Čo skutočne ovplyvňuje spotrebu auta počas prevádzky

Čo skutočne ovplyvňuje spotrebu auta počas prevádzky

- in Zaujímavosti
0
Komentáre vypnuté na Čo skutočne ovplyvňuje spotrebu auta počas prevádzky
Čo skutočne ovplyvňuje spotrebu auta počas prevádzky

Ceny paliva asi neovplyvníme. Čo môže ovplyvniť každý motorista, je spotreba vozidla. V istej miere ide o to, ako jazdíte a ako zaťažujete vozidlo. Podľa testov je najväčším vinníkom vysokej spotreby úplne niečo iné, a to pneumatiky. To, ako sa o pneumatiky staráte, sa odrazí na spotrebe automobilu.

Po prezúvaní sa robí čo?

Vymeniť alebo nevymeniť pneumatiky po sezóne? Vymeniť pneumatiky v garáži alebo v pneuservise? Tieto otázky trápia motoristov z dvoch dôvodov. Prvým je čas. Povedzme si na rovinu, nikomu sa nechce otravovať s dohadovaním termínu, ktorý vám nemusí vyhovovať. A pre niekoho je aj 20 minút strávených v servise veľa. Druhým dôvodom daných otázok sú peniaze. Výmena zimných pneumatík za letné pneumatiky a opačne nie je u veľkých SUV vozidiel až tak lacná záležitosť.

Počet majiteľov automobilov, ktorí prezúvajú doma rastie. Tento fakt je v poriadku. V poriadku však nie je, keď po výmene pneumatík nenastavíte geometriu. Zanedbanie nastavenie geometrie má vplyv na tri veci: pneumatiky sa ničia na istých miestach t.j. ojazdenie je nerovnomerné, vozidlo sa horšie ovláda a zvyšuje sa tiež spotreba automobilu.

Valivý odpor pneumatík

Ak chcete jazdiť šetrne, všímajte si označenie pneumatík, a to hlavne údaj o valivom odpore. Vysoký valivý odpor pneumatík dáva zabrať motoru. Motor musí vydať vyšší výkon, čo znamená, že spotrebuje viac paliva.

Niektorí motoristi síce investujú do pneumatík s áčkovou kategóriou valivého odporu, ale následne sa o pneumatiky nestarajú. Starostlivosť by mala zahŕňať hlavne sledovanie tlaku v pneumatikách. Nízky tlak zvyšuje valivý odpor, spotrebu a ničí pneumatiky Kormoran a ostatných značiek.

O koľko vás oberie vysoký valivý odpor

Vyšší valivý odpor u pneumatík vplyvom nízkeho tlaku zvyšuje spotrebu približne o 6 až 10 %. Ak si k tomuto číslo pridáte ešte 10 % za strešný box pripevnený na streche, ide o vysoké sumy za palivo. V prípade, že jazdíte častejšie a dlhé vzdialenosti, ide o stovky eur. Niekoho peniaze až tak netrápia, ale trápiť by ich mal fakt, že vysoký valivý odpor predlžuje brzdnú dráhu automobilu.

S tlakom v pneumatikách by ste to preháňať nemali. Ani príliš vysoký tlak resp. prehustenie nie je cestou k bezpečnej a lacnej jazde. Na spotrebe síce neprerobíte, ale zničíte rýchlo stred behúňa pneumatík. Navyše sa vozidla správa nevyspytateľné počas jazdy v zákrutách. Horšie drží na vozovke a hádže to s vami zo strany na stranu.

Na spotrebu vplýva aj materiál vozovky

A ako je to s povrchom vozovky? Niektoré cesty sú asfaltové a iné betónové. Po asfalte sa jazdí bezpečnejšie, ale tiež drahšie. Presnejšie povedané, asfaltové cesty zvyšujú spotrebu paliva kvôli zvýšenému valivému odporu asi o štvrtinu.

Opel Grandland je štýlový a pohodlný s dostatočným vnútorným priestorom pre cestujúcich a batožinu. Má moderné vnútorné vybavenie a technológie. Opel Grandland je jedným z modelov, ktorým Opel rozširuje svoju pozíciu na trhu SUV a predstavuje zaujímavú voľbu pre tých, ktorí hľadajú kompaktné SUV s moderným dizajnom a technológiami.

About the author

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli