Vyskúšali sme autostan. Čo nás príjemne a čo nepríjemne prekvapilo?

Vyskúšali sme autostan. Čo nás príjemne a čo nepríjemne prekvapilo?

- in Zaujímavosti
0
Komentáre vypnuté na Vyskúšali sme autostan. Čo nás príjemne a čo nepríjemne prekvapilo?
Vyskúšali sme autostan. Čo nás príjemne a čo nepríjemne prekvapilo?

Po rokoch dovoleniek v hoteloch sme sa rozhodli vyskúšať kempovanie. Známy vlastnia stan na auto, ktorý nevyužívajú. Prijali sme ich ponuku a autostan vyskúšali. Skúška stanu na strechu sa konala minulý rok a tohto roku uvažujeme o jeho kúpe. Čo vás pri stanovaní v autostane príjemne prekvapí a čo naopak nie?

Videli ste už autosan? Asi nie

Vidieť autostan na vlastné oči nie je až tak bežné. Iná situácia je v zahraničí, kde autostany prakticky nahradili karavany a klasické stany. Stan na auto vyzerá presne ako obyčajný stan, ktorý je postavený na streche vozidla. Skvelé je, že autostan je možné umiestniť na všetky typy vozidiel, a to dokonca na malé osobné automobily. Na streche je nutné mať priečniky, na ktoré sa stan upevní. Jeho upevnenie je jednoduché, ale vykladanie stanu si vyžaduje ruky dvoch ľudí. Stany na strechu auta sa vyrábajú v rôznej veľkosti. Niektoré majú mäkkú konštrukciu a iné pevnú tzv. škrupinovú. V látkových stanoch sa vyspia až štyri osoby.

V čom je autostan jednotka

Našu rodinu v prvom rade potešilo to, že stan stojí na streche, takže na ťažnom zostalo miesto na nosiče bicyklov. Na dovolenku sme samozrejme zobrali bicykle pre celú rodinu. Zároveň sme mali voľný priestor v kufri, kde sme uložili zvyšok batožín.

Príjemne nás prekvapilo nielen to, že autostan sa rýchlo rozkladá, ale tiež spanie v stane. Vôbec sme necítili rozdiel medzi spánkom v posteli a v autostane. Dno stanu tvorí matrac, ktorý je veľmi pohodlný. Na streche nám nebolo zima, neťahalo od zeme ako v obyčajnom stane.

Druhý príjemný šok bol, keď sme stan roztiahli a nad hlavou sa nám rozsvietili hviezdy. Stan na auto má vo vrchnej časti strešné okno. Výhľady na oblohu nám brali dych po celú dovolenku. Pekné výhľady sú aj po otvorení stanu, keď sedíte na kraji auta a pozeráte sa na vrcholky hôr.

Vie autostan sklamať?

Všetko na svete má aj svoje negatíva a stan na auto nie je výnimka. Osobne sme si všimli, že so stanom na streche sa zvýšila spotreba automobilu. Nešlo o veľké čísla, ale na dlhšie vzdialenosti a pri jazde po diaľnici sa vám cesta predraží.

Okrem spotreby sa nám nepáčila už len jedna vec. Teda nie mne, ale manželke a dcére. V noci častejšie chodia na toaletu a pri schádzaní zo stanu po rebríku si museli dávať pozor, aby sa rozospané nepošmykli.

V závere však musíme konštatovať, že uvedené dve kozmetické chybičky sa dajú pri všetkých pozitívach stanu na auto prehliadnuť.

 

 

 

 

About the author

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli