HOAXSociálne sieteTOP

Na toto pozor! Stránka Milan Lasica na FB je absurdný podvodník

Na toto pozor! Stránka Milan Lasica na FB je absurdný podvodník
3 (60%) 2 hlas[ov]

Na Facebooku sa už istý čas činí stránka s menom Milan Lasica. Niektorí sme mohli mať pocit, že stránka má niečo so známym hercom spoločné. Nesie jeho meno, fotografiu a prakticky tak vystupuje v jeho mene, pod jeho tvárou, predstavuje jeho názor. V takomto prípade nebezpečenstvo zámeny presahuje samotný čin poškodzovania mena, zasahovania do osobnosti, vydávania sa za niekoho iného a dokonca by sme tomu mohli dnes aj veriť, keby nebol samotný Milan Lasica po smrti. Skutočné stránky pritom rodina vytvorila až na tomto odkaze. Čokoľvek predtým a najmä stránky uvádzané na obrázkoch nižšie, sú žiaľ ukážkou mimoriadnej drzosti.

Milan Lasica falošný na facebooku

inzercia:

foto: Milan Lasica, ako hrdý obyvateľ Bratislavy by podobný príspevok zavesil len ťažko. Urážanie a výsmech je však na týchto falošných stránkach na dennom poriadku. Ludia komentujúci niektoré príspevky neváhajú neraz poukázať na fakt, že skutočný Milan Lasica by nič podobné nepublikoval. Či už je to príspevok počas jeho života, alebo novší.

Stránky používajúce meno, ktoré má samo o sebe kultúrno-spoločenskú hodnotu a písalo dejiny divadelného, hudobného umenia, umenia kinematografie aj televíznej zábavy – to je meno Milan Lasica. Ak sme počas jeho života našli na Facebooku stránky s jeho menom a virálnymi príspevkami, mohli sme nadobudnúť pocit, že sa samotný Milan Lasica občas prejavuje nejakým citátom a humorným príspevkom. Niekoľko mesiacov vlastného sledovania týchto stránok sme videli príspevky a aj zdieľania okomentované štýlom, v ktorom ľudia predpokladali prepojenie priamo na Milana Lasicu.

Milan lasica falosná stránka

foto: neraz máme možnosť vidieť čudovanie sa verejnosti nad tým, či ide o fejk účet. Pochopiteľne, od jeho úmrtia je to jasnejšie.

Pozor! Stránka s menom Milan Lasica je falošná!

Lenže, v celej veci niečo poriadne smrdí. Poriadne preto, že stránky po celý čas nemajú žiadne prepojenie na Milana Lasicu. nemajú dokonca prepojenie ani na žiadneho člena rodiny. Stránky sú podvodné, prezentujú jeho názory, osobnosť, no môžu skresľovať jeho odkaz, alebo poškodzovať jeho meno a imidž. Najmä u ľudí, ktorí nedokážu overovať informácie. U takých ľudí, ktorí pokladajú stránky po smrti Milana Lasicu za dedičstvo a rodinnú záležitosť. Najhoršie je, že sa v určitých komentároch v januári predpokladalo, že má obsah stránok na svedomí dcéra Milana Lasicu. Nie nemá.

Milan lasica falosná stránka

foto: postoj k homosexualite a politické názory admina stránok sú jasné.

Milan lasica falosná stránka

foto: chorobná posadnutosť Matovičom s ohľadom na ďalšie príspevky dáva tušiť (ak si pripočítame vulgarizmy, názory na vakcináciu, covid-19 témy a mnohé iné), že ide možno o nadšenca Smer-SD, ktorý neprijíma Pellegrinoho ako alternatívu. Je to však len hádanie z toho, čo sa podvodník pokúša prezentovať.

  • Objavujú sa politické názory, ktoré nesúvisia s tým, čo by prezentoval Milan Lasica
  • Niektoré humorné príspevky nemajú s Milanom Lasicom nič spoločné, alebo humorné nie sú
  • Stránky majú 30 tisíc sledovateľov, ktorí mohli byť uvedení do omylu tým, že stránka neuvádza, čím je a s akým pozadím funguje. Môžu vnímať prezentované názory a reklamu za spojenie s jeho osobou a rodinou.

Milan lasica falosná stránka Romana Tabak

foto: každý humor má svoje hranice. Autor tejto podvodnej stránky akoby netušil, kým bol Milan Lasica a ako sa správal k ženám. Takto to ale určite nevyzeralo. Za humorné to považuje iba ak neinteligentný človek s agresívnymi názormi s osobnými problémami. Pre ostatných humor vyzerá inak.

To nie je všetko:

Aby to nestačilo, rovnaký podvodník má na svedomí aj falošné stránky na Twittri, ktoré drzo vydáva za oficiálne napriek tomu, že im chýba oficialita. Ďalšie sú tie na Instagrame. Ide o rovnakého autora, rovnaký problém a rovnaký obsah.

Problémom FB stránok je napríklad, že:

  1. Stránky nesú len meno a foto – podobizeň. Pritom neuvádzajú vo svojom názve, že sú fanklubom, nejakou názorovou skupinou a neuvádzajú na pravú mieru charakter stránok a ich ciele.
  2. Vytvárajú nebezpečný dojem, že stránky boli v správe Milana Lasicu a dnes ich spravuje rodina.
  3. Ak komentujete príspevky na stránke a poukazujete na to, že Milan Lasica je po smrti, alebo na fakt, že stránky neuvádzajú reálne pozadie, správcov, ciele, víziu, dôvod fungovania, zablokujú vás.
  4. Upozornenie na to, že ak poukazujete na pôvod a zmysel stránok, zablokujú vás, sa objavuje aj na stránke. Skvelý prístup.
  5. Správca týchto stránok prejavuje opakovane chorobnú nenávisť, alebo len chorobnú chuť neustále spomínať Matoviča, prípadne iných politikov ideálne blízko OĽANO. Špecialita je opakované navážanie sa do Zdeny Studenkovej, kde si vyslúžil neraz aj kritiku tých, čo správcov humor doteraz tolerovali.

Urážky a podivnosti sú pravidelné

Variácie urážok a podivností, ktoré nemajú nič spoločné s Milanom Lasicom, sú doslova na dennom poriadku.

Milan lasica falosná stránka Zdena Studenková

foto: pravdepodobnejšie, než to, že adminovi falošných stránok leží Zdena Studenková v žalúdku, je jeho vypočítavosť. Pocit, že „toto bude virálne“ a že to „prinesie viralitu, potrebné emócie…“ ženie autora príspevkov vpred.

Milan lasica falosná stránka

Foto: na stránkach sa objavujú podivné nezmyselné videá, ktoré sú úryvkami zo seriálov a reklám. Z nepochopiteľných dôvodov je tam dosadená hlava Milana Lasicu z profilovky. Súbor je tak nahraný s takýmto vodoznakom bez prezdieľania z iných miest, priamo do tejto stránky. Zväčša si takýto vodoznak nastavia stránky preto, aby bolo ich video „ich“ a tvorilo viralitu v prospech stránok.

Ako kontakt uvádza stránka vymyslené údaje o meste Bismarck v štáte Severná Dakota (USA). Autorom tak pokojne môže byť nadšenec vojnových lodí, či histórie, lebo trafiť Bismack len tak zo srandy, by bolo zvláštne. Stránka reálne vznikla v roku 2011 a má 6 správcov, ktorí neopúšťajú Slovensko a prihlasujú sa ako Slováci zo Slovenska. Ako kontakt uvádza aj doménu milanlasica.eu . pred niekoľkými rokmi bola stránka vyslovene vnímaná ako osobná stránka Milana Lasicu, čo s dôverou prijímala aj verejnosť. Vrátiť sa sem po čase a nahliadnuť do obsahu dnes však je prekvapením. Nepríjmeným prekvapením poškodzujúcim nie len meno Milan Lasica, ale zároveň aj celú dôveru, ktorú do stránok mohli vkladať nadšenci citátov a pocitu, že zdieľajú niečo priamo od Milana Lasicu.

Ako vec riešiť?

Rodina Milana Lasicu sa dištancuje od obsahu a stránok. Nemá s nimi a ani nechce mať s nimi nič spoločné. Neznámy páchateľ stojaci za obsahom, ktorý vystupuje pod menom Milan Lasica a tým ho zásadným spôsobom poškodzuje, si užíva ochranu samotnej sociálnej siete, keďže Facebook pristupuje k nahláseniam, problémom jednotlivcov, ale aj policajným vyšetrovaniam nedôkladne alebo s nezáujmom. Napriek tomu je možnosť bojovať proti podobnej špine a zvrhlostiam aj jednoducho – povedomím o tom, že ide o podvodníka. Nahlasovaním príspevkov a nahlasovaním celých stránok tak, aby získali administrátori sociálnej siete jasnú odozvu o tom, že so stránkami nie je niečo v poriadku.

Ak uvidíte priateľov zdieľať príspevky tejto falošnej a tiež nechutnej stránky, upozornite ich na to, že aj oni môžu prispieť k tomu, aby takéto nechutnosti mali menší priestor a slabší dosah. V prvom rade musíme zafungovať u seba. V druhom rade využiť ďalšie nástroje, úrady, kontroly a sankcie. Dúfajúc, že zaberú.

Pomohli sme vám? Pomôžete vy nám?

V prípade záujmu o pomoc z vašej strany smerom k nám nám postačí naozaj málo. Mimo zdieľanie našich článkov nám pomáha ľubovoľný príspevok na "kávu" a chod stránok na nasledovné údaje:

Číslo účtu: SK84 8330 0000 0026 0029 5817
Dôležitý je variabilný symbol: 8188900864

Príspevok na "kávu" (v kaviarni pokojne v cene okolo 1 EURO) je v skutočnosti príspevok na chod stránok u webhostingovej spoločnosti. Ďakujeme za Vašu pomoc. Viac o podpore portálu nájdete v tomto článku.
QR platba donate, podpora HOAX.sk

inzercia:

Aké máte z článku a témy pocity?

Rozčúlený
1
Šťastný
1
Milujem to
1
Nie som si istý
1
Hlúposť
1

Mohlo by vás zaujímať aj nasledovné:

Viac v rubrike:HOAX

Komentáre sú ukončené