Astronómovia nič podobné ešte nevideli: Všimli si najplochejšiu vesmírnu explóziu v histórii

Nový objav sa bije s našim chápaním toho, ako by mali explózie vo vesmíre vyzerať.

Astronómovia pozorovali explóziu, ktorá by nemala existovať
Zdroj: Phil Drury, University of Sheffield

Astronómom sa podaril naozaj pozoruhodný objav. Približne 180-miliónov svetelných rokov od nás zachytili explóziu, ktorá napáda naše súčasné chápanie podobných vesmírnych fenoménov. Bola totiž oveľa plochejšia, než by malo byť možné.

Za objavom stoja vedci z University of Sheffield. Podľa nášho chápania vesmíru by mali byť kozmické explózie sférické, pretože aj hviezdy majú tvar gule. Táto sa však našim poznatkom vymykala. Radí sa medzi rýchle modré optické tranzienty, typy explózií, ktoré sa vo vedeckej komunite prezývajú ako „kravy“. Spolu s ňou objavili štyri ďalšie a nemajú najmenšiu predstavu, ako môžu vznikať.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Prvú podobnú explóziu zaznamenali astronómovia v roku 2018, kedy dali tomuto typu aj vyššie spomínanú prezývku. Doteraz o podobných úkazoch vieme len to, že sú mimoriadne vzácne.

„Kozmické explózie majú vždy tvar sféry, pretože aj hviezdy sú sférické. Táto explózia ale mala tvar disku, ktorý sa objavil pár dní po tom, ako sme explóziu objavili,“ tvrdia vedci.

Zatiaľ nie je jasné ako podobné explózie vznikajú, no nová štúdia nás posúva bližšie k pochopeniu tohto zvláštneho fenoménu. Objaviť sa ju podarilo úplnou náhodou, keď si astronómovia všimli záblesk polarizovaného svetla. Záblesk ďalej študovali pomocou teleskopu Liverpool. Meraním polarizácie dokázali zistiť tvar explózie.

Kozmická kuriozita

Zaujímavosťou v tomto prípade je, že explodujúci disk mal veľkosť približne celej našej Slnečnej sústavy. Na základe dostupných dát vedci vytvorili 3D model explózie a na základe toho lepšie popísali, ako veľmi plochá táto explózia naozaj bola. V ďalších krokoch sa pokúsia nájsť viac podobných explózií a pokúsia sa ich o niečo lepšie pochopiť.

„Vieme len veľmi málo o podobných explóziách. Nesprávajú sa ako explodujúca hviezda, sú príliš jasné a vyvíjajú sa prirýchlo. Jednoducho povedané sú zvláštne a nové pozorovania sú ešte zvláštnejšie. Veríme však, že sa nám postupne podarí túto kozmickú záhadu odhaliť. Doteraz sme nemali najmenšiu predstavu o tom, že explózie môžu mať takýto plochý tvar,“ tvrdí vedúci štúdie, Justyn Maund.

Vedci majú v rukách niekoľko teórií. Plochá explózia mohla vzniknúť ako nepodarená supernova. V tomto prípade sa jadro hviezdy zrútilo do čiernej diery a tá pohltila zvyšok explodujúcej hviezdy. Zároveň mohlo ísť o binárnu sústavu, ktorá doteraz nepochopeným spôsobom vytvorila okolo seba disk predtým ako zanikla.

Vedci viac-menej strieľajú od boka, no po podobných úkazoch budú pátrať aj naďalej. V tomto prípade je dôležitá plochosť pozorovanej explózie. Tá nesúhlasí s modelmi, ktoré opisujú správanie hviezd a podobných explózií. Autori výskumu veria, že práve tento parameter je kľúčovým k vyriešeniu celej záhady. Nájsť ďalšie podobné explózie však môže byť problém, pretože sú oveľa vzácnejšie ako supernovy.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre