Sociálne siete

Falošné profily Milana Lasicu na Twittri a Instagrame sú problém

Falošné profily Milana Lasicu na Twittri a Instagrame sú problém
5 (100%) 2 hlas[ov]

Falošné profily známych osobností sú problémom celosvetovým. Podvodníci, špekulanti, hejteri, alebo len vtipálci si vytvoria účet s menom známeho herca, speváka, či športovca. Existujú rôzne cesty, ktorými sa vydajú. V menej známej osobnosti pritom môžu konať, vytvárať dojem jeho činnosti, vyjadrovať sa pod ním, prípadne skresľovať reálny obraz uvažovania a činnosti skutočnej osobnosti pred verejnosťou. To je aj prípad práve Milana Lasicu, ktorého meno aj po jeho úmrtí, zneužívali na Facebooku výrazné stránky s nepríjemným humorom a obsahom. Nie sú však jediným problémom. Stránok je ešte niekoľko, no podobne neprehliadnuteľnou je aj stránka na Instagrame, ktorá je zhodou okolností dielom rovnakého autora. Zostáva ponechaná, verejne prezentuje údajný humor Milana Lasicu, no zachádza cez jeho hranice.

Milan Lasica falošný profil na instagrame

inzercia:

Falošná stránka Milana Lasicu na Instagrame

KDE?

Adresa falošnej stránky je:

ČO?

  • stránky nemajú žiadne prepojenie na Milana Lasicu, jeho pozostalosť, nie sú autorizovaným miestom, neboli spracované Milanom Lasicom a ani nikoho z jeho rodiny.
  • prezentujú humor, ktorý nemá s Milanom Lasicom nič spoločné. Najmä nie v posledných príspevkoch.
  • stránky obsahujú minimum reálnych informácií a prepojení, žiadne kontakty a jediné spojítko s páchateľom a autorom podvodnej stránky na Facebooku je len vzájomné odkazovanie na seba.
  • Obsah týchto stránok je urážlivý, vulgárny, nevhodný. Môže byť vnímaný ako poškodzujúci osobnosť, za ktorú sa vydáva.

AKO?

  • Problém je riešiteľný. Náročná cesta je prostredníctvom úradov a orgánov činných v trestnom konaní, keďže dochádza k poškodzovaniu mena, osobnosti, zasahovania do práv tretích strán, do prezentovania sa menom a tvárou niekoho iného (stránky využívajú meno ako aj tvár herca a zabávača Milana Lasicu, čím ide o neho a nie menovca.)
  • Menej náročná cesta je nahlásenie problému na samotnom Inštagrame. Tu však zlyháva samotný Instagram, ktorý ponúka možnosť nahlásiť profil ako ten, ktorý zneužíva známu osobnosť. Absurdné však je, že Instagram za známu osobnosť považuje len tých, ktorí majú svoje konto na Facebooku a zároveň ide o overené konto. S ostatnými prípadmi odmieta počítať a vnímať ich ako možnosť.

Falošná stránka Milana Lasicu na Twitteri

Sociálna sieť Twitter je taktiež poznačená rovnakým neznámym páchateľom. Na sociálnej sieti pôsobil už pred rokmi. Profil sa však veľmi hrdo prezentuje ako ten oficiálny. Má to v názve. Príspevky nie sú veľmi aktualizované, no profil zostáva prístupný verejne bez nejakých blokovaní, či obmedzení. Ktokoľvek sa tak dostane k obsahu, ktorý je vydávaný za oficiálny napriek tomu, že rodina neeviduje žiadne prepojenie a nikdy neboli spoluautormi obsahu. Milan Lasica nemal Twitter, podvodník vydávajúci sa za neho áno.

Milan Lasica Twitter

Profil, respektíve účet s menom Milana Lasicu je problémom, ak je príležitosťou na prezentovanie názorov, alebo prepájania názorov a príspevkov s menom známej osobnosti. Vedome aj podvedome môžeme myšlienky ľahko prisudzovať priamo jemu napriek tomu, že v skutočnosti skutočný Milan Lasica nie je autorom týchto myšlienok, citátov a tvrdení.

Falošné stránky na Twittri pod adresou: https://twitter.com/lasicaofficial prestali prispievať ešte v roku 2017. Odvtedy sa novšie príspevky neobjavili. Pri hľadaní mena Milana Lasicu na sociálnej sieti je však aj dnes výrazne viditeľný. Stále môže vytvárať dojem, že ide o reálny profil v správe Milana Lasicu, zverejňovaný obsah môže pôsobiť ako myšlienky samotného Lasicu a používanie slovíčka „oficial“, mohlo neraz zapôsobiť aj na takomto mieste ako oficiálna možnosť prepojenia. Ak teda písal fanúšik, obchodná ponuka, iný umelec a podobne, existuje vysoké riziko nebezpečenstva zámeny.

Riešenie?

Ak ponechávate podobné stránky online, je lepšie ich deaktivovať a zrušiť. Neponechávať ich online, ak sa pokúšajú prezentovať ako oficiálne, pritom oficiálne nie sú. Ak chýba autorizácia zo strany vlastníka práv, vlastníka licencií, dedčov, pozostalých, manželky, detí, správcov pozostalosti, je neprípustné nazývať takéto stránky oficiálnymi a vôbec prevádzkovať stránky pod menom človeka, ktorého názory v prezentovanom obsahu nekorešpondujú so skutočnou povahou a myšlienkami daného človeka.

Pomohli sme vám? Pomôžete vy nám?

V prípade záujmu o pomoc z vašej strany smerom k nám nám postačí naozaj málo. Mimo zdieľanie našich článkov nám pomáha ľubovoľný príspevok na "kávu" a chod stránok na nasledovné údaje:

Číslo účtu: SK84 8330 0000 0026 0029 5817
Dôležitý je variabilný symbol: 8188900864

Príspevok na "kávu" (v kaviarni pokojne v cene okolo 1 EURO) je v skutočnosti príspevok na chod stránok u webhostingovej spoločnosti. Ďakujeme za Vašu pomoc. Viac o podpore portálu nájdete v tomto článku.
QR platba donate, podpora HOAX.sk

inzercia:

Aké máte z článku a témy pocity?

Rozčúlený
1
Šťastný
0
Milujem to
0
Nie som si istý
0
Hlúposť
1
Šéfredaktor portálu HOAX.SK a jeho súčasť od roku 2012. Nadšenec Hviezdnych vojen, cyklistiky, streľby, potápania, ale aj bezpečného pohybu v online priestore. Bývalý učiteľ informatiky, v súčasnosti vyhľadávač problémov a autor viacerých tém o internetovej bezpečnosti.

    Mohlo by vás zaujímať aj nasledovné:

    Viac v rubrike:Sociálne siete

    Komentáre sú ukončené