Tieto miesta môžeš vidieť v Slovinsku ZADARMO!

Slovinsko vôbec nie je lacná krajina, aj napriek tomu, že bola súčasťou bývalej Juhoslávie. Avšak Slovinsko máme veľmi radi a radi sa sem vraciame. Časom sa nám podarilo nájsť množstvo krásnych miest, kde vôbec netreba vyťahovať peňaženku. Takže v tomto článku nájdeš hneď niekoľko tipov na pamiatky a zaujímavé miesta v prírode, ktoré môžeš vidieť v Slovinsku úplne zadarmo 😉

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda

Čo vidieť v Slovinsku ZADARMO?

Na to, že je Slovinsko v skutočnosti balkánskou krajinou sa človeku pri pohľade na ceny ani nechce veriť. Pri našej prvej ceste Slovinskom sme boli sami veľmi prekvapení z cien v Slovinsku. Koľko sa platí za atrakcie, ubytovanie, jedlo a aj poplatky za parkovné. Slovinsko je však tak krásna krajina, že ani tá plačúca peňaženka až tak nevadila. Podarilo sa nám nájsť množstvo krásnych miest v Slovinsku, ktoré sú úplne zadarmo, bez platenia vstupného alebo parkovného 😉 Mnohé z nich sú turistami neobjavené a to ich robí ešte krajšími 😉

Solčava Panoramic road

Solčavská panoramatická cesta sa nachádza v izolovanej oblasti na severe Slovinska. Prevažne kamienková cesta je dlhá 20 km. Zavedie vás na polia v blízkosti dedinky Sočava, medzi tradičné usadlosti a stáda oviec pasúcich sa na alpských lúkach. Poskytne dychberúce výhľady na štíty a doliny. Za dobrého počasia sú výhľady z nej krásne v každom ročnom období 🙂

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Solčavská panoramatická cesta v jesennom šate 🙂

Rakov Škocjan

Prírodná rezervácia Rakov Škocjan sa nachádza len kúsok od jaskyne Postojna. Najväčšie zaujímavosti rezervácie, veľký a malý kamenný most, sú ľahko dosiahnuteľné z parkovísk. Dá sa urobiť aj veľký okruh rezerváciou, ktorý trvá štyri a pol hodiny.

Veľký kamenný most ohúri svojim kamenným oknom. Malý most je ale o čosi zaujímavejší. Chodníčkom sa dá pokračovať smerom dole k jaskyni Zelške a prejsť jaskynným systémom, ktorý nápadne pripomína priepasť Macocha pri Brne. Cestou treba prejsť niekoľko chodníkov, ktoré sú takmer na úrovni potoka, vyvierajúceho z vápencového masívu. Sú mokré a klzké.

Rakov Škocjan prekvapí. Spočiatku nespevnenou a prašnou cestou. Neskôr ohurujúcimi scenériami, ktoré chodí obdivovať len málinko ľudí. A to všetko zadarmo 🙂

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Veľký kamenný most v rezervácií Rakov Škocjan

Rokliny Pokljuka

Bohom zabudnutá roklina Pokljuka patrí medzi najmenej turistické miesta v slovinskom Triglavskom národnom parku. Aj keď sa tu nenachádza divoká rieka ako v mnohých ďalších slovinských roklinach, čaká ťa pekná prechádzka nedotknutou prírodou, skalné útesy, nezvyčajná jaskyňa a drevená lávka vo výške. A aj keď sa zdá, že sa o toto miesto nikto nestará, lávka je naozaj bezpečná 😉

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Drevená lávka v neznámej rokline Pokljuka

Napoleónov most

Takmer pri talianskych hraniciach, južne od mestečka Kobarid, vedie ponad rieku Nadiža malý kamenný Napoleonov most. Napriek tomu, že obchodné cesty tadiaľto viedli už od čias starého Ríma, most bol postavený až v roku 1812.
Toto miesto poznajú najmä domáci, ale v lete sa tu oplatí zastaviť kvôli kúpaniu 😉

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Napoleónov most sme navštívili ešte mimo kúpačskej sezóny

Veli Badin

Kamenný útvar Veli Badin sa nachádza len pár metrov od chorvátskej hranice. Dá sa k nemu dostať zo slovinskej strany, od kostola sv. Kvirika v obci Sočerga. Odtiaľ veď je dvojkilometrový chodník s mierne ťažkým terénom.

Okrem kamenného útvaru, pripomínajúceho skamenelú vlnu, sa tu nachádza aj skalné okno a kamenný prístrešok. Zdá sa to ako ideálne miesto pre horolezcov, ale na bralách hniezdia chránené druhy vtákov. Preto je lezenie po skalách zakázané. Pre bežných turistov je toto miesto absolútne neznáme 😉

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Skalný prístrešok Veli Badin (foto)

Zrúcanina hradu Haasberg

Návšteva zrúcaniny hradu Haabsberg je ideálna voľba, ako malá zastávka pri ceste po diaľnici z Ľubľany smerom k slovinskému moru. Nachádza sa pri obci Planina pred močariskom Planinsko polje.

Hrad Haasberg bol v minulosti najväčším barokovým hradom v Slovinsku. Bol postavený začiatkom 17. storočia na úpätí starého hradu, ktorý zdevastovalo zemetrasenie. V tých časoch sa preslávil honosným interiérom a nádherným parkom. Zámok vystriedalo niekoľko majiteľov a šľachticov, až bol v roku 1944 vypálený.

Dnes tu ostali len kamenné ruiny obrastené brečtanom a pôvodný kamenný most. Do útrob hradu sa nedá ísť, pretože ich stráži oslík, baran a tri kozliatka. Cez cestu sa nachádza stará hradná stajňa a nádvorie s malou etnologickou zbierkou.

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Hrad Haasberg bol v minulosti najväčším barokovým hradom v Slovinsku

Alpské vojnové bunkre a ponor Unška Koliševka

Len kúsok od zrúcaniny hradu Haasberg sa nachádza ponor Unška Koliševka, hlboký 125 metrov, ktorý vznikol prepadom stropu jaskyne. Je súčasťou podzemných vojnových tunelov, ktoré vybudovali talianski vojaci. Tunely mali pôvodne dĺžku až 15 km, dnes je možné navštíviť len desatinu z nich.

Podzemné tunely majú niekoľko vchodov, takže si naozaj treba dávať pozor na cestu. Povinnou výbavou je vlastné svetlo a zíde sa aj pevná obuv. Ide o naozaj cool urbex, možno trolinku nebezpečné, miesto. Preto sme sa otočili pri vchode, keď sme sem prišli s trojmesačným bábätkom 😀

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Foto len ilustračné, keďže sme sem prišli s trojmesačným bábom a povedali si, že si na toto ešte počkáme 😀

Slap Boka a ďalšie slovinské vodopády

V Slovinsku nájdeš množstvo krásnych vodopádov, ale ten najmohutnejší môžeš navštíviť paradoxne zadarmo. Slap Boka sa nachádza v Triglavskom národnom parku, medzi obcami Bovec a Žaga. Jeho celková výška je približne 139 metrov.
Pri väčšine vodopádov v Slovinsku sa platí poplatok na parkoviskách. Pri vodopáde Boka sa neplatí ani ten. Na vyhliadku sa dá dostať za 15 minút z parkoviska. Ostatne, existujú aj chodníčky vedúce bližšie k vodopádu, ale dostať sa priamo pod neho je veľmi náročné.

Rovnako zadarmo sa môžeš dostať aj k vodopádu Martuljek 😉

Soteska Pekel

Soteska pekel alebo skôr Pekelná roklina sa nachádza asi 35 km južne od Ľubľany, za obcou Ohonica. Názov pekelná dostala kvôli svojej náročnej dostupnosti. Návštevníka potrápi náročné prevýšenie, niekoľko rebríkov ale aj reťaze a klzké skaly.

Cesta začína pomerne ľahko, ale s narastajúcou vzdialenosťou od parkoviska sa mení aj sklon terénu. Celkovo treba na záver rokliny zdolať približne 300 výškových metrov. Odmenou za náročnú túru je 5 vodopádov, ten najvyšší je samozrejme na konci rokliny. Poteší aj fakt, že táto roklina je pre zahraničných turistov neznáma 🙂

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Pekelná roklina potrápi prevýšením

Izvir Hublja

Prameň Hublja sa nachádza kúsok od malého slovinského mestečka Ajdovščina. Je pekným miestom, kde pri mohutnom vodopáde vytekajucom priamo zo skaly, môžete stráviť príjemný piknik alebo sa len tak prejsť po náučnom chodníku. Prameň Hublje je najkrajší na jar alebo v letnom a jesennom období po silnom daždi.

Kúsok odtiaľto sa nachádzajú schátrané kováčske pece a bývalé kováčske dielne, Fužine. Napriek tomu, že je toto miesto spustošené, dýcha z neho fascinujúca história. Práve kvôli nemu stojí prameň Hublje za návštevu 😉

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Kováčske dielne Fužine v jarnom rozkvete

Vojenské bunkre – Fort Predel

Pevnosť Predel sa nachádza kúsok za hraničným prechodom medzi taliansko-slovinskými hranicami, v smere do sedla Mangart. Stojí na dôležitej obchodnej ceste, ktorá sa používala už počas rímskych čias a počas stredoveku. Pevnosť, ktorá je dnes v ruinách, zohrala v časoch vojen proti Napoleónovi dôležitú úlohu. Bola postavená tesne predtým, než rakúsky cisár František I. vyhlásil vojnu Napoleonovi.

Táto malá pevnosť, slúžila ako nárazníková zóna, za ktorou nasledovala ďaleko silnejšia a vybavenejšia pevnosť Kluže. Predelská pevnosť bola vypálená a kompletne zničená. Až v roku 1848 bola postavená nanovo.

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Predelská pevnosť sa dá navštíviť zadarmo. O čosi zaujímavejšia pevnosť Kluže za 4€ 😉

Korita Soče

Jedno z najúžasnejších kúpaní v divokej slovinskej prírode, a navyše zadarmo, môžeš zažiť v prenádherne tyrkysovej vode rieky Soča. Vhodnou oblasťou na kúpanie sa, sú Velika korita Soče a Mala korita Soče. Voda má celoročne okolo 10 °C a tí najodvážnejší si môžu vyskúšať skočiť z mosta.

Ak sa neodvážiš do vody, určite ťa očarí úchvatná prechádzka pozdĺž rieky s uzučkým kaňonom, v ktorom tečie šialene nádherná tyrkysová voda. Toto miesto je obľúbené medzi turistami aj domácimi a niet sa čomu diviť 😉

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Šialene nádherná tyrkysová vody rieky Soče 🙂

Horský prechod Vršič

Vysokohorský priesmyk Vršič, v nadmorskej výške 1611 m n. m., je najvyššie položený priesmyk v Slovinsku. Cesta cez priesmyk bola pôvodne postavená na vojenské účely začiatkom 19. storočia. Jej súčasný názov Ruská cesta, je odvodený od približne desaťtisíc ruských vojnových zajatcov, ktorí pracovali na rekonštrukcii cesty z roku 1915.

Sedlo Vršič je východiskovým bodom pre pešiu turistiku na viaceré vrcholy Julských Álp. Ak sa neodvážiš na náročnú turistiku v slovinských Alpách, určite ťa uspokoja aj prenádherné výhľady z hlavnej cesty. Milovníkov motoršportu určite poteší množstvo zákrut a serpentín 😉 Zaujímavosťou na ceste je pamätné miesto, Ruská kaplnka, na ruských zajatcov, ktorí zahynuli pri výstavbe cesty.

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Zasnežené vrcholky slovinských Julských Álp

Krajinski park Strunjan

Národný park Strujan sa nachádza na pobreží, v južnej časti Slovinska. Nachádzajú sa tu hneď dve zaujímavé miesta, ktoré môžeš navštíviť zadarmo. Tým prvým je veľmi známy Mesačný záliv, ktorý leží pod 80 metrov vysokým skalným útesom. Mesačný záliv je považovaný za najkrajšiu pláž Slovinska.

Ďalšou zaujímavosťou rezervácie sú soľné políčka v Strujane, na ktorých sa extrahovala soľ už od stredoveku. Okrem toho tu prebýva nevšedná fauna a flóra, ktorá sa dokázala prispôsobiť extrémnym podmienkam v slanej vode.

Čo vidieť v Slovinsku zadarmo, Pamiatky, príroda
Na soľných políčkach v Strujane sa extrahovala soľ už od stredoveku

Leave a Reply