Pomalé cestovanie, glamping, netradičné wellness pobyty - aké sú trendy v cestovaní pre tento rok?

Pomalé cestovanie, glamping, netradičné wellness pobyty - aké sú trendy v cestovaní pre tento rok?
  • 05.04.2023
  • Michaela Kožáková

Obdobie dovoleniek sa pomaly blíži a možno i vy ste sa začali obzerať po ponukách cestovných kancelárií, lacných letenkách či výhodnom cestovnom poistení. Každý z nás si chce dopriať príjemnú dovolenku pri mori aspoň na pár dní.

Inflácia ovplyvnila i ceny dovoleniek, preto si niektorí už svoje pobyty kúpili v predstihu alebo naopak, čakajú na ponuku last minute dovolenky. Nájdu sa však medzi nami i takí, ktorí plánujú stráviť voľno na našich horách alebo na chalupe.

Chuť cestovať je však u ľudí veľká aj napriek nestabilite a zložitej ekonomickej situácii na celom svete, keďže dovolenky mnohí vnímajú ako chvíle šťastia a úniku od každodennej reality.

Posledné roky nás mnohých naučili, že cestovanie by nemalo byť samozrejmosťou. Presne to sa bude odrážať aj v starostlivejšom výbere dovoleniek. Rok 2022 zaznamenal obrovský návrat cestovania, zatiaľ čo rok 2023 bude rokom, kedy tradičné dovolenky budú na ústupe. Ľudia budú viac dbať na životné prostredie, netradičné zážitky či cestovať vlakom. Aké ďalšie trendy sú výrazné v oblasti cestovania v roku 2023?

Neprehliadni: Magický Zanzibar - ostrov korenia a hakuna matata: Čím ťa očarí tento exotický raj?

Glamping

Zdroj: INSTAGRAM/forrestglamping

Glamping

Počuli ste už o výraze glamping? Ide o formu kempingu zahŕňajúcu ubytovanie a zariadenia luxusnejšie ako tie, ktoré sú spojené s tradičným kempovaním. Je to spôsob, ako poskytnúť jedinečný zážitok v prírode s komfortom hotela.

Glamping má mnoho podôb, od safari stanov po jurty, kempingové chatky a domčeky na stromoch. Vybavenie sa mení v závislosti od typu ubytovania. Jeho súčasťou môžu byť kuchynky, elektrina, tečúca voda a ďalšie prvky, ktoré by ste pri bežných kempingových zariadeniach nečakali. 

Glamping na Slovensku ponúka skvelé zážitky v príjemnom prostredí. Príkladom je ForRest Glamping v Banskej Štiavnici, maringotky v Dechticiach, Selanka Off road Hill View v okrese Nové Mesto nad Váhom či Glamping Liptov. Ak chcete vypnúť a oddýchnuť si v objatí prírody, určite sa poobzerajte po ponukách týchto ubytovacích zariadení.

Pomalé cestovanie

Pomalé cestovanie možno definovať ako prístup k cestovaniu, ktorý kladie dôraz na spojenie s miestnymi ľuďmi, kultúrami, jedlom a hudbou. Opiera sa o myšlienku, že výlet má vzdelávať a mať emocionálny vplyv, pričom zostáva udržateľný pre miestne komunity a životné prostredie.

Pomalé cestovanie zahŕňa prechod od materialistického a konzumného luxusu k túžbe po účelových zážitkoch a vytváraniu zmysluplných momentov. Ľudia už nechcú mať itinerár plný prehliadok klasických poznávacích miest. Chcú cestovať vlastným tempom a zároveň zažiť a ochutnať miestnu kultúru.

Pomalé cestovanie je skôr o maximalizácii pôžitku z každého momentu. Zabudnite na klasickú all inclusive dovolenku. Spoznávajte miestnu kultúru prostredníctvom tradičných jedál, presúvajte sa miestnou dopravou, dajte na odporúčania miestnych a nezameriavajte sa iba na najväčšie turistické atrakcie.

Emily v Paríži

Zdroj: INSTAGRAM/emilyinparis

Cestovanie za popkultúrou

Za čím radi cestujete vy alebo podľa čoho si vyberáte dovolenku? Sú to pamiatky, príroda či jedlo? Čoraz viac ľudí začína cestovať na miesta, ktoré sa spájajú s ich obľúbenými seriálmi alebo filmami. 

Tento fenomén s názvom „set jetting“ sa začal rozvíjať najmä v uplynulých rokoch. Ide o cestovanie do destinácií a lokalít, ktoré preslávili známe filmy či seriály. Môže ísť o poznávanie destinácií na vlastnú päsť, avšak i rôzne cestovné kancelárie či agentúry pripravujú pre turistov organizované prehliadky s tematikou filmov alebo seriálov.

Zvýšený záujem o metropolu Francúzska vzbudil populárny seriál Emily in Paris od Netflixu, ktorý koncom roka 2022 odpremiéroval už svoju tretiu sériu. Nárast záujmu o taliansku Sicíliu zasa vzbudil mimoriadne úspešný seriál Biely lotos (White Lotus) z produkcie HBO, ktorý sa natáčal najmä v čarovnej Taormine. Netflix seriál Bridgerton podnietil internetovú stránku Visit England k vytvoreniu špeciálnej podstránky, kde turisti môžu nájsť lokácie z tohto úspešného programu.

Netradičné wellness pobyty

Pre rok 2023 odborníci predpovedajú novú vlnu wellness dovoleniek. V súvislosti s tým sa začínajú používať výrazy ako sylvoterapia – liečba lesom v podobe cvičenia v bezprostrednej blízkosti zelene a dýchania čerstvého vzduchu. Ale aj kryoterapia – terapia chladom. Ide totiž viac ako o klasické saunovanie či tradičné bazény. 

Okrem fyzického zdravia nárast záujmu zaznamenávajú i pobyty zamerané na znovuzískanie duševnej pohody a investovanie do cestovania za účelom sebazdokonaľovania sa a osobného, emocionálneho rozvoja. Stále viac obľúbenými sa stávajú meditačné programy so špeciálnym stravovaním.

Pozri aj: Európske Maldivy: Zbaľ kufor a objav nádherné destinácie v Európe pripomínajúce Maldivy

Nomád

Zdroj: INSTAGRAM/_christabellatravels

Digitálne nomádstvo

Pandémia mnohým firmám ukázala, že zamestnanci nielen zvládnu, ale aj uprednostňujú prácu z domova. A práve vďaka možnosti pracovať iba s notebookom a internetovým pripojením narástol počet digitálnych nomádov.

Kto sú to digitálni nomádi? Digitálni nomádi sú ľudia, ktorí sú nezávislí na mieste a používajú technológie na vykonávanie svojej práce. Digitálni nomádi pracujú na diaľku a nie sú fyzicky prítomní v sídle alebo kancelárii spoločnosti. To znie ako vysnívaná práca, čo poviete?

Home office môžete vykonávať nielen pri mori, ale aj na chatách po Slovensku. Pracovať môžete v rôznom prostredí a z rôznych miest.

- Anketa

KAM SA TENTO ROK CHYSTÁTE NA DOVOLENKU?

Odpovedalo 27 ľudí  

Už roky sme verní Chorvátsku
30%
Tento rok to bude all inclusive dovolenka
26%
Plánujeme dovolenku na Slovensku
11%
Nikam, ostaneme na chalupe
11%
Chystáme sa do exotickej krajiny
22%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Dana Hanusková 06.04.23 15:45

DH
karma
-1.00

ja som cestovateľ ktorému nevadí kemping či lacnejší hotel tak pre mňa je glamping zaujímavou alternatívou, rada to vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Bibiana Bibovská 17.08.23 11:43

BB
karma
-1.00

my sme z košíc.. dali sme si taký zaujímavý dlhší roadtrip nakoľko robíme s priateľom na home office... ideme do Banskej štiavnice.. na dva dni, potom ideme do Bratislavy sem na wellness pobyt.. odtiaľ ideme do Viedne na pár dní popozerať sa.. po viedni nasleduje Balaton na pár dní.. a odtiaľ dole do chorvátska...užiť si na pár dní more.. a potom plynulo naspäť domov.. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní