Kozunak

Kozunak – sladký bulharský veľkonočný chlieb

Kozunak je sladký kysnutý koláč pripravovaný na Veľkú noc z mlieka, vajec, múky a tuku v celej juhovýchodnej Európe – Bulharsku, Rumunsku, Moldavsku, Srbsku, Severnom Macedónsku. Každá krajina si kozunak ozvláštnila a pridáva doň konkrétnu surovinu. Práve Bulharská verzia je ozvláštnená citrónovou kôrou, ktorá vláčne upečené cesto krásne ovonia. Do sladkého veľkonočného chleba sa občas pridávajú aj hrozienka, kakao, orechová náplň, mak, či pomarančová kôra. Tradične sa pečie v podlhovastej forme, ktorá udrží jeho tvar. Zapletaním a i chuťou veľmi pripomína našu vianočku.

My sme sa pri príprave tohto receptu rozhodli miesto masla, ktoré kozunak tradične obsahuje použiť olej. Ten na rozdiel od masla zabezpečí, že je pečivo aj na druhý deň mäkké a veľmi chutné. Hrozienka namáčané v rume pridávajú sladkému chlebu sťavnatosť. Práca s cestom je pomerne jednoduchá, ak sa veľmi lepí stači prisypať trochu múky. Pletenie vrkoča tiež nie je náročné, postup nájdete aj vo videu. Ide o kysnuté cesto, preto príprava vyžaduje istý čas. Povrch sme posypali hnedým cukrom a mandľovými lupienkami, ktoré kozunaku dodali chrumkavosť.

Ak chcete na svoj veľkonočný stôl pripraviť niečo nové, rozhodne vám odporúčame vyskúšať náš recept na kozunak.

Ak hľadáte iné tradičné veľkonočké koláče, u nás na blogu ich nájdete hneď niekoľko: Veľkonočná paska, Mrváň, zaujímavý spôsob zapletania nájdete v recepte na židovský kysnutý chlieb challah. Malorský koláč Ensaimada je jedným z našich najobľúbenejších kysnutých koláčov. Štruktúrou trochu pripomína croissant, jeho príprava je ale omnoho jednoduchšia.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kozunak

kosik

Na kozunak budete potrebovať (forma 25 x 11 cm):
500 g hladkej múky
7 g sušeného droždia
1/2 čajovej lyžičky soli
50 g kryštálového cukru
250 ml plnotučného mlieka
100 ml rastlinného oleja
1 celé vajce
1 žĺtok
citrónovú kôru z 1 citróna
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
80 g hrozienok
60 ml rumu
bielko, hnedý cukor a mandľové lupienky na posypanie

A takto na to:

V malej miske namočte hrozienka do rumu a nechajte 30 minút postáť. Do čistej misy nasypte hladkú múku, sušené droždie, na opačnú stranu soľ, ďalej kryštálový cukor, prilejte mlieko izbovej teploty, rastlinný olej, pridajte ešte vajce, žĺtok, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a začnite miesiť.

Miesiť môžete ručne alebo pomocou kuchynského robota. Pred domiesením pridajte odkvapkané hrozienka a poriadne ich vmieste do mierne lepkavého cesta. Múku pridávajte len v nutnom prípade. Z cesta vypracujte guľu, vložte ju do olejom vytretej misy, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 a pol hodiny.

Po nakysnutí cesto zrazte, preložte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Z každej časti vytvarujte valček dlhý cca 35 cm. Ak je to potrebné, pracovnú plochu trochu pomúčte. Z valčekov zapletajte vianočku, vložte ju do olejom vytretej formy a prikryte. Nechajte kysnúť na teplom mieste 30 až 45 minút. Kozunak by mal zdvojnásobiť svoj objem.

Povrch potrite zvyšným bielkom, výdatne posypte hnedým cukrom a mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 180 stupňov 45 minút. Ak povrch sladkého chleba počas pečenia veľmi zhnedne, prikryte ho alobalom a pokračujte v pečení.

Kozunak po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút vo forme, následne ho vytiahnite a položte na mriežku, aby úplne vychladol.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)