e-TEC

Modely Škoda s označením e-TEC sú vybavené mild-hybridným pohonom. V týchto prípadoch funkciu spaľovacieho motora dopĺňa elektromotor, ktorý pomáha konvenčnému spaľovaciemu motoru.

Škoda používa e-TEC ako značku pre svoje MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle). Vozidlá MHEV sa vyznačujú tým, že namiesto klasického alternátora používajú elektromotor, niekedy označovaný ako reverzibilný alternátor. Tento elektromotor sa môže používať v oboch smeroch, t. j. ako štartér alebo ako generátor elektrického prúdu. Toto riešenie rozširuje hybridné možnosti vozidla, t. j. využiteľnosť elektrickej energie na pohon.

Dôvodom použitia mild-hybridnej technológie je zníženie spotreby paliva, a tým aj emisií výfukových plynov, najmä sledovanej hodnoty CO2.

označenie Škoda e-TEC

Technika Škoda e-TEC

Oproti bežnej verzii so spaľovacím motorom sú vozidlá Škoda e-TEC vybavené elektromotorom (štartér-generátor) a 48V Li-Ion batériou, ktorá je zvyčajne umiestnená pod sedadlom spolujazdca, pozri obrázok. Ich spolupráca ponúka vozidlu väčšie možnosti rekuperácie pohybovej energie a jej opätovné využitie na pohon vozidla. Keď spaľovací motor brzdí, elektromotor môže vyrábať elektrickú energiu, ktorá sa ukladá do 48V batérie. Uložená energia sa potom využíva na podporu spaľovacieho motora, napríklad pri rozjazde, rozjazdom alebo akcelerácii. Elektromotor môže spaľovaciemu motoru pomáhať výkonom až 12 kW.

technika Škoda e-TEC

vonkajšie charakteristiky krútiaceho momentu a výkonu 1,5 TSI 110kW e-TEC

Okrem toho je palubná sieť vozidiel MHEV doplnená o DC/DC menič, ktorý poskytuje možnosť dobíjania 12 V batérie zo 48 V siete alebo v prípade potreby pomáha stabilizovať napätie na oboch sieťach.

Opísaný mild-hybridný systém je vlastne len vylepšený systém Start/Stop. Významnou výhodou systému MHEV je, že dokáže lepšie vypnúť a znovu naštartovať spaľovací motor, pretože to dokáže aj pri nízkych rýchlostiach, približne 20 km/h. Štartovanie motora, ktorého zotrvačník nie je v pokoji, je s bežným štartérom nemysliteľné!

Aký je rozdiel medzi vozidlami označenými symbolom e-TEC a symbolom iV?

Automobilka Škoda používa pre svoje vozidlá dva stupne elektrifikácie. Základnou úrovňou elektrifikácie sú vozidlá s obchodným označením e-TEC, ide o vozidlá MHEV, ktoré nemôžu jazdiť výlučne na elektrinu. Druhým typom elektrifikácie sú vozidlá označené symbolom iV, ktoré už môžu jazdiť čisto na elektrinu. Sú to buď plug-in hybridy, alebo čisto elektrické vozidlá typu BEV.

rozdiel medzi označeniami ŠKODA e-TEC a iV

Čo znamená symbol g-TEC?

Písmená TEC na zadnej časti vozidiel Škoda vo všeobecnosti označujú vozidlo s alternatívnym pohonom. V prípade označenia g-TEC je alternatívnym zdrojom paliva stlačený zemný plyn (CNG).

Zdroj: