Cestovanie cez maďarské hranice nebolo nikdy jednoduchšie! Uži si bezproblémovú dovolenku!

Cestovanie cez maďarské hranice nebolo nikdy jednoduchšie! Uži si bezproblémovú dovolenku!

Pomaly, ale isto začíname všetci premýšľať nad letnými dovolenkami. Zatiaľ čo niektorí dávajú prednosť našim slovenským horám či dovolenke na Slovensku, iní neváhajú prekročiť hranice len pre to, aby si užili aspoň pár dní relaxu pri mori.

Láka vás dovolenka pri najväčšom jazere v strednej Európe? Už si predstavujete, ako máčate nohy v jazere Balaton? Alebo plánujete zájsť oveľa ďalej a vykúpať sa v chorvátskom mori? Poprípade sa vidíte už niekde inde, kde si len tak ležíte na pláži, chytáte letný bronz a ladne vkĺznete do vody, aby ste sa osviežili? Nech sa rozhodnete pre dovolenku na akomkoľvek mieste, vedzte, že cestovanie v dnešnej dobe je oveľa jednoduchšie. Všetko totižto vybavíte cez internet, a to na pár klikov.

Pozri aj: Toto sú tie najzbytočnejšie funkcie auta! Uhádneš, ktoré sú to?

Cestovanie cez Maďarsko pohodlne

Ako v mnohých krajinách, tak ani v Maďarsku sa nevyhnete diaľničným poplatkom, ktoré musíte zaplatiť za to, aby ste mohli využívať pozemnú komunikáciu. U nás diaľničné známky majú rôznu platnosť, a platí to aj na území Maďarska.

Diaľničná známka Maďarsko online sa dá vybaviť na pár klikov. Dôležité je len vedieť, akú cestu budete počas svojej jazdy využívať. V Maďarsku možno diaľnice, rýchlostné cesty a niektoré úseky hlavných ciest využívať len po zaplatení mýta, resp. po zakúpení elektronickej diaľničnej známky.

Všetky maďarské diaľnice a rýchlostné cesty, ktoré sú spoplatnené, môžete nájsť pod označením M. Pozor však na tarifné kategórie, ktoré sú pre každé motorové vozidlo rozdielne. Kategória D1 je spoplatnená najnižšou sumou, a to pre motocykle a motorové vozidla s najviac 7 pasažiermi vrátane šoféra a do 3,5 t.

Tarifná kategória D2 zahŕňa motorové vozidla, ktoré nepatria do ostatných tarifných kategórií. Tarifná kategória B2 platí pre autobusy s počtom osôb viac ako 9 (vrátane pasažiera). Napokon tarifná kategória U zahŕňa prípojné vozidlá za vozidlá kategórie D2 a B2.

Odporúčame: Prečo nezanedbať každoročný servis auta? Neoplatí sa čakať pridlho!

cena maďarskej diaľničnej známky

Zdroj: sk.autovignet.hu/ceny/

Maďarská diaľničná známka

Tip redakcie: Ak ste si kupovali maďarskú diaľničnú známku online, tak pred odchodom na dovolenku si skontrolujte všetky údaje. Aby ste náhodou neostali prekvapení, ak by vám náhodou domov prišla pokuta za to, že ste nemali platnú diaľničnú známku. A to len pre to, že ste zadali nesprávnu ŠPZ-tku vozidla alebo ste si kúpili zlú známku, ktorá nebola určená pre vaše vozidlo.

Pri výbere diaľničnej známky venujte pozornosť:

  • obdobiu, na ktoré si známku kupujete – k dispozícii máte týždennú, mesačnú a ročnú diaľničnú známku.
  • s akým vozidlom cestujete (iná tarifa je osobné motorové vozidlo a iná pre obytné auto).

Odporúčame, aby ste si maďarskú diaľničnú známku zaobstarali včas pred jazdou po spoplatnených cestách.

No a tiež pred vycestovaním vám odporúčame skontrolovať aj technický stav vozidla. Rovnako v zimnom období preveriť či už nemáte mať podľa zákona prezuté na imné pneumatiky v danej krajine. A rozhodne si skontrolujte aj platnosť pzp poistenie a keď je ho nutné riešiť, môžete tak urobiť aj z pohodlia domova so službou - pzp online.

Zaujme ťa aj: Vieš, ako pripraviť auto na leto? Skutočne stačí málo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní