Veda a výskum

Slúžil Stonehenge ako „obrí kalendár“? Fascinujúca teória sa dostala pod ostrú kritiku

Stonehenge je stavbou, ktorá dlhé roky ostávala zahalená rúškom tajomstva. Aký bol jej skutočný význam?

Stonehenge je mimoriadne komplexným monumentom, ktorý vznikal v niekoľkých etapách. Základy tejto stavby položili naši predkovia už v roku 3100 pred Kristom, no výraznejšie štruktúry sa datujú do roku 2500 pred Kristom.

Vedci sa dlhé roky pokúšali rozlúštiť význam a funkciu tejto stavby. Vzniklo niekoľko rôznych teórií, no dnes už majú archeológovia jasnú predstavu o tom, na čo tento monument slúžil. Stonehenge sa považuje za miesto pre predkov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Pochopenie tejto stavby si vyžadovalo poznatky z archeoastronómie. Stonehenge je totiž zladený s viacerými astronomickými javmi vrátane letného a zimného slnovratu. Vedci usudzujú, že pre budovateľov tohto monumentu boli solárne cykly mimoriadne dôležité. Zimný slnovrat si ľudia v dobe neolitu spájali s posmrtným životom.

Autori novej štúdie tvrdia, že Stonehenge mohol predkom slúžiť ako obrí kalendár. Vo svojej práci naznačujú, že monument reprezentuje 365 dňový rok, rozdelený do 12 mesiacov, pričom jeden mesiac trval 30 dní. K tomu existovalo päť epagomenálnych dní, teda dní v rámci solárneho kalendára, ktoré sú mimo akéhokoľvek pravidelného mesiaca. Každé štyri roky predávali prestupný rok, informuje Eurekalert.

Autori vysvetľujú, že podľa teórie tento kalendár funguje podobne ako alexandrijský kalendár, ktorý vznikol o dve tisícročia neskôr počas prvého storočia nášho letopočtu. Táto teória znie zaujímavo, no nezískala si spočiatku úplnú dôveru vedeckej komunity. Nedávno sa ale na ňu pozreli dvaja experti v oblasti archeoastronómie, Juan Antonio Belmonte a Giulio Magli. Ich práca bude čoskoro publikovaná v Antiquity. V rukách dvojice teória prešla výrazným testovaním a ukázalo sa, že nakoniec nie je všetko tak, ako to vyzerá.

„V našom výskume dokazujeme, že teória kalendára funguje na základe niekoľkých silených interpretácií, nepodporovaných analógií a spochybniteľnej numerológii,“ vysvetľujú autori.

Slúžil Stonehenge ako gigantický kalendár?

Stonehenge je vskutku postavený tak, aby bol zladený s letným a zimným slnovratom. Pomalý pohyb Slnka na oblohe počas dní blízko slnovratov však zaručuje, že naši predkovia nemohli správne kontrolovať funkciu kalendára. Dvojica archeoastronómov vysvetľuje, že budovatelia Stonehengeu mali záujem o solárny cyklus, no neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že stavbu využívali ako kalendár.

Ďalším problémom je, že sa výskumy spoliehali na numerológiu, teda prikladali význam jednotlivým číslam, ktoré sa v rámci monumentu vyskytovali. Dvojica vedcov poznamenáva, že takýto prístup so sebou vždy nesie riziko. Ďalším problémom bolo, že niektoré čísla autori ignorovali, čo je samo o sebe nesprávny prístup.

Autori ešte nepublikovanej štúdie tvrdia, že úloha Stonehengeu ako kalendára je „moderný konštrukt“. Znamená to teda, že len nedávne výskumy prisúdili monumentu túto úlohu a tieto výskumy vznikali na nesprávnych základoch. Stonehenge možno nemá taký hlboký význam, aký mu moderné výskumy prisudzujú, no to neznamená, že nejde o mimoriadne impozantnú stavbu, uzatvárajú autori.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close