začal spájať aj s násilím, vraždami a bombovými útokmi, a to najmä proti kolumbijskej vláde. Kartel zanikol v roku 1993.

3. Bol najbohatším kriminálnikom všetkých čias

Predpokladá sa, že Kráľ kokaínu bol najbohatším zločincom na svete a jeden z najbohatších ľudí sveta. Do svojej smrti nazhromaždil majetok v odhadovanej výške v prepočte zhruba 28 miliárd €. Dnes táto hodnota predstavuje zhruba 65 miliárd €. Svoje bohatstvo nahromadil vďaka nelegálnemu obchodovaniu s drogami – zarobil v prepočte takmer 400 miliónov € týždenne. Jeho peniaze a vplyv z neho urobili jedného z najmocnejších a najobávanejších zločincov sveta.

4. Hrochy v Kolumbii žijú kvôli nemu

6fotiek v galérii Pablo Escobar si do Kolumbie nechal doviezť hrochy Zdroj: iStockphoto

Koncom 70. rokov si Pablo Escobar nechal doviezť hrochy zo zahraničia. Okrem luxusných áut, obrovských domov, drahého oblečenia či šperkov totiž Kokaínový kráľ svoje peniaze míňal tiež na exotické zvieratá. Vo svojom luxusnom panstve Hacienda Nápoles si vybudoval súkromnú ZOO so žirafami, zebrami, plameniakmi a štyrmi hrochmi.

Po Escobarovej smrti hrochy zostali na území panstva a neboli premiestnené. Začali sa pohybovať po okolí a hľadať potravu. Hrochy sa aj dnes neustále rozmnožujú a v Kolumbii predstavujú hrozbu pre životné prostredie aj miestnych obyvateľov.

5. Bol aj filantropom

Pablo Escobar miloval svoju domovinu a pomohol zlepšiť a rozvinúť časti Kolumbie. Pomáhal budovať cesty, nemocnice, elektrické vedenie, byty pre chudobných a futbalové ihriská. Sponzoroval futbalové tímy a vďaka svojim aktivitám si vyslúžil prezývku „Robin Hood“.

Pablo Escobar sa časom dostal do politiky. Podieľal sa na založení Kolumbijskej liberálnej strany a v roku 1982 bol zvolený ako náhradník do kolumbijského Kongresu. Popri tom bol však aj tajným drogovým dílerom. Stával sa čoraz známejšou osobnosťou, no jeho politické aktivity boli prerušené, keď sa verejnosť dozvedela o jeho trestnej činnosti.

6. Jeho žena bola detskou nevestou

Maria Victoria Henao, známa aj pod menom Victoria Eugenia Henaosa, sa s Pablom Escobarom zoznámila, keď mala iba 12 rokov a on mal 23 rokov. Vydala sa zaňho, keď mala len 15 rokov. Jej rodina toto manželstvo neschvaľovala a svadby sa nezúčastnila. Maria trpela jeho milenky aj nebezpečnú prácu, o ktorej jej dlho nič nepovedal. Mali spolu dve deti a Maria dodnes tvrdí, že ho veľmi ľúbila.

7. Zavraždil tisíce ľudí

O Pablovi Escobarovi sa hovorí, že údajne zavraždil alebo dal zavraždiť okolo 4 000 ľudí. Patrili medzi nich policajti, vládni predstavitelia, údajní informátori, žurnalisti, sudcovia, drogoví díleri, civilisti a dokonca aj priateľka Escobarovho nájomného vraha. Tú zastrelil sám nájomný vrah na pokyn Escobara.

Pablo Escobar sa riadil frázou plata o plomo. V španielskom slangu to znamená „striebro alebo olovo“. Ten, kto túto frázu povie, hovorí, že druhá osoba má na výber – buď prijme úplatok (striebro) alebo príde o život (olovo, teda guľka). Escobar nemal problém ani s jednou možnosťou, čím si vyslúžil povesť krutého a obávaného človeka.

8. Najviac sa bál, že ho odvedú do USA

Pablo Escobar hovoril, že uprednostňuje hrobku v Kolumbii oproti väzenskej cele v USA. Jeho prianie sa mu nakoniec aj splnilo.

Svojho času bol najhľadanejšou osobou na svete, no dlho dokázal unikať. Svoju krajinu miloval a chcel tam zostať, no uvedomoval si riziká svojho biznisu. Pablo Escobar, podobne ako mnoho ďalších kolumbijských kriminálnikov, sa obával, že ho zatknú a odvedú do USA. Oproti kolumbijskej väznici by sa mu tam totiž dostalo oveľa horšieho zaobchádzania. Jeho motiváciou k vstupu do politiky bola aj snaha zmeniť zákony, tak, aby ho nevydali do USA. Nevyšlo mu to, rovnako ako mu nevyšla ani snaha o podplatenie kolumbijských úradov.

9. Nechal si vybudovať vlastné väzenie

6fotiek v galérii La Catedral Zdroj: iStockphoto

Krátko po tom, čo dal Pablo Escobar zavraždiť kandidáta na prezidenta Luisa Carlosa Galána, ktorý ho vyhodil z kolumbijskej politiky, sa vláda rozhodla proti nemu zakročiť. Nakoniec s Escobarom vyjednávali a dohodli sa s ním, že ukončí všetku svoju trestnú činnosť výmenou za prednostné zaobchádzanie a kratší trest. Tesne predtým, ako sa Pablo Escobar v roku 1991 vzdal, bol v Kolumbii schválený zákon, ktorý zakazoval vydanie kolumbijských občanov do USA.

Escobar však nešiel do hocijakého väzenia. Dal si vybudovať väznicu La Catedral s výhľadom na mesto Medellín. Vo väzení si mal odpykať 5 rokov. K dispozícii mal luxusné vybavenie vo forme futbalového ihriska, baru či vírivky a dostal aj možnosť vybrať si vlastné stráže. Vďaka vybaveniu sa väzeniu hovorilo aj „Hotel Escobar“ alebo „Club Medellín“.

10. Vo väzení si vybudoval únikovú cestu

Z piatich rokov si Escobar odpykal iba 13 mesiacov. Počas svojho trestu pokračoval v pašovaní drog a po tom, ako vo väzení mučil a zavraždil niekoľkých členov kartelu, vláda sa rozhodla premiestniť ho do prísnejšieho väzenia. On s tým nesúhlasil, a tak sa po roku vo väzení vydal na útek – únikovú cestu, ktorú použil, nechal vybudovať vo väzení počas jeho výstavby.

11. Boli o ňom natočené filmy, seriály a napísané knihy

O Pablovi Escobarovi sa napísali knihy, natočili filmy a seriály, a dokonca sa naspievali pesničky. Známy je napríklad seriál Narcos (2015 – 2017), ktorý sa dočkal aj herného spracovania v roku 2019. Natočilo sa však mnoho ďalších filmov a seriálov, vrátane Pablo Escobar: Nenávidený a milovaný (2017), Kokaín (2001) či Pablo Escobar: El Patrón del Mal (2012). V dokumente Hriechy môjho otca (2009) je príbeh Pabla Escobara rozprávaný očami jeho syna Sebastiána Marroquína.

Z kníh o tomto známom kolumbijskom narkobarónovi stoja za zmienku napríklad Escobar (2010), ktorú napísal jeho brat, či Pablo and Me (2020) od jeho manželky Victorie Eugenie Henao. Z pesničiek možno spomenúť napríklad Pablo (2013) od amerických rapperov Gucci Mane a E-40.

12. Svoju rodinu miloval

Hoci bol Pablo Escobar krutým mužom, svoju rodinu chránil a miloval. Hoci jeho ženu podvádzal, ju aj ich dve deti zahŕňal láskou a luxusom. Vždy sa chcel uistiť, že im nič nechýba a pokúšal sa ich chrániť najlepšie, ako vedel. Niekedy im zaviazal oči, aby ich odviedol na neznáme miesto, kým boli na úteku. Inokedy údajne zapálil 2 milióny dolárov, aby zahrial svoju rodinu počas chladných nocí.

Niekoľko mesiacov predtým, ako zomrel, požiadal svoju ženu, aby zbalila seba aj deti a aby utiekli preč. Chcel ich poslať do bezpečia, aby ich uchránil pred nebezpečenstvom, ktoré naňho číhalo. Jeho žena aj s deťmi utiekli do Mozambiku a neskôr do Argentíny, kde nakoniec zostali.

13. So svojou rodinou rád cestoval – dokonca aj do USA

Predtým, ako Pabla Escobara poznal celý svet ako obávaného zločinca, niekoľkokrát so svojou rodinou vyrazil na výlety. V roku 1981 zobral svoju rodinu do USA, kde sa so svojím synom odfotil pred Bielym domom. Spolu vycestovali aj na Floridu, kde si užívali zábavu v Disneylande, ako mnoho iných obyčajných rodín.

14. Jeho dcéra dodnes trpí kvôli jeho činom

Manuela Escobar sa narodila v roku 1984 a jej otec ju nosil na rukách. Správal sa k nej ako k princeznej a urobil všetko, čo jej videl na očiach. Keď však mala iba 9 rokov, jej otec zomrel a Manuelu to veľmi zranilo. Čo však bolo ešte horšie, keď sa dozvedela, čo jej otec celú dobu robil, upadla do depresií.

Escobarova dcéra sa niekoľkokrát pokúsila o samovraždu. Dodnes sa stráni verejnosti a žije v strachu z odhalenia. O svojom otcovi verejne nerozpráva a bojí sa, že jedného dňa ona aj jej rodina budú musieť zaplatiť za jeho činy.

15. Žil luxusným životom

Pablo Escobar zarobil veľké množstvo peňazí, ktoré si patrične užíval. Údajne vlastnil 141 domov, spravoval 140 lietadiel, ktoré používal na operácie spojené s obchodom s drogami, ale aj voľný čas, a mal 32 jácht. Rád si užíval extravagantné oblečenie a šperky, divoké party, ale svoje peniaze musel aj schovávať. Hromady peňazí ukrýval v stenách, pod podlahou, v jamách na poliach alebo na účtoch vo Švajčiarsku.

16. Jeho panstvo bolo prerobené na zábavný park

Ak by ste chceli navštíviť honosné sídlo Pabla Escobara v kolumbijskom meste Puerto Triunfo, našli by ste tam už len zábavný park. Po smrti narkobaróna bola väčšina budov na pozemku, vrátane jeho domu, zbúraná alebo prestavaná na iné účely. V roku 2014 bol na mieste Haciendy Nápoles postavený zábavný park v štýle Jurského parku. Pozostáva z viacerých atrakcií, vodného parku a ZOO.

17. Kokaín pašoval rôznymi spôsobmi

Escobar vlastnil ponorky, ktorými pašoval drogy do USA. Okrem toho mal veľké množstvo pašerákov, ktorým platil a sľuboval ochranu, kým drogy prenášali do iných krajín. Tí tak robili napríklad umiestnením kokaínu do batožiny či prehltnutím prezervatívov naplnených drogou. Kokaín veľakrát pašoval pomocou svojich lietadiel cez Karibik a Mexiko na Floridu. Spočiatku zásielky osobne prevážal sám Escobar, no neskôr mal pilotov, ktorí to robili zaňho. Drogy údajne pašoval aj v kolesách civilných lietadiel.

18. Míňal tisíce na gumičky

Pablo Escobar údajne zarobil toľko peňazí, že míňal až v prepočte zhruba 2 300 € mesačne na gumičky. Tými zväzoval obrovské zväzky peňazí, ktoré zarobil.

19. Zneužíval mladé dievčatá

Kokaínový kráľ bol posadnutý mladými dievčatami. Escobar a jeho kumpáni lákali mladé ženy na ich večierky, kde s nimi potom usporadúvali orgie. Pablo Escobar mal dokonca úchylku na tínedžerky a ženy alebo dievčatá, ktoré boli ešte pannami. Na svojich party ich údajne dražil. Keď sa o tom ľudia dozvedeli, chudobné ženy začali Escobarovi posielať listy, v ktorých ponúkali svoje dcéry.

Niektoré dievčatá sa z Escobarových večierkov už nikdy nevrátili. Známy je napríklad prípad 49 tínedžeriek, ktoré boli po radovánkach kartelu znásilnené, mučené a zavraždené a ich telá sa našli pri kolumbijských cestách.

20. Jeho vila bola nezvyčajným turistickým lákadlom

6fotiek v galérii Vila La Manuela Zdroj: iStockphoto

Escobarova vila La Manuela pomenovaná po jeho dcére bola idylickým rezortom, kde zvykol tráviť čas. V La Manuele sa však aj strieľalo a po smrti Pabla Escobara vila začala chátrať. Stala sa však turistickým lákadlom ľudí, ktorí túžili ísť po stopách krutého drogového pašeráka. Mohli si prehliadnuť ruiny honosnej vily a dokonca sa zúčastniť hry paintballu.

Pablo Escobar bol obávaným vodcom obrovského kartelu známeho po celom svete. Hoci jeho smrť a rozpad Medellínskeho kartelu boli pre mnohých víťazstvom, Kolumbia zostáva nebezpečnou krajinou. V Kolumbii obchod s kokaínom po smrti Escobara neprestal a krajina má stále vysokú mieru kriminality. Ak sa však Kolumbiu rozhodnete navštíviť, vyhýbajte sa chudobným oblastiam a dávajte si pozor. Kolumbia v sebe ukrýva rôzne krásne miesta – nevynechajte návštevu kávových plantáží, pokojných pláží či tej najkrajšej rieky na svete Caño Cristales.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Drogy
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.