Najčastejšie problémy štvorkoliek v teréne

Najčastejšie problémy štvorkoliek v teréne

- in Zaujímavosti
0
Komentáre vypnuté na Najčastejšie problémy štvorkoliek v teréne
Najčastejšie problémy štvorkoliek v teréne

Štvokolky toho vydržia veľa, ale nie všetko. Podobne ako u automobilov dochádza k rôznym poruchám. V teréne sú poruchy nepríjemné, pretože sa môže stať, že ste práve úplne mimo civilizácie. Aké poruchy štvorkoliek hrozia najviac a ako si s nimi v lese bez pomoci poradiť?

Strata oleja

Strata motorového oleja je poruchou, ktorú nesmiete ignorovať. Niekedy môže ísť len o bežné problémy s tesnením. Horším prípadom je, keď sa prerazila olejová nádrž štvorkolky. Pri jazde po skalách sa takáto situácia môže stať. Ak ide len o malé úniky oleja, do cieľa iste dorazíte.

Stav batérie

Pri spozorovaní horšieho štartovania, nechajte radšej štvorkolku v garáži a zavolajte technika. Pre prípad poruchy a zlyhania batérie vozte so sebou štartovacie káble.

Vypovedanie služby batérie v lese znamená jediné – musíte privolať pomoc a nechať sa odtiahnuť. Pri tandemovo jazdení je vec vyriešená. Každá štvorkolka má obrovskú ťažnú silu a výkon, takže druhú štvorkolku odtiahne. V tandeme je dobré jazdiť aj v prípade, že sa chystáte bahniť. Zapadnutie do bahna sami nezvládnete.

Defekt

Najbežnejšou poruchou v teréne je defekt resp. prepichnutie gumy. Pneumatiky pre štvorkolky Can-Am sú síce dostatočné pevné a majú odolný plášť, ale jazda v extrémnom teréne im dáva zabrať. Ostrejšia skala vie narobiť poriadnu oštaru. Na opravu prepichnutých pneumatík v teréne slúžia špeciálne sady a zátky.

Vždy je lepšie problémom predchádzať, ako ich riešiť. Preto je viac ako rozumné, aby ste pravidelne kontrolovali tlak v pneumatikách a vizuálne ich stav. Malé pukliny alebo deformácie sa môžu za sekundu zmeniť na obrovskú dieru.

Buďte vždy pripravení

Všetky uvedené poruchy sa dajú zvládnuť bez stresu, keď jazdíte do terénu pripravení. Buďte pripravení nielen na opravu poškodenia, ale tiež na to, že možno uviaznete a budete dlho čakať na pomoc. Vozte so sebou hlavne dostatok tekutín. Z náradia sa vám zídu už spomínané štartovacie káble, sada na opravu defektov a kufrík s náradím. V kufríku by mali byť kliešte, lepiaca páska, skrutkovač a nástrčné kľúče. Pri oprave oceníte tiež pracovné rukavice a baterka.

 

Štvorkolka pre každého podľa individuálnych želaní už nie je len snom. Nakonfigurujte si vlastnú štvorkolku na internetových stránkach https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html.

 

 

 

 

 

About the author

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli