Veľký okruh Macedónskom, krajinou kde zážitky nestihnete vnímať

Severné Macedónsko nepatrí ku klasickým dovolenkovým destináciám. Jasné, aj tu nájdeš krásne a svetoznáme pamiatky, ale zážitky z Macedónska sú ďaleko silnejšie než dojem z nich. Okrem kultových balkánskych miest ako Ohrid či Skopje, ťa tu čakajú preteky s korytnačkami na diaľnici, kravy ustajnené v kláštore, ryžové polia a ďalšie špeciality nie len na tanieri! Toto je TOP 22 miest v Macedónsku, ktoré ťa dovedú za zážitkami 😉

Veľký okruh Macedónskom, roadtrip itinerár, čo vidieť v Macedónsku

21 miest v Macedónsku, ktoré ťa dovedú za nezabudnuteľnými zážitkami

10 dňový roadtrip po Macedónsku, jednej z najúžasnejších krajín Balkánu!

1) Skopje alebo “Cheap Las Vegas”

Hlavné mesto Skopje by sa dalo označiť aj ako historický Disneyland alebo Cheap Las Vegas, pretože nová časť centra je charakteristická novovybudovanými, akože historickými budovami, ktoré pôsobia umelo a trocha lacno (ale lacné rozhodne neboli).

Skopje je tiež mestom sôch. Narážame na ne na každom kroku. Sú ich tu po meste roztrúsené celé stovky. Najväčšou je socha “Bojovníka na koni,” ktorá predstavuje Alexandra Veľkého.

Pôvodné staré mesto Skopje je diametrálne odlišné. Starý bazár s malými obchodíkmi, prevažne zlatníctvami a predajňami svadobných šiat. Takisto aj miestny trh, kde si môžete nakúpiť čerstvú zeleninu a ovocie. Nad centrom sa nachádzajú staré hradby, odkiaľ je skutočne pekný výhľad na centrum Skopje.

Skopje je tiež vhodným východiskovým miestom na nasledujúce 3 výlety 😉

Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár, Skopje
Skopje je mestom sôch, tou najväčšou je socha Bojovníka na koni

2) Opustený akvadukt na okraji Skopje

Historický akvadukt na okraji Skopje je mimo záujmu turistov, aj napriek tomu, že má toto miesto vyššiu historickú hodnotu ako novopostavené historické centrum Skopje.

Cestou sem nás navigácia poslala rovnou čiarou, priamo cez vojenský objekt. Dali sme tomu šancu a išli sa opýtať vojačky s kalašnikovom pri bráne, či by sme náhodou nemohli prejsť. Milo odpovedala, že určite nie 😀

Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár, Akvadukt na okraji Skopje
Tento opustený akvadukt na okraji Skopje je mimo záujmu turistov 🙁

3) Kríž tisícročia na vrchole Vodno

Nad mestom Skopje bol v roku 2002 vybudovaný najväčší kresťanský kríž na svete. Má výšku až 66 metrov. Je viditeľný zo širokého okolia aj počas noci, kedy je vysvietený.

Hore na vrchol Vodno, na ktorom je postavený kríž, sa dá dostať autom, pešo alebo lanovkou. Pod krížom je veľa pekných podnikových miest a altánkov s výhľadom na všetky svetové strany 🙂

Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár, Kríž tisícročia na vrchole Vodno
66 metrov vysoký Kríž tisícročia na vrchole Vodno

4) Kaňon Matka

Hneď za Skopje sa nachádza jedno z najkrajších miest v Macedónsku – kaňon Matka. Preteká ním rieka Treska, po ktorej sa dá plaviť výletnými lodičkami. Kúsok od záchytného parkoviska sa nachádza pravoslávny kostolík a niekoľko luxusnejších reštaurácii.

Odtiaľ sa dá pokračovať na nenáročný trek popri skalách. Návšteva kaňonu zaberie tak 2-3 hodiny. Záleží od toho, či využijete motorovú loďku, kajak, alebo pôjdete peši 😉

Kaňon Matka, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Kaňon Matka, jedno z najkrajších miest v Macedónsku 🙂

5) Tetovo

“Happines is to find parking in Tetovo!” Tento nápis nás víta pri vjazde do Tetova a je úplne vystihujúci. Preštrikovať sa ulicami Tetova a nájsť voľné parkovacie miesto je viac než umenie.

V Tetove sa nachádzajú všetky významné pamiatky veľmi tesne blízko seba. Aj keď ich nie je až tak veľa, určite sa oplatí navštíviť maľovanú mešitu (vstupné 1 €) a dať sa do reči s domácimi. Tetovo ma dosť socialistickú architektúru, ale nájdu sa tu aj veľmi fotogenické miesta 😉

Maľovaná mešita v Tetove, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Maľovaná mešita v Tetove 🙂

6) Tetovske kale

Nad Tetovom sa nachádza zrúcanina osmanského hradu kde sme sa rozhodli prenocovať. Tetovo je odtiaľto ako na dlani. Ráno nás prišli pozrieť kone 😀

Žiaľ hradby sú tu spustošené, všade na zemi sú odpadky a použité vlhčené obrúsky. Keď sme sa rozhodli preskúmať jedno z opevnení objavili sme v nich ustajnené kravy. V jednej z kláštorných budov boli dokonca lajná v takom množstve, že sa nedalo do nich nestúpiť.

Tetovske kale, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
To nie je kláštor, to je stajňa!

7) Mavrovo

Z Tetova sme sa vybrali smerom na juh, ale tentokrát už nie po diaľnici, ale po vedľajších cestách vedúcich cez národný park plný panorám. Tie sa striedajú cez vysoké vápencové hory a vápencové útesy podobné Manínskej tiesňave ale výrazne dlhšej. Tie následne striedajú lesy a dedinky zasadené vysoko nad cestou, z ktorých vytŕčajú minarety.

Kvalita cesty je celkom v pohode, no niektoré úseky sú deravejšie a na ceste môžu byť kamene. Cesta je užšia než je bežné a tak sa treba často vyhýbať. Trasa tak trvá dlhšie ako uvádza navigácia. Jednoznačne je však trasa národným parkom Mavrovo rajom pre motorkárov a skutočnou pastvou pre oči 🙂

Mavrovo, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Najväčšou zaujímavosťou národného parku je priehrada Mavrovo, z ktorej vytŕča zaplavený kostolík.

8) Bigorský kláštor sv. Jána Krstiteľa

Hlavná cesta pretínajúca národný park Mavrovo vedie popri kláštornom kostole zasvätenom svätému Jánovi Krstiteľovi. Tento kláštor nám pripomína Bhután, ktorý sme doposiaľ nenavštívili.

Dá sa ísť do vnútorného komplexu a do jedného z pravoslávnych kostolov. Ženy majú vstup povolený iba s dlhou sukňou, ktoré sú k dispozícii. Interiér je naozaj pekný a ukrýva vzácny drevený ikonostas, ktorý vytvoril Petre Filipov – Garkata a niekoľko svätých relikvií. Vstup je bezplatný 😉

kláštor sv. Jána Krstiteľa, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Kláštor sv. Jána Krstiteľa nám pripomína Bhután

9) Struga

Aj Macedónsko má svoje more, a to v podobe Ohridského jazera 😀 Na jeho brehu sa nachádzajú dve významné mestá, Ohrid a Struga. Najprv prichádzame do Strugy a toto mesto je pre nás obrovským prekvapením 🙂

Stredom mesta preteká rieka, ktorá je upravená do podoby kanálu. Nazýva sa Čierny Drin. Práve v jej okolí nájdeš mnoho reštaurácií a barov. V teplý letný večer tu cítiť nesmierne príjemnú “prímorskú” atmosféru 🙂

Struga je populárna turistická a dovolenková destinácia hlavne pre domácich Macedónčanov. Turisti tu nájdu klasickú pešiu zónu s klasickou letnou výzdobou aká je typická pre mnohé dovolenkové destinácie.

Struga, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Príjemná dovolenková atmosféra v Struge 🙂

10) Ohrid

Mesto Ohrid a Ohridské jazero boli v roku 1980 zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.V meste sa nachádza 365 kostolov.
Ohrid je pre turistov najvyhľadávanejšou dovolenkovou destináciou v Macedónsku. A to najmä pre fotogenický výhľad na kostolík sv. Jána s Ohridským jazerom na pozadí. Vďaka pandemickým opatreniam sme si ho mohli v ranných hodinách vychutnávať celých 10 minút úplne sami 🙂 Do interiérov kostola sv. Jána sa platí vstupné 100 denárov (1,60 €), ale v skutočnosti nestoja ani za to. Výrazná časť malieb sa nezachovala a v porovnaní s pravoslávnym kostolom sv. Neum je to naozaj nič.

Okrem toho sa v Ohride nachádzajú asi 4 ďalšie významné kostolíky (po 100 denárov), hradby (80 denárov), antické divadlo (zadarmo) a vykopávky Plaošnik (100 denárov), ktoré ale nie sú žiadnym spôsobom ohurujúce.

V Ohride sa dá spraviť krátky 30 minútový výlet na loďke po jazere. Pre dve osoby stojí výlet loďkou 10 €.

Aj keď Ohrid ako TOP miesto v Macedónsku nemožno vynechať, je rozumnejšie doň nechodiť autom. Uličky Ohridu sú strašné zapeklité. Úzke, s chýbajúcimi kachličkami, vhodné návštevy iba ak namiesto magnetiek zbierate škrabance na aute. Preto sme si ubytovanie našli tesne za Ohridom a doň prišli pešo. Ak sa však rozhodneš prísť autom priamo do centra, parkovanie je spoplatnené 40 denármi za hodinu (0,65 €). Nájsť voľné a bezplatné parkovacie miesto je asi nemožné.

Ohridské jazero, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Kostolík sv. Jána a Ohridské jazero

11) Trpejca

Ohridské Jazero naozaj vyzerá ako more, no nachádza sa v nadmorskej výške cca 700 m n. m. a v júni je voda na kúpanie ešte chladná. Tú najkrajšiu macedónsku pláž sme našli v Trpejci ale do vody sme sa neodvážili 😛

Trpejca, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Najkrajšiu pláž na Ohriskom jazere nájdeš v Trpejci

12) Kláštor svätého Nauma

Na samom juhu Ohridského jazerá, pri hraniciach s Albánskom, sa nachádza pre nás najkrajší ortodoxný kláštor v Macedónsku. Založený bol v roku 905 a je pomenovaný po jeho zakladateľovi, stredovekom bulharskom osvietencovi svätom Naumovi Ochridskom.

Vstup do kláštora je zadarmo, avšak za parkovanie sa platí 50 denárov (0,80€). Cestu od parkoviska až ku kláštoru lemujú stánky so suvenírmi a najmä množstvo najrôznejších krížikov. V samotnom kostolíku vidno opravovaný kameň, na ktorý už stúpil stovky tisíc návštevníkov. Jeho interiéry pôsobia priam mysticky, akoby sa tu zastavil čas. Toto miesto odporúčame určiť navštíviť!

Kláštor svätého Nauma, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Kláštor svätého Nauma je jednoznačne najkrajší ortodoxný kláštor v Macedónsku 🙂

13) Prespanské jazero

Od Ohridského jazera k Prespanskému sa dá ísť dvoma cestami. Tá krajšia, s množstvom serpentín a výhľadom na jazerá, vedie cez národný park Galičica. Prespanské a Ohridské jazero sú vzájomne prepojené podzemným systémom, ktorý je súčasťou tohto národného parku.

Na Prespanskom jazere sa dá realizovať výlet loďkou na ostrov Golem Grad, prezývaný aj hadí ostrov. Prenájom loďky je celkom drahá záležitosť. Stojí až okolo 60 € a viac, pričom ide iba o poldenný výlet.

Najlepšie je dohodnúť sa s majiteľom loďky na skorom rannom odchode, pretože tento výlet je zameraný najmä na sledovanie vtáctva. A to konkrétne na pelikány a pri obrovskom šťastí aj na plameniaky. Ostrov Golem grad je divočina uprostred jazera s nedotknutou prírodou, kde nájdeš množstvo voľne žijúcich korytnačiek 🙂

Korytnačky v Macedónsku, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Na Golem Grad sme sa nakoniec nedostali, ale korytnačky nám behali po ceste aj inde v Macedónsku 🙂

14) Bitola

Pekným mestečkom v našom itinerári bola Bitola. Jej centrum je malinké a na návštevu nám stačili 2 hodiny (aj s obedom). Pozdĺž celej promenády sú historické domčeky ako z bratislavských palisád a to všetko je prerušované pravou socialistickou architektúrou.
Ako všetky macedónske mestá, aj Bitola má svoju hlavnú mešitu, hodinovú vežu a starý bazár, ktorý z uličiek s obchodmi prešiel do trhoviska alá bratislavská Miletička 😀

Bitola, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Krátka zastávka v mestečku Bitola

15) Heraclea Lyncestis

Archeologicka lokalita Heraclea Lyncestis bolo pôvodne staré antické mesto Filipa II. Macedónskeho a tiež jedno z najstarších centier kresťanstva v Macedónsku. Návštevníci tu môžu objaviť krásne ranokresťanské mozaiky na dlažbách už nedochovaných chrámov.

Celý komplex sa dá obehnúť veľmi rýchlo za 40 minút. Vstupné je 120 denárov (2 €), parkovanie pred vchodom zadarmo. Areál nie je značený, navyše je dosť zanedbaný. Mostíky nad mozaikami sú tesne pred koncom svojej životnosti a kovová konštrukcia, po ktorej sme sa liepali, pôsobila skôr ako detská preliezka než lávka ponad vzácne historické diela.

V Macedónsku môžeš navštíviť aj iné archeologické lokality ako napr. Bargala či Stobi.

Heraclea Lyncestis, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Najčastejšími motívmi na dlažbách sú mozaiky zvierat.

16) Makedonium – Ilinden Monument

Skutočne exotický pamätník sa nachádza uprostred kopcov v macedónskom Kruševe. Pamätník Ilinden, známi aj ako Makedonium, bol postavený v roku 1974 ako pamätník na ilindenské povstanie z roku 1903, kedy macedónsky ľud povstal voči Osmanskej ríši.

Vstupné do vnútra objektu je 60 denárov (1 €), ale otvorené je veľmi sporadicky. Parkovať sa dá bezplatne na záchytnom parkovisku, kúsok od pamätníka.

Makedonium - Ilinden Monument, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Chalani, skúste také niečo ako majú v Bruseli to Atomium, len takú viac slavic verziu 😀

17) Kríž Krista na hore Vršnik

Len 7 km za Kruševom sa nachádza ďalší obrovský kríž na vrchole hory Vršnik. Toto miesto je ideálne pre lenivých turistovi lebo do nadmorskej výšky 1570 m n. m. sa dá dostať komfortne, autom po asfaltovej ceste 😛

Vedľa kríža veje obrovská macedónska vlajka. Ide o jeden z najlepších, ničím nerušených výhľadov na hory v Macedónsku 🙂

Vršnik, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Kríž Krista na hore Vršnik

18) Prilep

Nečakane pekným mestečko na našom veľkom okruhu Macedónskom je Prilep. Z mesta priamo dýcha socializmus, architektúrou ale veľmi pôsobivou. Taktiež sa tu nachádza orientálna časť mesta – so zbúranou mešitou a trhoviskom na štýl Miletička bez Vietnamcov.

Prilep, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Orientálna časť mesta Prilep

V okolí Prilepu sa nachádza viacero zaujímavých miest a to pamätník Pohrebné mohyly neporazených, kláštor Treskavec, Markovi Kuli teda Markove veže a mramorové jazerá v lome Sivec, kam sa dá dostať jedine pracovne s doprovodom.

Markovi Kuli, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Cesta na Markovi Kuli nad mestom Prilep

19) Odbočka k Solunskej Glave a ryžové polia

Túto odbočku hodnotím ako jednu z najzbytočnejších, ale najlepších na našej ceste Macedónskom 😀 Pod Solunskou Glavou (2540 m n. m.) sme očakávali nejaké lyžiarske stredisko, lanovku alebo aspoň turistickú trasu na vrchol, ale cesta bola čím ďalej tým horšia a na konci bola len dedinka kde sa na ceste hrali stáda detí.

Napriek tomu sme cestou objavili ryžové políčka, našli korytnačku na ceste a osprchovali sa pod holým nebom našou novou sprchou do auta 🙂

Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Napadlo by ťa, že v Macedónsku nájdeš ryžové polia?

20) Veles

Aj Veles má ako každé macedónske mesto svoju hodinovú vežu, mešitu, staré centrum, bazár… a svoj socialistický monument! Pamätník Ossuary Monument – Kosturnica je pre fotonadšencov skutočná lahôdka. Pomník je miestom odpočinku mnohých macedónskych hrdinov. Exteriér je veľkolepo postavený v socialisticko-modernistickom štýle.

Pamätník Ossuary Monument - Kosturnica, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Pamätník Ossuary Monument – Kosturnica

21) Kamenné bábiky – Kuklitsa

Posledným MUST v Macedónsku bola pre nás návšteva kamenných kukiel v obci Kuklica. Z diaľnice je to približne 50 km odbočka a strávili sme tu len 30 minút, takže návštevu treba zvážiť.

Kamenné sochy vznikli prirodzenými eróznymi procesmi vulkanických hornín. Napriek vedecky dokázanému vzniku je aj toto miesto opradené legendami. Tá hovorí o mužovi, ktorý sa nevedel rozhodnúť medzi dvoma ženami, a tak sa rozhodol zobrať si obe v rovnaký deň. Bez toho aby o tom vedeli. Keď prebiehala prvá svadba, žena, ktorá si práve muža vzala, sa išla pozrieť, kto ďalší sa bude vydávať v ten istý deň ako ona. Keď videla, že si jej manžel berie inú ženu, prekliala všetkých prítomných a premenila ich na kameň.

Kuklitsa, Čo vidieť v Macedónsku, roadtrip itinerár
Kamenná svadba

Leave a Reply