Cestovanie

Do prírody jedine so značkovou kvalitou

"Výber správneho outdoorového oblečenia je nevyhnutný pre každého nadšenca dobrodružstva, ktorý si chce užiť čas strávený v prírode bez obáv z nepriaznivých podmienok."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. apríla 2023 15:10
Ilustračné foto Foto: Maridav / Shutterstock.com
S toľkými možnosťami dostupnými na trhu môže byť výber oblečenia do prírody, ktoré vám zaistí pohodlie a ochranu, stresujúci. S trochou hľadania správnych informácií, odporúčaní a znalostí si však môžete vybrať kvalitné outdoorové oblečenie, ktoré vydrží roky.

Škandinávske riešenie
Jednou z prvých vecí, ktoré treba pri výbere outdoorového oblečenia zvážiť, je značka. Švédska značka Fjällräven, ktorá je známa výrobou kvalitného outdoorového funkčného a odolného oblečenia, je považovaná za top vo svojom zameraní. Oblečenie z tejto dielne je vyrobené z udržateľných materiálov ako je tkanina G-1000, čo je zmes bavlny a polyesteru, ktorá je odolná voči vetru a vode. Outdoorové oblečenie značky Fjällräven je tiež navrhnuté s ohľadom na praktickosť, s prvkami ako sú nastaviteľné kapucne, manžety a množstvo vreciek na uloženie.

Na trh sa táto škandinávska značka dostala v roku 1960 a dnes oblieka nielen nadšencov outdooru, ale aj profesionálnych poľovníkov. V sortimente nájdete práve zemité farby, ktoré pomáhajú lepšie splynúť s prírodou a jej okolím. Nechýbajú tu ani doplnky, šiltovky či obuv. Avšak aj mestské typy si prídu na svoje – medzi najznámejšie produkty značky Fjällräven patria ich typické urban a športové ruksaky s neprehliadnuteľnými pútkami. Máte už aj vy jeden taký vo svojej zbierke?

Slovensko v srdci, Slovensko na sebe
Ďalšou značkou, ktorú sa oplatí zvážiť, je Tetrao od spoločnosti IBO. Ide o slovenskú spoločnosť vyrábajúcu kvalitné outdoorové oblečenie, ktorá sa špecializuje na poľovnícke a rybárske oblečenie, ale z ponuky si vyberú aj vášniví turisti. Tetrao oblečenie je vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, ako je Gore-Tex, tj. nepremokavá a priedušná tkanina, ktorá je ideálna na outdoorové aktivity. Oblečenie značky Tetrao je tiež navrhnuté s ohľadom na potreby poľovníkov a rybárov, s prvkami ako sú maskovacie vzory a vrecká na uloženie výstroje.

Zdroj foto: Jari Hindstroem / Shutterstock.com

Zaujímavosťou tejto značky je jej spoločenská zodpovednosť – v tomto prípade ide o podporu pre návrat hlucháňa hôrneho do jeho prirodzeného prostredia. Je to ohrozený druh a spoločnosť z časti sumy nákupu značky Tetrao podporuje zlepšenie kvality jeho života a rozmnožovanie.

Zhrnutie pred výberom
Pri finálnom výbere outdoorového oblečenia je dôležité zvážiť poveternostné podmienky, ktorým budete čeliť. Ak sa chystáte byť v chladných podmienkach, hľadajte oblečenie, ktoré je zateplené a má vlastnosti, ako je napríklad flísová podšívka. Do teplejších podmienok hľadajte oblečenie, ktoré je ľahké a priedušné, napríklad z materiálov odvádzajúcich vlhkosť, ako je polyester alebo merino vlna.

Komentáre