Miesta a pamiatky, ktoré sú snom každého cestovateľa

Miesta a pamiatky, ktoré sú snom každého cestovateľa
  • 19.04.2023
  • Michaela Kožáková

Nielen naše Slovensko, ale i celý svet je plný nádherných pamiatok, architektonických skvostov, malebných zákutí či dychberúcich výhľadov. Existuje totiž množstvo unikátnych miest, ktoré sú jediné svojho druhu a nikde inde ich nenájdete. A je ich toľko, že sa sotva zmestia do jedného článku.

Stačí si otvoriť Instagram a zaplavia vás fotografie tých najúžasnejších destinácií, historických miest či prírodných krás. Určite i každý z nás má svoje vysnívané miesto, ktoré by chcel aspoň raz za život navštíviť. Niekto túži po luxusnej dovolenke na Zanzibare, iného lákajú zvlnené levanduľové polia v Provensálsku a ďalšieho zase historické uličky čarovnej Florencie.

Už máte naplánovanú tohtoročnú dovolenku? Ak nie, zbaľte kufre, vezmite so sebou svoju rodinu, nezabudnite ani na cestovné poistenie a vyberte sa za skutočnými zážitkami. Kochajte sa krásou dokonale upravených záhrad, obdivujte nezvyčajné stavby či architektonické pamiatky. 

Neprehliadni: Najkrajšie pláže na Menorce: Tieto tri by si určite nemala vynechať!

Francúzsko

Zdroj: INSTAGRAM/inga.naumenko

Les Jardins d’Étretat, Francúzsko

Jardins d’Étretat sú neofuturistické záhrady, ktoré sa rozprestierajú nad útesmi Alabastrového pobrežia, jedného z divov Normandie. Toto nezameniteľné miesto zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO spája krásu prírody, krajinnú architektúru a neuveriteľné výhľady. 

Okúzľujúce záhrady na vrchole strmého útesu vás očaria zaujímavými sochami obklopenými pestrou flórou, ktoré sú dokonalou ukážkou moderného umenia v záhrade. Areál je rozdelený na 7 tematických záhrad, z ktorých každá vás dostane svojím osobitým čarom.

Tigrie hniezdo

Zdroj: INSTAGRAM/dougadamsphotography

Tigrie hniezdo, Bhután

V meste Paro, ktoré je pre väčšinu turistov bránou do Bhutánu, sa nachádza kláštor Taktsang, známy tiež ako Tigrie hniezdo. Malý chrám, ktorý sedí na útese nad dnom doliny Paro, vzbudzuje záujem turistov z celého sveta už celé desaťročia. Niet divu, že patrí medzi najkrajšie a najvýznamnejšie pamiatky Bhutánu. 

Malebný kláštor sa skladá zo štyroch hlavných chrámov umiestnených na skalnej stene v nadmorskej výške 3120 metrov nad morom. K vzniku tejto pamiatky sa viaže povesť, podľa ktorej do tejto oblasti v 8. storočí doletel na chrbte tigrice budhistický Guru Rinpočhe. V jednej z jaskýň tri roky, tri mesiace, tri dni a tri hodiny meditoval v snahe zbaviť sa zlých duchov, ktorí v ňom prebývali. Takýmto spôsobom očistil Bhután od zlých duchov a krajina bola pripravená prijať budhizmus. Odvtedy sa jaskyňa a jej okolie stali svätým územím a zároveň pútnickým miestom.

Vietnam

Zdroj: INSTAGRAM/vietnamlocaladventures

Zlatý most, Vietnam

Úchvatnou atrakciou je 150 metrov dlhý Zlatý most, ktorý je uhniezdený v horách neďaleko mesta Danang vo Vietname a držia ho dve obrie betónové dlane, ktoré vystupujú medzi stromami. Táto zaujímavá stavba ležiaca 1400 metrov nad morom vyráža dych turistom z celého sveta nielen svojím vzhľadom, ale aj nádhernými výhľadmi.

Za projektom tohto nevšedného diela stojí architektonická kancelária Landscape Architecture. Most vznikol z finančnej investície dvoch miliárd dolárov na podporu miestneho turizmu.

Kunsthofpassage

Zdroj: INSTAGRAM/stoehrli74

Kunsthofpassage, Drážďany

Kunsthofpassage je pre svoje rozmarné architektonické prvky miestom, ktoré by ste pri návšteve Drážďan v Nemecku nemali vynechať. Táto bláznivá štvrť pozostáva zo série piatich nádvorí so zaujímavými budovami.

Môžete tu vidieť domy natreté výraznou modrou farbou a zdobené sériou skrútených rúr a lievikov. Keď prší, tento systém kovových predmetov vytvára melodickú hudbu a pískavé melódie, ktoré pripomínajú orchester. V ďalšej časti sa zase nachádza dom s kovovými zrkadlami, ktoré odrážajú slnečné svetlo v spektre farieb. Nájdete tu i budovy s vyobrazenými zvieratami.

Singapur

Zdroj: INSTAGRAM/ib.travels

Kvetinový dóm v Singapure

Nechajte sa ohromiť krásou a veľkosťou Kvetinového dómu v Singapure. Táto priestranná zimná záhrada je držiteľom Guinessovej knihy rekordov z roku 2015 za najväčší skleník na svete. Flower Dome je rozdelený do niekoľkých záhrad, ako napríklad Sukulentná záhrada, Juhoafrická záhrada, Kalifornská záhrada, Stredomorská záhrada, Olivový háj či Záhrada s baobabmi. Kráčajte po chodníkoch na zemi, cez koruny stromov a dokonca aj nad korunami stromov a obdivujte flóru z celého sveta.

Pozri aj: Najkrajšie európske destinácie pre milovníkov kvetov: Týchto 5 by si nemali nechať ujsť

Petra

Zdroj: INSTAGRAM/squigglyyy

Petra, Jordánsko

Fascinujúci komplex Petra s mnohými útvarmi, stavbami, chodbami a zákutiami predstavuje známe archeologické nálezisko v juhozápadnej púšti Jordánska. Toto nádherné skalné mesto je prístupné cez úzky kaňon s názvom Al Siq. Nachádzajú sa tu hrobky a chrámy vytesané do ružových pieskovcových útesov, vďaka ktorým si Petra vyslúžila prezývku „Ružové mesto“. Snáď jeho najznámejšou stavbou je 45 metrov vysoký Al Khazneh, chrám so zdobenou fasádou v gréckom štýle, známy ako Pokladnica.

V roku 1985 bol Archeologický park Petra vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO a v roku 2007 sa stal jedným z novodobých siedmich divov sveta.

Ananásové bludisko, Havaj

Zdroj: INSTAGRAM/doleplantation

Ananásové bludisko, Havaj

Milovníci sladkých ananásov, zbystrite pozornosť! Takmer uprostred havajského ostrova Oahu leží veľká ananásová farma s názvom Dole Planation. Farma sa môže pochváliť jednou zaujímavosťou – celosvetovo najväčším zeleným bludiskom pod šírým nebom s názvom Pineapple Garden Maze.

Bludisko bolo postavené už v roku 1997, ale najväčším na svete sa stalo až o jedenásť rokov neskôr, keď došlo k jeho rozšíreniu. Na ploche s rozlohou tri akre sa vinú „chodby“ v dĺžke takmer štyroch kilometrov, a to medzi trojmetrovými krovnatými stenami z ibišteka, ananásových paliem a ďalších farebných rastlín. V strede bludiska sa týči obrí ananás.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 26.07.23 20:52

JK
karma
100.00

Wáu krásne môžem len snívať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní