Skryté poklady Európy: Zbaľ kufor a objav krásu menej známych miest

Skryté poklady Európy: Zbaľ kufor a objav krásu menej známych miest
  • 16.05.2023
  • Michaela Kožáková

Nemusíme cestovať ďaleko, aby sme objavili tie najkrajšie miesta na našej planéte. Aj keď mnohých z nás lákajú tropické krajiny so závanom exotiky, častokrát prehliadame destinácie, ktoré sa nachádzajú od nás pár hodín autom alebo lietadlom.

Európa je známa svojimi prírodnými zákutiami, historickými pamiatkami, krásnymi plážami, tajomnými jazerami či výbornou kuchyňou s rôznymi špecialitami. Okrem tých najznámejších a turistami najobľúbenejších miest a atrakcií sa v Európe nachádzajú i skryté skvosty, o ktorých sa často nehovorí. 

Neprehliadni: Najkrajšie pláže na Menorce: Tieto tri by si určite nemala vynechať!

Kam na dovolenku tento rok? Už ste sa rozhodli? Ak ešte stále premýšľate, kam si to namieriť toto leto, nelistujte už viac v katalógoch cestovných kancelárií. Exotiku si nechajte na zimu a objavte jedny z najkúzelnejších miest v Európe, ktoré stoja v tieni populárnych lokalít. 

Ak si chcete užiť príjemnú a pokojnú dovolenku a objavovať krásy krajiny bez masy zvedavých turistov, vyberte si z nášho zoznamu. Zbaľte kufre, nezabudnite na plavky, pohodlné topánky, cestovné poistenie a rýchlo si rezervujte letenky. Leto je už za dverami.

Perast

Zdroj: INSTAGRAM/laurynaszi

Perast, Čierna Hora

Ak ste si obľúbili Chorvátsko, zamilujete sa aj do Čiernej Hory. Táto malebná krajina ponúka skvelé počasie, výbornú kuchyňu a tyrkysovo modré vody. Okrem známych turistických miest ako je Kotor, Sveti Stefan či Stari Bar by ste pri návšteve Čiernej Hory nemali vynechať Perast.

Toto malé starobylé mestečko patrí k jedným z najkrajších v zálive Boka na severnom pobreží krajiny. Žije v nej 250 obyvateľov a mesto má jednu hlavnú cestu. Ak teda hľadáte, pokojné miesto a čisté pláže, tak Perstat je ako stvorený.

Mestečko kedysi slúžilo ako prístav medzi Osmanskou ríšou a Benátskou republikou. Hoci je skutočne malé, môže sa pochváliť bohatou históriou, starobylou architektúrou, úchvatnými výhľadmi a romantickými reštauráciami na nábreží.

Nenechajte si ujsť jeho dva ostrovčeky, Pannu Máriu v Skalách, umelý ostrov vytvorený z kameňov a potápajúcich sa starých zabavených lodí naplnených skalami. A prírodný ostrovček Sv. Juraj, ktorý tvorí zväčša kláštor sv. Juraja. Vychutnajte si krásne pláže a teplé more.

Slovinsko

Zdroj: INSTAGRAM/naatalia.l

Bohinj, Slovinsko

Jedna z najpredávanejších svetových spisovateliek Agatha Christie povedala: „Bohinj je príliš krásny na vraždu."  A má pravdu. Tento kúsok raja čaká na to, aby ste ho preskúmali a vnímali jeho krásu všetkými svojimi zmyslami. 

Bohinj sa nachádza v údolí Julských Álp v Slovinsku. Je to pokojné, oddychové miesto v objatí nádhernej prírody, ktoré predstavuje výbornú destináciu pre dokonalú letnú dovolenku 2023.

Objavte jeho tajomné zákutia, prejdite sa po brehu jazera, zabicyklujte si alebo zajazdite na koni. Užite si kúpanie v krištáľovo čistej vode jazera Bohinj, vyberte sa k vodopádu Savica a ochutnajte miestnu kuchyňu. Zvezte sa lanovkou Vogel a obdivujte majestátnosť okolitých vrcholov a jazero pod nimi.

Ostuni

Zdroj: INSTAGRAM/betinakoeva

Ostuni, Taliansko

Ak sa radi túlate kamenným uličkami, milujete taliansku kuchyňu a atmosféru starých talianskych mestečiek, určite si to toto leto namierte do Ostuni. Región Puglia skrýva mnoho krásnych miest a dediniek. Jedným z nich je aj mestečko Ostuni ležiace na kopci.

Často býva označované ako „Biele mesto“ pre svoju nabielo vymaľovanú starú časť, ktorá tvorí spleť dláždených uličiek a úzkych schodísk.

Prejdite sa mestom a straťte sa v jeho bludiskách. Vychutnajte si pouličné jedlo, nevynechajte ochutnávku olivového oleja a dajte si pohár bieleho vína Ostuni, ktoré je veľmi vzácne. Navštívte aj nádhernú katedrálu, ktorá má pôsobivú zbierku pergamenov.

Pozri aj: Európske Maldivy: Zbaľ kufor a objav nádherné destinácie v Európe pripomínajúce Maldivy

Faerské ostrovy

Zdroj: INSTAGRAM/elena._.diaries

Faerské ostrovy, Dánske kráľovstvo

Čarovné ostrovy typické úchvatnou prírodou a nevyspytateľným počasím vám ponúknu nezabudnuteľný zážitok. Faerské ostrovy sú súčasťou Dánskeho kráľovstva a pozostávajú z 18 ostrovov, 11 ostrovčekov a 779 malých skalnatých ostrovčekov ležiacich v severnom Atlantickom oceáne na juhozápadnom okraji Nórskeho mora.

Miera kriminality je tu takmer nulová a ostrovy sú považované za jedno z najbezpečnejších miest na Zemi.

Na Faerských ostrovoch je toho toľko, čo si môžete užiť – prechádzku k vodopádu Mulafossur na ostrove Vagar, turistiku k jazeru Sorvagsvatn, pozorovanie kolónií mníšikov bielobradých na ostrove Mykines či návštevu bájneho mesta Thorov, Thorshavn, s najstarším fungujúcim parlamentom na svete.

Varna

Zdroj: INSTAGRAM/visitvarna

Varna, Bulharsko

O meste Varna ležiacom na pobreží Čierneho mora ste už určite počuli. Napriek tomu, že sa môže pochváliť peknými plážami, kultúrnymi pamiatkami a krásnymi promenádami, nepatrí medzi tie najobľúbenejšie dovolenkové destinácie v Bulharsku

Užite si prechádzky po pobreží, slnečné počasie na jednej z pláži či pulzujúci nočný život. Navštívte Primorski park, priestranný park s výhľadom na more, v ktorom sa nachádza akvárium, zoologická záhrada, planetárium a archeologické múzeum, ktoré má v zbierke najstaršie spracované zlato na svete.

Milovníci histórie by nemali vynechať Politi Kamani, kamenné stĺpy, ktoré boli kedysi súčasťou starovekého útesu na Čiernom mori.

Varna je ideálnou destináciou pre letnú dovolenku, ako aj na víkendový pobyt. Hoci sem v lete prichádza veľa bulharských turistov, stále je tu o čosi menej turistov ako v iných bulharských prímorských mestách.

Ochrid

Zdroj: INSTAGRAM/johnmgoodall

Ochrid, Severné Macedónsko

Zoznam najkrajších skrytých klenotov Európy by nebol úplný bez zmienky o Macedónsku (od roku 2019 sa nazýva Severné Macedónsko). Ochrid, ktorý leží v juhozápadnej časti krajiny, je často podceňovanou destináciou.

Toto mesto, ktoré leží na brehu Ochridského jazera, ponúka dávku histórie, kultúry a vznešenej krásy. Ochrid nachádzajúci sa na Zozname svetového dedičstva UNESCO je považované za „Jeruzalem Balkánu“. Je pretkané šarmom starého sveta, historickými ulicami a stredovekými stavbami. V meste je až 365 kostolov.

Preskúmajte historické pamiatky mesta, okúpte sa v jazere, nenechajte si ujsť návštevu Kostola svätého Klimenta a Panteleimona či Samuelovu pevnosť. V okolí jazera nájdete množstvo reštaurácií a kaviarní, kde môžete stráviť hodiny a nikdy vás neomrzí živá atmosféra. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marianna Rajniaková 18.05.23 07:59

MR
karma
109.00

krásne miesta..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní