Blog 31. marec 2023

Nájsť odvahu v Bohu

Karol Vojtko
Karol Vojtko
„Pán je so mnou sťa mocný bojovník.“ (Jer 20,11 SSV).
„Pán je so mnou sťa mocný bojovník.“ (Jer 20,11 SSV).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Karol Vojtko

Nájsť odvahu v Bohu

Všetci sme občas v ťažkých situáciách, ktoré nám napriek našej snahe prerastajú cez hlavu. Niekedy sa veci dokonca tak zhoršujú, že prichádza strach, panika, znechutenie, či zúfanie si a človek si uvedomí, že danú vec asi nezvládne. Kto má rad tieto situácie? Asi nikto. Nie je prijemné zakusovať svoju slabosť a bezmocnosť.

Napriek tomu, že sme v danej situácii na dne, existuje riešenie. Ponúka nám ho udalosť zo života kráľa Dávida z obdobia, kedy ešte nebol kráľom, ale štvancom zo strany Šaula, jeho predchodcu na izraelskom tróne, a vyhnancom, ktorý spolu s ľuďmi, ktorí ho nasledovali, našiel dočasné útočisko v krajine Filištíncov, kde slúžil jedenému z ich vojvodcov. Potom čo bol Dávid s jeho ľuďmi Filištínskymi vodcami poslaný z ich vojnovej výpravy proti Izrealitom domov, nakoľko si Dávida vyhodnotili, že sa môže pridať i s jeho bojovníkmi na stranu nepriatelia, vracia sa domov do krajiny svojho dočasného útočiska, do mesta Ciklag. Ten však nachádza dobytý a vypálený Amalékmi. Ženy, čo tam boli, i všetkých bez výnimky odvliekli do zajatia, nikoho však nezabili. V akej situácii sa ocitol Dávid, Prvá kniha Samuelova zachytáva nasledovne:

„Keď prišiel Dávid so svojimi mužmi k mestu, zistil, že je vypálené a že ich ženy, synovia a dcéry boli odvlečení. Dávid a ľud, čo ho sprevádzal, sa pustili do prenikavého náreku; plakali až do úplného vyčerpania. Aj obe Dávidove ženy, Achinoam z Jezreelu a ženu po Nabálovi Abigajil z Karmelu, odvliekli do zajatia. Dávid sa tým dostal do tiesnivého položenia, lebo sa mu ľud vyhrážal ukameňovaním. Všetci boli totiž roztrpčení, každý pre svojho syna a dcéru. Dávid však našiel odvahu v Hospodinovi, svojom Bohu. Dávid povedal kňazovi Ebjatárovi, Achimelechovmu synovi: ‚Prines mi efód!‘ Ebjatár mu ho teda priniesol.  Dávid si pýtal odpoveď od Hospodina na otázku: ‚Ak budem prenasledovať tú hordu, dohoním ju?‘ Odpoveď znela: ‚Prenasleduj ich, iste ich dohoníš a svojich vyslobodíš.‘ Dávid nato odišiel a s ním aj šesťsto mužov, ktorí ho sprevádzali...“ (1Sam 30,3-9 SEB).

Výsledkom toho, že sa Dávid oprel o Boha a našiel odvahu už nie v sebe (v svojich možnostiach), ale v Bohu, bolo, že Dávid zachránil všetko, čo Amalékovia pobrali, a vyslobodil i svoje dve ženy. Nikto z nich nechýbal, ani deti, ani dospelí, ani synovia, ani dcéry. Korisť a všetko, čo im pobrali, priviedol Dávid späť.

Katolícky preklad toho, že Dávid našiel odvahu v Hospodinovi, svojom Bohu znie: „Ale Dávid sa vzmužil v Pánovi, svojom Bohu.“. Profesor Roháček  túto vetu prekladá: „Ale Dávid sa posilnil v Hospodinovi, svojom Bohu. Anglický preklad New Living Translation pre porovnanie znie: „But David found strength in the Lord his God.“ V preklade do slovenčiny: „Ale Dávid našiel silu v Pánovi, svojom Bohu.

Toto je podľa mňa rozhodný moment pre prekonanie našich ťažkých situácií. Keď zbadáme, že naša odvaha a sila nestačia a na ich miesto sa vkráda strach a slabosť, vo viere a dôvere máme možnosť oprieť sa o skutočnosť, že Boh je s nami, nikdy nás neopustí a chce pre nás to najlepšie ako otec pre svoje deti. Obdobne ako to Dávid vyjadril v jednom zo svojich Žalmov: „I keby som mal ísť tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou.. Dobrota a milosť budú ma sprevádzať po všetky dni môjho života. (Ž 23,4 a 6 SSV).

Práve o tom hovorí aj dnešné prvé liturgické čítanie z knihy proroka Jeremiáša: „Ale Pán je so mnou ako mocný hrdina, nuž moji prenasledovatelia sa potknú a nič nezmôžu, zahanbia sa veľmi, že nič nedosiahli, hanbou večnou, nezabudnuteľnou.“ (Jer 20,11 SSV).

Prosíme ťa Nebeský Otče daj nám vieru a dôveru, aby sme v našich slabostiach, prameniacich zo životných ťažkostí, ktoré neobídu nikoho z nás, hľadali silu a odvahu v Tebe a v tejto odvahe a sile kráčali vpred, kým nevyjdeme z našej „tmavej doliny“ . V mene nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia