Ako vybrať cestovný kufor? Na čo sa pri výbere zamerať?

Ako vybrať cestovný kufor? Na čo sa pri výbere zamerať?
  • 17.05.2023
  • Michaela Kožáková

Obdobie letných dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Možno už aj vy tú svoju máte dávno naplánovanú. Okrem cestovného poistenia je výber vhodnej cestovnej batožiny základom pohodlného a bezproblémového cestovania. Ak chcete cestovať komfortne, kvalitný cestovný kufor vám prepravu jednoznačne uľahčí.

Malý kufor, dámske cestovné tašky, kufor na kolieskach, kufor do lietadla – dnes je ponuka cestovnej batožiny naozaj pestrá. Ale, ako vybrať ten správny kufor, aby vyhovoval vašim potrebám a tiež dĺžke vašej dovolenky? Čím sa riadiť pri výbere kufra?

Neprehliadni: Dovolenka v Chorvátsku 2023: Aké ceny nás tento rok čakajú v tejto obľúbenej destinácií?

Využitie cestovného kufra

Prvou otázkou, ktorú by ste si mali položiť pri výbere cestovného kufra je: „Ako plánujem batožinu využívať a na aký účel mi bude slúžiť?" 

Na aktívnu dovolenku, počas ktorej budete veci často vybaľovať a zase naspäť ukladať, je lepšie zaobstarať si cestovnú tašku, z dôvodu lepšej manipulácie a skladnosti. Dnes si môžete vyberať z rôznych prevedení cestovných tašiek, a dokonca pre tých náročnejších sa nájde i cestovná taška na kolieskach.

Na odpočinkovú dovolenku či opakované služobné cesty voľte praktický kufor na kolieskach. Na palubu lietadla je príručný kufor v podobe škrupinového prevedenia výbornou voľbou. Pre pohodlné cestovanie sú obľúbenou variantou kufre na štyroch kolieskach, predovšetkým preto, že manipulácia s takou batožinou je veľmi ľahká aj pri dlhých presunoch letiskovou halou.

Veľkosť cestovného kufra

Výber veľkosti kufra by sa mal odvíjať od vašich potrieb a dĺžky plánovanej cesty. Cestovné kufre sa delia do nasledujúcich veľkostných kategórií:

  • Veľkosť S – malé kufre s maximálnou výškou 50 až 59 cm (aj s kolieskami). Typicky ide o batožinu, ktorá je leteckými spoločnosťami označovaná ako kabínová alebo príručná. Sú skvelou voľbou na kratšie cesty alebo pri cestovaní naľahko.
  • Veľkosť M – toto označenie majú kufre s výškou od 60 do 69 cm s kolieskami. Používajú sa ako osobná batožina pre približne týždenný pobyt v letnej sezóne. Nosnosť je obvykle okolo 20 kg.
  • Veľkosť L – sú kufre s výškou do 79 cm (vrátane koliesok). Ich veľkosť oceníte najmä v zimnom období, v letnej sezóne zase na dovolenky dlhšie ako sedem dní.
  • Veľkosť XL – ide o veľké kufre s výškou väčšou ako 80 cm. Hodia sa iba na naozaj dlhé pobyty.

Niektoré kufre disponujú aj možnosťou zväčšenia objemu, čo môžete využiť, pokiaľ na cestách chcete nakupovať rôzne suveníry či oblečenie.

Medzi štandardné funkcie cestovnej batožiny patrí nastaviteľná vysúvacia rukoväť, dve či štyri kolieska, vnútorný sieťkový priečinok, vnútorné vrecká, istiace popruhy či vrecká na obuv.

Materiál cestovných kufrov

Dôležitú úlohu pri voľbe vhodnej batožiny hrá aj materiál, z ktorého je cestovný kufor alebo taška vyrobená. Výrobcovia ponúkajú textilné a škrupinové kufre vyrobené z rôznych materiálov. Vyberať si však môžete i z kožených kufrov. Aké sú výhody jednotlivých druhov cestovných kufrov?

Textilné kufre

  • Ich výhoda spočíva v množstve vonkajších vreciek, kam môžete vložiť veľa drobností.
  • Mnoho látkových batožín má možnosť rozšírenia.
  • Nízka hmotnosť, ktorá ide ruka v ruke s cenou.
  • Textilné kufre sú lacnejšie ako škrupinové.
  • Sú vyrobené z odolných materiálov, najčastejšie z nylonu a polyesteru.

Škrupinové kufre

  • Škrupinová batožina je vyrobená z kvalitného pevného materiálu, ako je špeciálny plast alebo hliník.
  • Výhodou takýchto kufrov je pevnosť a odolnosť voči mechanickému poškodeniu.
  • Sú nepremokavé, ľahko ich možno očistiť.
  • Majú vyššiu hmotnosť.

Pozri aj: Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Dizajn cestovných kufrov

Výrobcovia batožiny ponúkajú množstvo rôznych modelov, variantov a prevedení, takže i ten najnáročnejší zákazník si nájde ten svoj vyvolený kufor. Dnes na trhu existuje množstvo značiek, ktoré sa líšia kvalitou. Je len na vás koľko chcete investovať do cestovnej batožiny. 

Nezabúda sa ani na tých najmenších cestovateľov. Detský kufor s rozprávkovými motívmi, detský kufor s kolieskami, cestovné batohy v tvare rôznych zvierat – výber je naozaj široký. 

Na čo sa ešte zamerať pri výbere cestovného kufra?

Pri kúpe cestovného kufra venujte tiež pozornosť tomu, ako sú riešené a z akého materiálu sú vyrobené držadlá, rúčky. 

Dôležitým prvkom je aj zámok, ktorý môže byť kovový, no pri luxusnejších značkách ide skôr o špeciálny kódový TSA zámok. Ten je vhodný predovšetkým pri cestách do USA či Veľkej Británie.

Všímajte si aj kolieska. Ak preferujete tichý chod, stavte na pogumované. Výhodou plastových koliesok je ich odolnosť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marianna Rajniaková 18.05.23 15:50

MR
karma
109.00

ja sa pri výbere kufra zameriavam hlavne na kvalitu kolies

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.08.23 21:03

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní