Dobré noviny
Namiesto 3900 eur treba platiť len zlomok. Pozrite sa, ako sa budú počítať registračné poplatky za autá
Pavol Hirka, TASR
Pavol Hirka, TASR

Namiesto 3900 eur treba platiť len zlomok. Pozrite sa, ako sa budú počítať registračné poplatky za autá

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: unsplash.com/Scott Graham, TASR/Ján Krošlák

Na poslednú chvíľu zmenili úpravu poplatkov.

Poplatky za prepis auta na nového majiteľa sa budú od polovice tohto roka počítať po novom. Vyplýva to z novely zákona o správnych poplatkoch, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Na poslednú chvíľu tak zmenili úpravu poplatkov, ktorá mala platiť od apríla.

Zníženie poplatkov

Novelou sa zníži počet výkonových kategórií motora so sadzbami priaznivejšími pre poplatníkov. Súčasne sa zmierňuje výška ekologického koeficientu pre staršie vozidlá s cieľom znížiť poplatkové zaťaženie týchto vozidiel.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/RichardSulik/posts/pfbid016gqJHdbbfkwbUHxr1v2PWX3uKGzS5waBT7XYonVewu8qGGLXKZdUN9sewE9r4ahl

Ako tvrdí Richard Sulík, maximálna výška registračných poplatkov klesá z 3900 eur na 1000 eur. „Na nové autá je maximálny poplatok už len 400 eur (namiesto 3900). Veľmi staré a zároveň veľmi výkonné autá (prepisov týchto aut je len pár stovák ročne) budú mat poplatok max 1000 eur. Z 370-tisic prepisov ročne KLESNE (alebo pri 33 eur zostane rovnaký) registračný poplatok vo viac ako 95 percent prípadoch,“ uviedol na svojom Facebooku.

Odkedy bude účinná?

„Vo výsledku násobením hodnôt obsiahnutých v oboch tabuľkách bude možné dosiahnuť zjednodušenie výpočtu konečnej výšky poplatku, čo je efektívnejšie pri implementácii finálneho riešenia do služby eKolok,“ priblížili predkladatelia.

Podľa pôvodného návrhu novely sa mal správny poplatok pri prepise majiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1, ak sa nemení jeho evidenčné číslo, znížiť o 70 %. Poslanci však predložili viaceré pozmeňujúce návrhy s rôznym rozsahom a formou úpravy poplatkov. Nakoniec v hlasovaní prešiel návrh poslanca SaS Mariána Viskupiča. Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

Už ste čítali?