Najkrajšie európske destinácie pre milovníkov kvetov: Týchto 5 by si nemali nechať ujsť

Najkrajšie európske destinácie pre milovníkov kvetov: Týchto 5 by si nemali nechať ujsť
  • 04.04.2023
  • Michaela Kožáková

Po dlhej zime sa určite všetci tešíme na teplejšie jarné lúče. Mnohí z nás sa nevedia dočkať, kedy s rodinou a priateľmi usporiadajú grilovačku na záhrade alebo kedy sa konečne vyberú na príjemnú jarnú túru po našom krásnom Slovensku.

Ak plánujete jarnú dovolenku alebo predĺžený víkend a ste milovníkmi kvetov, vyberte si jednu z európskych destinácií, kde všetko navôkol pučí a kvitne. Zbaľte kufor, nezabudnite na cestovné poistenie či fotoaparát a vyberte sa za najkrajšími jarným kvetmi.

Neprehliadni: Najkrajšie pláže na Menorce: Tieto tri by si určite nemala vynechať!

Proveslánsko

Zdroj: INSTAGRAM/explorenature_official

Provensálsko

Ak milujete vôňu levandule, určite si to namierte do Provensálska. Levanduľové polia, Provensálske „modré zlato“ je všadeprítomné, a pokiaľ práve nekvitne a nehalí región do modro-fialového závoja, stretnete sa s ním v miestnych tradičných produktoch. Takmer všade môžete kúpiť látkové vrecúška so sušenou levanduľou, levanduľový olej, parfémy či sirupy. 

Ochutnať tiež môžete levanduľovú zmrzlinu, cukríky alebo med a samozrejmosťou sú esencie z tejto rastliny, ktoré majú množstvo blahodarných účinkov.

V rôznych mestách Provensálska sa každoročne konajú i levanduľové slávnosti. Obľúbená bylina s prenikavou vôňou tu má dokonca aj svoje múzeum.

Nie sú to len nekonečné levanduľové polia, ktorými vás tento francúzsky región očarí. Malebné horské dedinky, vynikajúce víno, úchvatné pláže, história a umenie na každom kroku robia z tohto malebného kúta Francúzska obľúbenú dovolenkovú destináciu.

Keukenhof

Zdroj: INSTAGRAM/visitkeukenhof

Keukenhof, Holandsko

Čo vám prvé napadne, keď sa povie Holandsko? Pravdepodobne to budú tulipány. Tulipány a Holandsko jednoducho k sebe patria. Keukenhof, tiež známy ako Záhrada Európy, je jednou z najväčších kvetinových záhrad na svete, ktorá sa nachádza v obci Lisse v Holandsku. Podľa oficiálnej webovej stránky sa park Keukenhof rozkladá na ploche 32 hektárov a ročne sa v záhradách vysadí približne sedem miliónov cibúľ kvetov.

Každého milovníka kvetov potešia rozľahlé záhrady s kvetinovými kobercami tvorenými viac ako 700 druhmi tulipánov. V areáli záhrady nechýbajú ani veľkolepé kvetinové predstavenia, jedinečné umelecké diela či úžasné podujatia. Tí najmenší sa môžu tešiť na dobrodružné hľadanie pokladu, detskú zoo, bludisko či detské ihrisko.

Každý rok sa Keukenhof venuje konkrétnej téme, do ktorej štylizuje všetky parky a podujatia. Tento rok sa vedenie záhrady rozhodlo poskytnúť návštevníkom ešte pestrejší zážitok tým, že nebude zameraný len na jednu tému. 

Keukenhof sa nachádza 30 minút jazdy vlakom z Amsterdamu. Otvorený od 23. marca do 14. mája 2023.

Poľsko

Zdroj: INSTAGRAM/edgarsbutans.photo

Tatry, Poľsko

Naše, ale aj tie poľské Tatry hrajú počas jarného obdobia nádhernými farbami. Keď krutá zima pominie a sneh sa začne v dolinách a na kopcoch topiť, lúky zasypú tisícky fialových poniklecov a lykovcov, ktoré zvedavo vytŕčajú svoje hlávky z vysokej trávy. Počas svojej prechádzky či túry horským prostredím Tatier môžete v období od konca marca do konca apríla zahliadnuť i krásny šafran spišský, astru, plesnivec, hlaváčik jarný či veternicu. 

Či už ste milovníkmi kvetov alebo nie, nešľapte po nich, netrhajte ich a neničte. Nechajte aj ostatných, aby sa tešili z ich krásy. Navyše, mnohé z nich sú zákonom chránené.

Pozri aj: Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Toskánsko

Zdroj: INSTAGRAM/olegrest

Toskánsko

V polovici apríla a začiatkom mája sa zelené zvlnené kopce Toskánska premieňajú na červené more vďaka obrovskému množstvu maku. Aj keď pri pohľade z blízka si všimnete aj iné poľné kvety, vlčie maky sú dominantou a ozdobou tohto regiónu. Najrozľahlejšie polia s makmi nájdete v okolí mesta Pienza.

Teploty sú v tom období v Taliansku veľmi príjemné, priam stvorené na prechádzku nádherne rozkvitnutými poliami alebo i na cyklotúru po okolí. Počas svojej návštevy v Toskánsku nezabudnite zájsť do Florencie, San Gimignana a tiež ochutnať vynikajúcu taliansku kuchyňu.

Hallerbos

Zdroj: INSTAGRAM/kevin_teerlynck

Hallerbos, Belgicko

Magický les v Belgicku s rozlohou 552 hektárov sa každý rok premení na modrastú rozprávkovú krajinu posiatu miliónmi zvončekov, ktoré sú známe aj ako divoké hyacinty. Každý rok sa turisti aj miestni obyvatelia hrnú do Hallerbosu nachádzajúceho sa neďaleko Bruselu v Belgicku, aby obdivovali krásne kvetinové koberce.  

Po celom Hallerbose sú rozmiestnené rôzne turistické chodníky a návštevníci by sa mali pohybovať iba po nich, aby nezničili kvety.

Kedy by ste sa mali vybrať do lesa? Najvhodnejší čas na návštevu Hallerbosu sa každý rok mení a závisí od počasia. Čím skôr teplota stúpne, tým skôr kvitnú kvety. Väčšinou to býva od polovice apríla.

- Anketa

KTORÉ Z TÝCHTO MIEST BY STE NAJRADŠEJ NAVŠTÍVILI?

Odpovedalo 6 ľudí  

Levanduľové polia v Provensálsku
33%
Záhradu Keukenhof
0%
Poľské Tatry
0%
Polia s vlčími makmi v Toskánsku
17%
Rozkvitnutý les Hallerbos
50%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Sivová 04.04.23 07:52

MS
karma
100.00

Asi najviac ma láka navštíviť Levanduľové polia v Provensálsku.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.04.23 09:57

KK
karma
105.00

Nádhera, nedá sa vybrať, najradšej by som navštívila všetky.

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 04.04.23 21:30

karma
-1.00

Všetky nádherné

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní