Autor prvých slovenských detektívok

Zabudnuté knihy
Zabudnuté knihy
Mnoho prvenstiev slovenskej literatúry zostalo literárnou kritikou a často čitateľmi nepovšimnuté. Prvý román slovenský vyšiel iba čiastočne, prvé knihy fantastiky zostali v rukopisoch, alebo boli vydané v minimálnych nákladoch. S pôvodnou slovenskou detektívkou to bolo podobné.
Mnoho prvenstiev slovenskej literatúry zostalo literárnou kritikou a často čitateľmi nepovšimnuté. Prvý román slovenský vyšiel iba čiastočne, prvé knihy fantastiky zostali v rukopisoch, alebo boli vydané v minimálnych nákladoch. S pôvodnou slovenskou detektívkou to bolo podobné.
Zabudnuté knihy

Zabudnuté knihy

Autor prvých slovenských detektívok

Kým v okolitých krajinách sa na literárny trh vo veľkom dostávali prekladové, alebo pôvodné detektívky, na Slovensku sme snáď vplyvom okolností mali s populárnou literatúrou problém. Okrem toho tu bola aj literárna kritika, ktorá považovala dobrodružné diela za čosi nízke a nevhodné. Asi jediný, kto bol v našom prostredí zobral takéto knihy na milosť bol S.H.Vajanský, ktorý o kritikoch populárnej literatúry napísal, "oni sú tak vysoko postavení, že môžu oddeliť sa od národa a ako nejaká osobitná kasta..." a žiadal, aby sa práve najlepší autori zamerali na ľudovú literatúru: "Učme sa najmä z ľudu nášho, skúmajme, v čom leží to očarovanie, v čom leží tá príťažlivosť „Genovef“ a „Bruncvikov“. A keď to vysliedime, píšme pre ľud a tvorme preň rozumnú, užitočnú, širokú literatúru."
Jednými z tých, ktorí sa rozhodli nasledovať práve tento príklad bola aj rodina Bežovcov. Ján Bežo založil v Senici tlačiareň v ktorej vydával okrem učebníc aj Knižnicu zábavného a užitočného čítania. Po jeho náhlej smrti tlačiareň pokračovala pod vedením Gustáva Adolfa Bežu. Ten pokračoval vo vydávaní podobnej literatúry, ale v roku 1917 mu Uhorské úrady tlačiareň z národnostných dôvodov zakázali. Bežo sa spolu s rodinou presťahoval do Trnavy, kde začal podnikať a po vzniku Československa vydával učebnice, knihy pre mladých, ale od roku 1924 vydával aj zobrané diela S.H.Vajanského. Od roku 1925 v jeho tlačiarni vychádza niekoľko detektívok s názvami ako Vražda v dome bankárovom, alebo Stolár a kravata v ktorých hlavnú úlohu zohráva detektív Hron.

 

Pod pseudonymom Bielohorský sa ukrýva samotný vydavateľ Bežo, ktorý týmto spôsobom vytvoril prvého slovenského detektíva. Kým detektívi ako Sherlock Holmes, alebo Hercule Poirot sú známy hlavne chladným uvažovaním, detektív Hron je schopným pozorovateľom, ale jeho východiskom je aj povaha možných páchateľov. Po vydaní niekoľkých zošitových vydaní detektívok sa smerovanie vydavateľstva mení a postupne okrem klasických diel vydáva aj náučnú literatúru v ktorej vyniká hlavne Brehmov Život zvierat. Po druhej svetovej vojne je pre politickú angažovanosť počas Slovenského štátu vyšetrovaný, ale najväčšia rana sa dostaví na začiatku 50tych rokoch, keď sú tlačiareň a vydavateľstvo znárodnené a onedlho nasledovalo hromadné zatýkanie bývalých podnikateľov a politikov. Do Bežovho domu prichádza ŠTB. Podľa niektorých informácií ho chcú vypočúvať, podľa iných je už o jeho osude rozhodnuté. Nasleduje niekoľko tragických momentov. ŠTB u neho nájde zlato, ktoré chce ukryť - práve to celú jeho situáciu ešte viac sťaží. Beža vyzvú, aby s nimi okamžite išiel do Bratislavy. Nebráni sa, len požiada, aby si mohol ísť na poschodie pre kabát. Nikto však netuší, že na poschodí má aj pištoľ a o pár sekúnd zaznie výstrel a na poschodí už nájdu ležať iba bezvládne telo. Ako to už v podobných prípadoch bývalo zvykom, ŠTB sa dôkladne postarala o všetky písomnosti, a tak miznú rukopisy nesmiernej hodnoty, ktoré už asi nikdy neuvidia svetlo sveta.
Bežove detektívky, ktoré nájdete na našej stránke, nepatria medzi veľdiela svetovej, ani slovenskej literatúry, ale dôstojne plnili túžbu Vajanského po tom, aby "literáti, venovali čiastku svojich síl ľudu, nepísali výlučne pre gurmandov a privilegovaných vzdelancov".

 

Igor Čonka

OZ Zabudnuté knihy

www.zabudnuteknihy.eu

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia