BezpečnosťSpravodajstvo

Nenaleťte podvodníkom! Google radí, ako sa nenechať obalamutiť internetovími klamármi

Online priestorom sa šíri obrovské množstvo rôznych podvodov a po novom sa útočníci vydávajú aj za platformu Google. Na toto si dajte pozor!

Internetoví podvodníci hľadajú stále nové spôsoby, ako oklamať nič netušiace obete a obohatiť sa na ich úkor. V poslednej dobe sme mohli vidieť nárast online podvodov a to nielen cez sociálne siete, SMS správy alebo telefonáty. Podvody sa šíria aj naprieč platformou Google a technologický gigant upozorňuje na niekoľko z nich, s ktorými sa môžete stretnúť aj na ich platforme.

Spoločnosť Google sa pokúša vytvoriť čo najbezpečnejšie prostredie v online priestore, no aj napriek tomu sa nájdu podvodníci, ktorí dokážu cez zabezpečenie platformy prekĺznuť. Častokrát sa pokúšajú vyvolať pocit naliehavosti, alebo sa spoliehajú na vašu neinformovanosť. Základom je preto neponáhľať sa, neposielať okamžite svoje citlivé údaje, alebo peniaze a overiť si, či je človek s ktorým sa rozprávate naozaj ten, za ktorého sa vydáva.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Neverte falošným výhram

Lákanie obetí na výhru je podvod, ktorý existuje už od počiatkov internetu. Či už ste „miliónty návštevník“, alebo bola vaša IP adresa „náhodne“ vylosovaná, vo všetkých prípadoch ide o podvod, ktorý funguje na základe reklamného, alebo kontextového okna. Po novom sa podvodníci pokúšajú maskovať za identitu Googlu.

Podvod funguje tak, že sa vám zobrazí reklama alebo vyskakovacie okno, ktoré sa vydáva za Google a tvrdí, že ste vyhrali darček. Následne vás požiada o zodpovedanie niekoľkých otázok. Môže ísť o mailovú adresu alebo iné osobné údaje.

podvodne vyskakovacie okno reklama internet
Zdroj: Google, príklad podvodnej súťaže

Google však v žiadnom prípade neposkytuje neplánované ceny. Ak sa vám toto okno zobrazí, nezadávajte doň žiadne osobné údaje.

Podvod s technickou podporou

Každému sa môže stať, že zabudne svoje prihlasovacie údaje. Na to existuje technická podpora, ktorá vám má pomôcť problém vyriešiť, no aj v tomto smere si musíte dať pozor. Nikto by nečakal, že sa podvodníci zamaskujú práve za technickú podporu, no aj na tento problém Google upozorňuje.

Podotýkajú, že všetky problémy so službami Google, či už ide o Gmail alebo iné služby, možno riešiť na oficiálnej stránke Centra pomoci.

Objavujú sa však stránky, alebo vyskakovacie okná tretích strán, ktoré sľubujú technickú podporu. Častým typom podvodu je požadovanie platby za resetovanie hesla. Google prízvukuje, že za služby tohto typu nepýta a nebude pýtať žiadne poplatky.

Podvodníci vo vás môžu vyvolať strach aj tým, že budú tvrdiť, že váš účet na Gmaily bol prelomený. Ďalším populárnym trikom je presvedčiť vás, že máte v počítači malvér. Spoločnosť Google ale neposkytuje žiadnu telefonickú podporu ohľadom malvéru vo vašom zariadení a preto by ste nemali podobným pokusom o podvod dôverovať.

Podvodné telemarketingové hovory

Čoraz častejšie sa objavuje podvod, pri ktorom vám niekto zavolá, vydávajúc sa za spoločnosť Google. Ide o podvodné subjekty, ktoré sa pokúšajú predať vám rôzne služby. Google ale upozorňuje, že neuskutočňuje robotické hovory, ani nevolá za účelom aktualizácie či nárokovanie si bezplatného webu. Ak vám niekto zavolá v podobnej veci, hovor ukončite a neprezrádzajte žiadne osobné informácie.

Pozor na pokus o phishing

Phishing je druh útoku, prostredníctvom ktorého sami nevedomky poskytnete útočníkovi svoje heslá, alebo iné prihlasovacie údaje. Pri tomto podvode sa útočníci zameriavajú hlavne na užívateľov Gmailu. V podvodnom maily sa ich pokúsia prehovoriť, že si potrebujú aktualizovať prihlasovacie údaje, pričom odkaz vedie na zdanlivo legitímny web. Ide však o podvod a obete sami poskytnú podvodníkovi potrebné informácie.

Ide o zákerný podvod, ktorý nemusíte okamžite prehliadnuť. Google ale radí v tomto smere zvážiť zapnutie dvojstupňového overenia, ktoré sa prelamuje oveľa ťažšie, ako bežné prihlásenie pomocou mena a hesla.

Iné typy podvodov

Vyššie sme popísali niektoré z najbežnejších podvodov, no to nie je všetko, s čím sa môžete stretnúť. Medzi ďalšie podvody patria:

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close