Menej stresu, viac motivácie a menšie riziko demencie vďaka domácim prácam
2 min. čítania
19.5.2023 10:25
2 min. čítania

Menej stresu, viac motivácie a menšie riziko demencie vďaka domácim prácam

Uložiť článok
Varenie, vysávanie, umývanie riadu, pranie, ustielanie postele, kosenie trávnika – domáce práce sa opakujú, takže sa často môžu zdať zbytočné a otravné. V skutočnosti však môžu byť prospešné pre vaše zdravie aj náladu.

Hoci mnohí ľudia považujú domáce práce za nutné zlo, podľa portálu psychologytoday.com vedecké dôkazy ukazujú, že sa oplatí tento postoj zmeniť. Ukázalo sa, že tieto činnosti sú prospešné pre naše zdravie, a to tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke. S týmto vám môžu domáce práce pomôcť:

Kreatívne riešenie problémov

Výskum ukazuje, že rutinné úlohy, ako sú domáce práce, pomáhajú našej mysli putovať, kam sa jej zachce. Preto nám domáce práce môžu poskytnúť nový pohľad na problémy. To nám môže pomôcť pri vymýšľaní kreatívnejších riešení a nápadov, ako keď relaxujeme alebo pracujeme na zložitejšej práci.

Zníženie rizika demencie

Domáce práce, ako je napríklad umývanie riadu, sú síce zdanlivo jednoduché, ale vyžadujú si viac plánovania, ako by sa mohlo zdať. A domáce práce spájajú fyzickú a duševnú aktivitu, ktoré znižujú riziko demencie. Nehovoriac o tom, že s pribúdajúcim vekom je schopnosť vykonávať domáce práce jedným z faktorov, ktoré nás udržiavajú nezávislými.

Zvýšenie motivácie

Podľa amerického sociológa a spisovateľa BJ Fogga, autora knihy Small Habits (Malé návyky), je kľúčom k zmene nášho správania uznanie a oslava našich úspechov. Napríklad splnenie malej úlohy, ako je ustlanie postele, nám dáva pocit uspokojenia, čo nás motivuje k ľahšiemu vykonaniu ďalšej povinnosti. Malé úspechy môžu mať úžasnú silu.

Zlepšenie duševného zdravia

Robenie domácich prác zvyšuje sebaúčinnosť – koncept, ktorý vypracoval psychológ Albert Bandura. Znamená to, že veríte, že vaše schopnosti a zručnosti vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele. Pocity nízkej sebaúčinnosti sa spájajú s úzkosťou, beznádejou, depresiou a nedostatkom motivácie, zatiaľ čo vyššia sebaúčinnosť vedie k životnej spokojnosti, sebadôvere a dobrým sociálnym vzťahom.

Zmiernenie stresu

Štúdia z Floridskej štátnej univerzity skúmala, ako umývanie riadu znižuje stres. V skupine 51 študentov sa tí, ktorí boli inštruovaní, aby umývali riad vedome – sústredili sa na vôňu umývacieho prostriedku, teplotu vody a čistotu riadu – nielen upokojili, ale aj viac motivovali.Výskum navyše ukázal, že upratovanie neporiadku špecificky znižuje stres.

Trochu času pre seba

Ak sa chcete na chvíľu vzdialiť od sveta, rutinné práce vám môžu pomôcť utiahnuť sa. Tieto opakujúce sa úlohy nám umožňujú dostať sa k našim vnútorným, najhlbším myšlienkam, v pokoji ich analyzovať a prehodnocovať.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Stres
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.