ELA Správy Rôzne

Teplé a slnečné počasie prekazia BÚRKY: Kde a kedy budú najsilnejšie?

Slovensko má pred sebou relatívne teplý víkend, ktorý po daždivých dňoch určite poteší. Ideálne počasie nebude, hrozia aj búrky, ktoré vždy predstavujú potencionálne nebezpečie.

Ilustračný obrázok k článku Teplé a slnečné počasie prekazia BÚRKY: Kde a kedy budú najsilnejšie?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Počasie nielen na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách Európy začne ovplyvňovať tlaková výš nad severovýchodnou Európou. Tá bude v našej oblasti zabezpečovať stabilné počasie, informuje iMeteo.sk.

„Zároveň však po jej okraji bude do našej oblasti prúdiť teplejší a vlhší vzduch a práve v tomto teplom a vlhkom vzduchu sa budú nad našou oblasťou tvoriť početné prehánky a búrky,“ dodáva iMeteo.sk

Vlhký vzduch, ktorý sa počas dňa prehrieva je vždy veľmi vhodný na tvorbu búrkovej činnosti, a to sa udeje aj v tomto prípade. Cez víkend nás čakajú tzv. búrky z tepla, ktoré prídu po príjemnom dni. Cez víkend by sa maximálne denné teploty mali pohybovať od +22 až do +27 °C.

Cez víkend búrky najmä na horách

Pred nami sú príjemné víkendové dni počas ktorých nás čaká slnečné a teplé počasie. Popoludní sa však začne vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa sformujú prehánky a búrky. Ich najočakávanejší výskyt je v oblasti hôr.

Numerické modely sa zhodujú, že po oba dni by sa mali búrky tvoriť predovšetkým v severnej polovici stredného, prípadne západného Slovenska.

Počas búrok sa budú vyskytovať silnejšie búrky, no v jadrách jednotlivých buniek nie sú vylúčené ani prípadné krúpy.

Silnejšie búrky v utorok

Takýto charakter počasia nás čaká zrejme do utorka, kedy by mal cez Európu postupovať studený front a ten môže do našej oblasti priniesť výraznejšie búrky. Budú plošnejšie a zrejme aj silnejšie. Opatrní treba byť na horách, kde vás môže prekvapiť búrka.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM