Česká firma ZAT dodá do jadrovej elektrárne Kozloduj v Bulharsku riadiace systémy za 15 a pol milióna eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jadrová energia, jadro, atóm
Foto: ilustračné, Getty images

Český výrobca a dodávateľ riadiacich systémov v oblasti jadrovej energetiky ZAT a.s. sídliaci v meste Příbram po takmer dvojročnom rokovaní so zástupcami BEH (Bulharský energetický holding) a Jadrovej elektrárne Kozloduj podpísal v polovici marca zmluvu na dodávku RRCS, čiže systémov riadenia regulačných tyčí reaktorov pre 5. a 6. bulharskej jadrovej elektrárne Kozloduj za 15,5 milióna eur. Firma o tom informovala v piatok.

Jeden z najmodernejších systémov

„Ide o ďalšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorú bude riadiť systém vyvinutý a vyrábaný v meste Příbram. Aktuálne ide o jeden z najmodernejších riadiacich systémov v oblasti jadrovej energetiky na trhu spĺňajúci najnáročnejšie podmienky na bezpečnosť podľa požiadaviek európskych regulačných úradov,“ uviedol člen predstavenstva ZAT a.s. Ivo Tichý.

Riadiace systémy a know-how českej spoločnosti sú aktuálne nasadené v 30 percentách jadrových elektrární v Európskej únii a v desiatich percentách vo svete.

Dodávka potrvá tri roky

Dodávka dvoch systémov pre piaty a šiesty blok Jadrovej elektrárne Kozloduj sa uskutoční počas troch rokov. V prvom roku sa uskutoční projektová fáza, v roku 2025 budú nasledovať dodávky, montáž a oživenie na prvom bloku a o rok neskôr na druhom bloku.

„Je to významný míľnik. Bulharsko bolo poslednom lokalitou v rámci EÚ, v ktorej doteraz nebol nasadený český riadiaci systém v elektrárňach typu VVER. Týmto krokom sme uzavreli pomyselný kruh a potvrdili naše špičkové kompetencie v oblasti jadrovej energetiky v Európe,“ dodal Ivo Tichý.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo Tichý
Firmy a inštitúcie ZAT